自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個字,忍。

不過如果佢態度太差,我都會醒佢兩句:其實媽媽都可能更年期,唔止我要體諒你,你都要體諒吓我佢會好一陣

事實仲有成5-10年先更年期,但我唔想日日睇住佢黑口黑面十問九唔應,呢招目前幾work

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

72leelily 發表於 24-4-13 16:23
男仔點會喜歡漫無目的行街

咁旅行中,大家都要遷就。

Childhood is journey, not a race.

子爵府

黃二少奶 發表於 24-4-13 15:44
我有時都忍唔到,不過唔會大聲鬧,都會講道理,我女算係咁,未係太差

我同佢講道理. 講講下大家就變咗辯論比賽咁. 有時講講下佢態度麻麻我老公就會出聲. 不過間唔中先係咁,所以阿女仲怕爸爸.

珍珠宮

我兩個細路,一個快18歲,一個15歲
兩個又冇乜青春期問題
大仔好生性,好畀心機讀書,但家務白痴,不過好肯幫我哋做粗重嘢,係有時唔鍾意交代太多,但心情好佢又會係咁講
細女好鍾意乜都講,鍾意我哋錫,家務達人,會煮埋飯畀哥哥食,有時心散,要提醒,但讀書還不錯
兩個都好畀面我哋,我哋開聲會陪我哋去朋友聚會,人哋嚟我哋屋企都會主動過去打招呼

Skytree1000    發表於 24-4-17 11:28

珍珠宮

每天媽媽 發表於 24-4-13 13:47
據我自身經驗及觀察,仔女乖吾乖,聽吾聽話,兩樣原因都有。但我想講,天生佔大部份原因,教係後天鞏固。 ...

認同你呀!性格天生占大部分!有d真系好聽話懂事唔洗點教,另一個呢就極度難教臭脾氣不懂事,同一個阿媽家庭教育方式,明顯性格系天生的!

珍珠宮

Etcetc 發表於 24-4-13 17:28
上年勉強跟我哋去北海道/大灣區旅行,我同爸爸一手一腳安排行程,完全唔使佢傷腦筋,去到都係黑口黑面,手 ...

SAME,你并不孤單,我個又系全程黑面旅遊

子爵府

回覆樓主:

我都就想死,我仔中4開始反叛,直到依家3年,以前成日忍唔住鬧,依家學到隻眼開隻眼閉,唔太過份由佢,但有時我忍到爆都間唔中鬧。十問9唔應,只答單字,好似啞左,由朝到晚拎住部電話,日日幫佢執手尾,我收工已經好累,返到黎仲有咁多野做,都唔知為咩。好似當我提款機,要買野就要即刻比錢,我話點解一早知要用錢唔早些講,佢當我發噏風。黎緊又話要去畢業旅行,佢無同我講,我又係無意中發現。我今日仲發現佢拎左本passport ,又拎左張提款卡,佢好大膽,我真係比佢激到就快死。

大宅

scyu88 發表於 24-4-13 20:48
我都就想死,我仔中4開始反叛,直到依家3年,以前成日忍唔住鬧,依家學到隻眼開隻眼閉,唔太過份由佢,但有 ...

提款咭係佢自己定你果張?

珍珠宮

問下大力
佢呢方面好似好成功

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我果個新年時一齊去旅行,又係話悶,行程已經跟佢想去的地方,又hea遊等佢有足夠時間瞓飽,晚飯完比佢返酒店打機。今年暑假諗住唔plan去旅行了,慳返,反正佢都跟學校去歐洲。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

appledai 發表於 24-4-13 16:19
會 無辦法

我都完全冇辦法,叫佢瞓覺唔肯瞓
我真係唔明佢哋點解唔使瞓覺,一日瞓兩三個夠鐘夠咩?

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kitty_tang 發表於 24-4-13 17:19
回覆 jenniferzhu 的帖子

都係成晚唔瞓,或者一日只係瞓兩三個鐘嗎?
我非常頭痛,叫極都唔肯去瞓覺

珍珠宮

lily233242 發表於 24-4-13 17:45
我女已半年2、3點先瞓,俾學校啲老師投訴話佢上堂瞓到叫唔醒,次次家長日都係投訴到我暈,我想講:阿老師 ...

我個女已經半年三四點,或者四五點,甚至通宵唔瞓覺(星期六日或者假期就會通宵唔瞓覺)
佢老師同我投訴佢上堂嗰時喺度瞌眼瞓發白日夢

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-14 22:18
我個女已經半年三四點,或者四五點,甚至通宵唔瞓覺(星期六日或者假期就會通宵唔瞓覺)
佢老師同我投訴佢 ...

媽媽計劃點做、幫佢?

我真係無晒符!!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

scyu88 發表於 24-4-13 20:48
我都就想死,我仔中4開始反叛,直到依家3年,以前成日忍唔住鬧,依家學到隻眼開隻眼閉,唔太過份由佢,但有 ...

你仔今年考DSE?

子爵府

lily233242 發表於 24-4-13 17:45
我女已半年2、3點先瞓,俾學校啲老師投訴話佢上堂瞓到叫唔醒,次次家長日都係投訴到我暈,我想講:阿老師 ...

我諗返起我自己中學時期都係咁,夜瞓玩電腦上網,所以上堂瞓,比老師叫睡仙。

阿媽半夜突擊嘭一聲開門叫我瞓,比佢嚇死,仲覺得佢煩同黑人憎,好彩我脾氣唔大,反而阿媽更年期好恐怖,一哭二鬧三上吊,我會形容佢個時係痴線。

另一重點,我同父母無咩心靈溝通,一向唔會傾偈講感受,大家都不理解大家想法。鬧同滕條炆豬肉是父母對我管教的方法,但我唔驚,夜街照去,同朋友玩係最開心,屋企只係食飯同瞓覺的地方。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

No113113 發表於 24-4-13 12:19
又成日當你透明,十問九不應,親手機多過你。
但又不可以不理他,因他未夠十八歲。
脾氣不用說了,大上大落 ...

You're not lonely

伯爵府

Froggy_joe 發表於 24-4-13 20:31
我兩個細路,一個快18歲,一個15歲
兩個又冇乜青春期問題
大仔好生性,好畀心機讀書,但家務白痴,不過好肯 ...

超級乖

伯爵府

huiwo太太 發表於 24-4-14 23:02
我諗返起我自己中學時期都係咁,夜瞓玩電腦上網,所以上堂瞓,比老師叫睡仙。

阿媽半夜突擊 ...

我想問吓你:
1. 後尾你媽媽更年期完咗之後有冇正常返?
2. 現在你和你媽媽的感情好嗎?

其實我都擔心因為管教反叛期嘅女兒,而令到我和她的感情關係會破裂

複式洋房

回覆 No113113 的帖子

女大女世界

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊