自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

黑面神,龍耳陳上身就梗架喇,好在我果件15歲女都未正面同我交鋒,得我話佢佢只會唔出聲,講完又好幾日。
同自己講過多2年就好架啦
感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-14 22:15
我都完全冇辦法,叫佢瞓覺唔肯瞓
我真係唔明佢哋點解唔使瞓覺,一日瞓兩三個夠鐘夠咩?
...

我女小學開始我已經唔理佢訓教,你幾點訓你話事,總之第二日唔好話眼訓起唔到身遲到/唔返。中學返而仲早訓過小學
我中學時都日日傾通頂,沖完涼醒晒就返學,諗返起都唔明點解頂得順
感激遇上你~

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-14 22:18
我個女已經半年三四點,或者四五點,甚至通宵唔瞓覺(星期六日或者假期就會通宵唔瞓覺)
佢老師同我投訴佢 ...

我個女因為之前疫情關係停課開始就亂晒籠
日日打機打到天昏地暗,成日天光先訓
上到中五開始可以正常返學就搞到成日吾知醒成日遲到有時仲扮病吾返學,俾我日日係咁鬧佢先捱到考埋dse 畢業!
我都捱左幾年,日日對住佢都想死
日日問自己點解有三個女,偏偏最細個女咁唔聽話,大嗰兩個同樣都係我教出嚟點解會咁生性,吾洗我理!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

對住佢地真係少d EQ都唔得.

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

alicelaukl 發表於 24-4-13 13:14
咁咪發返佢脾氣,阿媽生我出黎都唔係要我受氣。

咁教小朋友唔多正確,佢哋會有樣學。樣

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-14 22:15
我都完全冇辦法,叫佢瞓覺唔肯瞓
我真係唔明佢哋點解唔使瞓覺,一日瞓兩三個夠鐘夠咩?
...

原來咁多細路都係咁夜唔瞓
唉(emoji)‍(emoji) 我屋企果個都係呀
咪會 成日 生痱滋

侯爵府

回覆樓主:

.

侯爵府

回覆樓主:

.

侯爵府

回覆樓主:

.

侯爵府

如果未夠十八歲,試吓將自己撇開父母身份,試吓用朋友身份同佢傾計,自己打開心,希望個仔都打開佢的心,知道原來父母會安靜和耐心聆聽佢的聲音。如果最大啲,有工作能力,可能又更難拆開中間埲牆。關係好轉咗,反而容易溝通,有商量

洋房

忍一忍就過

複式洋房

No113113 發表於 24-4-13 12:19
又成日當你透明,十問九不應,親手機多過你。
但又不可以不理他,因他未夠十八歲。
脾氣不用說了,大上大落 ...

幾大

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kiko_mami 發表於 24-4-15 01:18
我女小學開始我已經唔理佢訓教,你幾點訓你話事,總之第二日唔好話眼訓起唔到身遲到/唔返。中學返而仲早 ...

原來你細個都係咁
我都唔想理佢㗎,不過老師同我投訴,佢夜晚唔瞓覺發出噪音會嘈住我瞓覺㗎嘛

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Wing03yan18 發表於 24-4-15 02:36
我個女因為之前疫情關係停課開始就亂晒籠
日日打機打到天昏地暗,成日天光先訓
上到中五開始可以正常返學 ...

係呀,唔瞓覺,喺度上網打機,好彩嘅係肯做功課,同埋日日都會返學

珍珠宮

kimpig166 發表於 24-4-15 10:45
原來咁多細路都係咁夜唔瞓
唉(emoji)‍(emoji) 我屋企果個都係呀
咪會 成日 生痱滋

真係唔明佢哋咁好精力,唔使瞓覺或者瞓兩三個鐘都OK,不過佢老師又同我投訴佢上堂冇精神瞌眼瞓

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jenniferzhu 發表於 24-4-15 20:20
係呀,唔瞓覺,喺度上網打機,好彩嘅係肯做功課,同埋日日都會返學

佢肯返學又有做功課已經好好了!
我女一考完dse 入左ive 讀左2個月就同我講吾想讀叫我吾好再交學費,當時我真係好嬲,但自己同自己講算啦吾想再糾纏落去,當放生自己
佢就係屋企廢左3個月無啦啦有一日突然同我講去返工,咁一做就做左幾個月啦仲識比家用我洗
初初頭一個月見佢都仲有打機打到天光捱住眼瞓咁去返工,一放工返屋企就即刻訓覺
我亦都無話佢,宜家見佢就正常返D D啦

珍珠宮

c6t6m6 發表於 24-4-15 00:33
超級乖

我仔女一直都係咁上下,只係無突然青春期變咗另一個人咁
我有啲朋友嘅仔女,佢哋自己父母形容鬼上身,可能荷爾蒙真係影響得佢哋好勁,令佢哋脾氣唔好

我當仔女係朋友咁,有咩傾咩,尊重佢哋意見
有時都提自己唔好咁長氣,要聽嘅,講一次都聽,唔聽嘅,講十次都無用
其實佢哋會記住父母講嘅每一句說話,只係有時無表達出嚟,但有默默咁遵從嘅
佢哋逢有咩重大決定,佢哋係有考慮父母的睇法、意見,呢點我好安慰

伯爵府

回覆 No113113 的帖子

有x1,掂下都唔得,憎死佢呀。衰到冇人有,幫手做下家務都唔得,成尊佛咁由朝坐到晚打,淨係識,痾拉瞓食,WhatsApp ,电話永遠唔覆,俾我闹,叫你救命打俾你,我死得啦
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

子爵府

歌莉亞 發表於 24-4-13 14:45
呢個階段真係最難搞
而家年代唔同咗了
唔好話喊曬口面

係呀,所以幾時都話生小朋友唔難,教先難,點樣可以攞到個中間位,太惡又唔得,蕉
驚佢一個唔該走去跳樓,太林善又唔得,因為唔係個個都可以再大個咗變返好,唔管佢學壞咗到時就返唔到轉頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊