想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

wawamcw 發表於 24-3-18 22:08
子宮鏡,其實係?都係超聲波?睇子宮內膜厚度?

佢用彩mon可以清楚睇到你入面平唔平滑,好似可以有無息肉,可以做埋過。唔知我有冇誤會到佢既講解。

複式洋房

Babies.yee0705 發表於 24-3-19 13:58
佢用彩mon可以清楚睇到你入面平唔平滑,好似可以有無息肉,可以做埋過。唔知我有冇誤會到佢既講解。不過我 ...

我抽卵後做左,如果冇瘜肉,檢查費用係萬五樓下

別墅

hoihoi3840 發表於 24-3-19 18:24
我抽卵後做左,如果冇瘜肉,檢查費用係萬五樓下

咁都算ok woooo….係咪睇到平滑啲,同適唔適合放呀?下一個step放胎?你有冇做P 呀?

複式洋房

Babies.yee0705 發表於 24-3-19 18:45
咁都算ok woooo….係咪睇到平滑啲,同適唔適合放呀?下一個step放胎?你有冇做P 呀?

...

我下一個step係放胎了,但因為照到我有瘜肉,太大冇得照時切埋,要我自己搵醫生切左先可以再放胎,如果係佢個邊切就大概7萬台幣。我冇做P呀,做P就2萬台幣一個~

複式洋房

回覆樓主:

Update
人已經係台灣,排了星期六取卵,今朝地震,又得自己一個,訓係床到,好驚,又唔知點做好,搖得好誇張,feel到成棟野,係左右發下發下,當下諗死火點算好,冧樓點算會唔會死,係咪要逃生之後打落前台問,點算咩情況,係咪地震,但前台好淡定覆我無事安全,大樓係抗震的,無耐又第二次震,救命啊真係,好不安。後來酒店廣播通知大家剛才地震,但係安全不用恐慌。opsss 台灣人對地震真係好淡定,後尾又有幾次餘震,lift都唔敢搭由12樓行去佢3樓餐廳食早餐,去人多啲的地方先。
後尾出左街,發覺條街個個人都上班上學無事咁。

呀,好驚又震,要捱多幾日仲要

別墅

wawamcw 發表於 24-4-3 18:41
Update
人已經係台灣,排了星期六取卵,今朝地震,又得自己一個,訓係床到,好驚,又唔知點做好, ...
等到你update喇! 無事架 最緊要人無事!
你今日去覆診照卵? ok先話取卵日子?

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-4 00:15
等到你update喇! 無事架 最緊要人無事!
你今日去覆診照卵? ok先話取卵日子?
...

4月2.星期二落左機就去診所照陰超同抽血,見王醫生睇情況,要追加打多2日針,應該細個d卵可以谷大d,呢2劑唔同藥要溝,d藥水比較拿。呢2日我都返去診所搵姑娘幫打,係台灣的好處就係可以有姑娘幫手打針。4號佢哋放假,所以要自己打排卵針。本身約5號取,但要就我老公未到,遲多日星期六佢話可以,約左6號 早上做手術,之後就會拎去lab做結合,希望順利星期一會有初步消息

別墅

wawamcw 發表於 24-4-4 18:00
4月2.星期二落左機就去診所照陰超同抽血,見王醫生睇情況,要追加打多2日針,應該細個d卵可以谷大d,呢2劑 ...
咁你今日自己一個去左邊度行
你去覆診前有冇係香港照過?
但我有樣嘢吾明 我哋買定左啲機票酒店來回日子,咁無啦啦要加針,延後日子 咁啲機票酒店同假期點搞

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-4 19:28
咁你今日自己一個去左邊度行
你去覆診前有冇係香港照過?
但我有樣嘢吾明 我哋買定左啲機票酒店來回 ...

今日去左中山站,行下商圈,行下誠品,買左2件衫,不過d衫好多仲係長䄂,之後又返酒店訓下hea 下夫下面膜

有,開始打促卵針前要係香港搵醫生照左卵泡先,send返俾佢睇,佢會講可以開始得未。

我有同佢講,第二次回診我會留到,取完卵先走。當然我都有問佢,預估我邊日取卵,咁我就按個時間買機+酒。因為佢有數計,無可能可以好後,因為來m第1日開始數14日就係排卵日(自然周期)過咗之後無受精就會慢慢變成m。即係你唔會第20日先嚟取卵,亦都唔會第10日就取卵,因為未夠時間。取卵呢part點都係第13,14日前完成。

如果第二次回診,都可即日來回的,好似我咁其實要隔多3日先做取卵,咁佢咪俾多3日針藥你返香港,你第四日再返去準備做取卵。

反正你開針,打完佢俾你個d,你一定要返台灣回診,呢次回診我自己覺得,基本上一定會有調整多少。所以佢個流程表,都註明要回診,而呢次回診可以選擇即日來回。

關於針藥,因為我都曾經對佢哋,點解可以俾定針我做呢件事都好疑惑,第一次去就有藥拎走,唔係要睇下個人情況係咪ok先得的咩,佢哋已經講定你記得拎保溫袋。

再經個人消化,好似咁,其實做取卵,佢哋真係做到熟,個個女人都係工式化,甚至用嘅針藥同感冒藥一樣都係咁恆常。你食住3日先,之後再返來覆診,睇睇仲有冇加減

別墅

wawamcw 發表於 24-4-4 23:03
今日去左中山站,行下商圈,行下誠品,買左2件衫,不過d衫好多仲係長䄂,之後又返酒店訓下hea 下 ...

啲人話中山區幾好行同買等你老公到左仲可以打邊爐 正啊

多謝你咁詳盡解釋同分享,對我好有幫助
係呢,你鮮胎定冷凍啊?
仲想請問一下你依家台灣匯率幾多?

我15號就初診,有啲緊張

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-5 10:09

你可以同你老公食定啲supplement 養卵先再開針

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-5 10:09

我揀我左冷凍

https://www.findrate.tw/HKD/ 可參考呢個網

我2號個日係機場兌左部分,3.94 未到4

後尾我自己係台灣又無特別行程,所以走去多啲匯率的銀行兌,3號星展個價最好,所以係星展兌,兌完扣手續費1%都有4 ,比起在機場兌台灣銀行多小小,台灣銀行食水都幾深,只係標榜冇手續費,其實計左落去匯率度。

Btw真係攪左好耐,等佢哋整,要浪費時間,我估佢哋平時未必有客去兌,所以個流程有啲慢。

因為我去星展嗰時個職員叫我去台灣銀行隊,因為佢唔使收手續費。但佢啲職員唔知道其實,佢哋個匯率高,就算扣埋手續費都抵過佢

你初診會留多幾日當旅行嗎?定即日來回?

複式洋房

Ilovemiumiu 發表於 24-4-5 14:09

初診個時我有問王醫生, 佢開左Dhea 俾我。

因為我去初診前,係網上訂了台灣出的q10同肌醇,之後我都有同王醫生講我有食緊,但佢話台灣有藥管,所以個濃度都比較低。

佢話呢喺香港買應該會買到d高d,好似隻q10,佢話我食緊個d起碼要食到4,5粒先夠個個劑量,但個包裝註明1日都係食1粒… 佢話可以加減食

後來我老公話,王醫生講的加減食係代表可食可不食。。。

後尾佢就開左dhea 俾我,後尾我再查過dhea同肌醇 YouTube ,原來係唔同群體食。

https://youtu.be/XR_Vt23rbYs?si=fJtEYXGgcIwtFsqY

所以都係問吓醫生會比較好。好過自己亂買。結果我就冇再食到自己買嗰啲了。浪費左$

複式洋房

wawamcw 發表於 24-4-5 17:42

因為我去初診前,係網上訂了台灣出的q10同肌醇,之後我都有同 ...

Dhea 食75
肌醇通常係多囊嘅人先食
Q10 200mg
D3 2000iu
葉酸 800

呢啲全部喺iHerbs 買就得,好平

男士就食富精多,一日2粒,咩都包曬,尤其食煙嘅男人,你係carousell 買就得,比起台灣同官方都平好多

別墅

wawamcw 發表於 24-4-5 17:20
我揀我左冷凍

https://www.findrate.tw/HKD/ 可參考呢個網

我最後初診2日1號夜,玩一日先,第二日就8點半去到搵王,坐5點幾機番香港
心想鮮胎,雖然吾知有咩分別😂

你對3.94都好好,係我心目中個啲價位

別墅

Ilovemiumiu 發表於 24-4-5 14:09

我同我老公都有食supplement
食既牌子係BHK’s 我就食肌醇,我老公食啲養精既
前前後後食左一年咁上下

別墅

wawamcw 發表於 24-4-5 17:42

因為我去初診前,係網上訂了台灣出的q10同肌醇,之後我都有同 ...

台灣e生主張食Dhea,好小話食肌醇,不過好似話Dhea同Q10吾可以長食,到時我再問下佢先

等你再updated 祝你好孕

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-5 20:28
我同我老公都有食supplement
食既牌子係BHK’s 我就食肌醇,我老公食啲養精既
前前後後食左一年咁上下

我都係買左Bhk’s的肌醇同q10,依家放左係到無食了

別墅

wawamcw 發表於 24-4-5 23:38
我都係買左Bhk’s的肌醇同q10,依家放左係到無食了
咁我仲食唔食好,我無多囊問題,只係想養下卵你個啲可以考慮放左去,好過擺係到

複式洋房

Mmmoniee 發表於 24-4-6 00:43
咁我仲食唔食好,我無多囊問題,只係想養下卵你個啲可以考慮放左去,好過擺係到

...

你到時問下王醫生好了
但我個外盒已經掉了,又食了一些,算了
因為個YouTube 講,食唔岩怕適得其反

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊