自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

一樣,好討厭

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你哋嘅仔女會唔會夜晚唔瞓覺或者好夜三四點先瞓?

水晶宮

Etcetc 發表於 24-4-13 15:08
大仔十六歲,諗住籌備暑假去旅行,想夾佢時間,一句得埋嚟:「唔駛諗,邊度我都唔會去!」
...

哥哥都曾經有段時間不想跟我們去旅行,我就由他決定,結果他一人留港,以為以後都不跟我們旅行,這幾拿又一齊去啦!

伯爵府

BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-13 16:06

會 無辦法

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

放鬆啲啦!

我出名虎爸、但亞仔青春期、我都搞到頭暈、大左D就好個喇~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

是是但但 發表於 24-4-13 15:56
同我仔一樣,唔好話行山,行街咋,行一陣就問,重有幾耐呀?
真係怕鬼佐佢,懶都出汁。
...

男仔點會喜歡漫無目的行街

複式洋房

回覆樓主:

我自己都好火爆,第時我女青春期實成日嘈

男爵府

加菲貓3 發表於 24-4-13 12:40
我唔知係天生還是教既問題,我幾個仔女都無哩個問題,最大問題係對阿媽可能會發下脾氣,但對我就無。。一個 ...

我仔全家只係唔敢鬧爸爸

子爵府

No113113 發表於 24-4-13 12:19
又成日當你透明,十問九不應,親手機多過你。
但又不可以不理他,因他未夠十八歲。
脾氣不用說了,大上大落 ...

非常認同呀!有時都會感到心淡唔開心!所以我都自己放開些!

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-4-13 12:40
我唔知係天生還是教既問題,我幾個仔女都無哩個問題,最大問題係對阿媽可能會發下脾氣,但對我就無。。一個 ...

我同你情況相反,我仔唔會向我發脾氣,但同爸爸打架都仲得,不過我講一句,唔准為小事嘈交,佢哋就會緩和一下。
不過,青春期反叛是有科學根據嘅,生理上-荷爾蒙,心理上-面對步向成年人,都對青少年人好大衝激,教導都未必可以阻止到反判期,當然教得好可能好處理一啲嘅,加埋本身性格都有影響。
我仔有一排唔出聲講野,唔答人,咁佢唔講我照講囉,後來慢慢再傾先知佢接受唔到自己變聲,所以唔想講野。
父母同仔女相處好多錯綜複雜!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

明白的,有時真的連朋友都唔想同佢做

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔剛開始都有黑面不滿樣
我同佢講你有脾氣我都有
大家一家人互相尊重遷就,青春期唔係大晒,我都更年期邊個體諒我,我更年期係咪要日日鬧爆你? 自此佢都會控制自己情緒態度 開始都識得睇我面色做人
所以我個仔嘅所謂青春期時間好短,可能都只係一年半載,但當其時我哋都會一齊去旅行去街食飯,我兩公婆成日陪佢去追星

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

陪月勳章

回覆 jenniferzhu 的帖子

大宅

CathyChan1126 發表於 24-4-13 14:43
咁似我仔
以前都肯跟我地出去
一聽到去食好野實話去

同你哋兩位一樣

無論講響香港假日,定係外遊,一開口問, 仔只會冷冷一句: 「唔駛旨意!」,問佢點解永遠只係一句:「無聊!我點都唔會出㗎喇」

男爵府

我仔16卒,同我大吵過几次,警察亦上門調停過,离家出走過夜几次,始終要死死气,返尼,,,,你个糸囡,仲難搞,大家撑到太利害,5系吟好,,,可試下找社工調停下

大宅

No113113 發表於 24-4-13 15:11
咁都幾掃興
諗住有好嘢益吓大家,點知不在乎

上年勉強跟我哋去北海道/大灣區旅行,我同爸爸一手一腳安排行程,完全唔使佢傷腦筋,去到都係黑口黑面,手機不離手,口就一直話無聊,但係佢自己從冇講點先至滿意!我覺得自己真係貼錢買難受

水晶宮

畀面勳章

Etcetc 發表於 24-4-13 17:23
同你哋兩位一樣

無論講響香港假日,定係外遊,一開口問, 仔只會冷冷一句: 「唔駛旨意!」, ...

我個暫時暑假仲同我地去旅行
不過下年應該唔會跟

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Etcetc 發表於 24-4-13 17:28
上年勉強跟我哋去北海道/大灣區旅行,我同爸爸一手一腳安排行程,完全唔使佢傷腦筋,去到都係黑口黑面,手 ...

same here
所以我唔再搞家庭旅遊!費事辛苦了自己又比人怨無聊

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-13 16:06

我女已半年2、3點先瞓,俾學校啲老師投訴話佢上堂瞓到叫唔醒,次次家長日都係投訴到我暈,我想講:阿老師你估我話得佢聽咩?我冇叫佢要早瞓咩?聽先得㗎!

大宅

No113113 發表於 24-4-13 14:28
我都想一齊玩。
但現在仔女完全不享受家庭樂。
夜賓紛和行山,打波都話無聊,寧願在家打機。

一模一樣,去邊都不斷問仲有幾耐返屋企

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊