自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝大家

男爵府

No113113 發表於 24-4-17 09:23
謝謝大家

ThinkPad 係商用系列目標客群針對商用及專業用家,前身係 IBM 手提電腦品牌 (2005 年賣咗比 Lenovo),價錢較貴、但用料及規格比較高級耐用;而 ThinkBook 就係 Lenovo 自行研發產品線,價錢比較大眾化,目標客群偏向家庭及輕度用家...

如果價錢唔差太遠或無預算考慮,建議買返 ThinkPad 系列...

大宅

renapapa 發表於 24-4-17 09:37
ThinkPad 係商用系列目標客群針對商用及專業用家,前身係 IBM 手提電腦品牌 (2005 年賣咗比 Lenovo),價錢 ...

Thinkpad 係咪要過萬?

大宅

renapapa 發表於 24-4-17 09:37
ThinkPad 係商用系列目標客群針對商用及專業用家,前身係 IBM 手提電腦品牌 (2005 年賣咗比 Lenovo),價錢 ...

但豐澤話thinkpad要訂,冇現貨,真係咁受歡迎?

男爵府

No113113 發表於 24-4-17 09:46
Thinkpad 係咪要過萬?

ThinkPad 都分好多個系列、唔同規格配備,平至 6 千貴至 2 萬都有,視乎你個人要求,你可以上佢官網睇睇,價錢就可以去 price.com 望望格下價,專賣電腦嘅商場買應該會平啲或多啲嘢送...

男爵府

No113113 發表於 24-4-17 09:48

ThinkPad 出名襟用穩定,但外觀就走平實風,唔係人人都鍾意黑色四四方方嘅外表...

所以我唔夠膽講佢好受歡迎...

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

No113113 發表於 24-4-17 09:23
謝謝大家

紅點

珍珠宮

No113113 發表於 24-4-17 09:48

豐澤要訂啫,其他地方未必要,我唔覺得thinkpad 會咁受歡迎

男爵府

回覆樓主:

Thinkpad外殼係合乎軍事規格,thinkbook係大眾化路線

大宅

singwin 發表於 24-4-17 10:18
Thinkpad外殼係合乎軍事規格,thinkbook係大眾化路線

二者價錢係咪相差很遠?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

renapapa 發表於 24-4-17 10:03
ThinkPad 出名襟用穩定,但外觀就走平實風,唔係人人都鍾意黑色四四方方嘅外表...

所以我唔夠膽講佢好受 ...

我相信公司客多
我公司電腦係thinkpad,(而家t14s, 之前t490),我覺得公司對員工最好就係呢樣

真心推,輕,穩定,我日日開十個鐘無甩拖,睇片做vc 都好定,而家機算新(用咗有冇一年?)叉足電夠用到約6小時,之前舊機舊電short short吓都捱到3小時

舊機試過俾我失手插落水,我扭開個殼吹乾後幾乎無事(壞電已係之前)

男爵府

No113113 發表於 24-4-17 10:39
二者價錢係咪相差很遠?

如果你係concern 價錢就用thinkbook啦

複式洋房

係咪要訂同係咪受歡迎冇直接關係。佢唔擺咁多現貨喺舖頭啫。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

AceAshford 發表於 24-4-17 11:00
係咪要訂同係咪受歡迎冇直接關係。佢唔擺咁多現貨喺舖頭啫。

你啱,可能訂嘅意思只係從倉攞去門市

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 10:46
我相信公司客多
我公司電腦係thinkpad,(而家t14s, 之前t490),我覺得公司對員工最好就係呢樣

我哋公司都係 ThinkPad,有 X 或 T 系列比我哋選擇,我由 X220 > X260 > X13,貪佢夠輕便,反正喺 office 都係駁 Mon 駁 keyboard mouse 咁用...

我公司部機基本上係 7 x 24 開住,WFH 就駁返公司部機 remote 做嘢...

子爵府

BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 24-4-17 10:46
我相信公司客多

我做野咁多年,公司機都係自己買,都係選ThinkPad。中間試過 TOSHIBA, 好快要整。

宜家嗰部 2019年頭買 E590 i7 8GB, 用到宜家都好好,上年自己加多8GB,都係幾百,如虎添翼

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊