夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

家姐姐夫鬧離婚, 佢地離婚原因同第三者無關, 純綷成日鬧交, 唔想再一齊落去,
件事發生大概一個月左右,姐夫搬走左, 暫時一對仔囡由我家姐同媽咪湊,仔仔9歲, 囡囡5歲
但係小朋友極度鐘意姐夫, 反而同我家姐感情無咁深,
而家成日喺屋企喊, 又要同佢爸爸視頻,
以前係我姐夫陪訓覺, 而家應該係好唔習慣訓覺唔見左爸爸,
分開一個月, 我姐夫都會間中同佢地兩個小朋友出街食飯,
食完飯就走, 唔會留宿,
星期六日會帶佢地兩個返去佢屋企訓,
而家小朋友日日都好唔開心,
唔知點算, 大人都好心痛,
請問有冇過來人, 小朋友究竟幾耐會開心返?
或者我地有乜可以做到幫到兩個小朋友開心。

大宅

manandyin 發表於 24-4-19 15:15
家姐姐夫鬧離婚, 佢地離婚原因同第三者無關, 純綷成日鬧交, 唔想再一齊落去,
件事發生大概一個月左右,姐夫 ...

小朋友初時一定未習慣,俾啲時間佢

另外媽媽都用自己嘅方法,同小朋友建立新好啲嘅關係,有自己同小朋友嘅回憶⋯⋯

爸爸要keep住定時搵,佢哋唔可以懶⋯⋯
係需要時間的,加油!

別墅

樓主家姐係唔係要檢討下自己點解同小朋友係咁親呢

男爵府

manandyin 發表於 24-4-19 15:15
件事發生大概一個月左右,姐夫 ...

其實, 主角係家姐姐夫, 佢哋離婚係個根, 小朋友唔開心係果,任何哄小朋友方式都係無用, 因為佢哋明白佢過去擁有的美好家庭無左, 所以要搞好仔女, 請男女主角搞好佢哋關係先, 如果父母生活更幸福快樂, 我相信小朋友都唔會嘈咁多

哩排時間理論上要以前用更多時間陪伴, 講解比小朋友知道佢哋的事, 如果有需要都要揾社工傾, 睇下點去安排更好

別墅

小朋友都係希望爸爸媽媽陪伴,可唔可以租住附近,多多溝通陪伴,讓小朋友理解:爸爸媽媽雖然分開,但係愛著他在

大宅

笨豬傻咪 發表於 24-4-19 16:22
樓主家姐係唔係要檢討下自己點解同小朋友係咁親呢

疫情期間我姐夫失業, 所以果段時間我姐夫付出好多時間陪伴小朋友,
小朋友對佢好依賴, 我家姐當時怕無左份工,
所以就著重喺事業上,
當時我家姐都FEEL到姐夫唔開心,

不過無辨法, 點都要撐住頭家,
我見到佢地以前咁恩愛,
而家搞成咁都好難過,
我家姐話而家留住兩個小朋友喺身邊,
但個心唔喺自己到, 老公又離開佢,
佢唔知點捱E段時間, 唔識點開解小朋友,
姐夫又無幫下口,
大人事我就管唔到, 我有開解下家姐,
但幫助不大,
成件事小朋友都好可憐,
佢地平日都鐘意同我玩,
所以我想睇下有咩我可以做到,
幫到小朋友, 希望佢地可以喊少D

別墅

manandyin 發表於 24-4-19 16:59
疫情期間我姐夫失業, 所以果段時間我姐夫付出好多時間陪伴小朋友,
小朋友對佢好依賴, 我家姐當時怕無左份 ...
純綷成日鬧交, 唔想再一齊落去,<====呢樣就係因
而家D小朋友好叻,知道你地大人發生乜事
雙方真係唔可以起埋一齊既話
父母雙方都要解釋比小朋友知
令小朋友知道父母分開唔代表佢地無左爸或媽是但一方

大宅

都係等媽媽慢慢建立關係

大宅

都係等媽媽慢慢建立關係

男爵府

找个调停人,或婚姻調解員,社工,,,幫手,睇下双方之间,有乜问题,,,可解決到,,,為左小朋友福祉,双方可退一步,找出解決方案la,,,古語有說,寧教人打仔,莫教人分妻,不冇道理的

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

問吓你家姐肯唔肯放手,好似婚後事陳自瑤爭到個女,輸咗母女感情。大家都唔開心,個女又反叛仲煩。
你家姐唔想無咗對仔女,就好好反省自己之前有咩不足之處,就算仔女做錯事都唔好擺媽媽款,提你家姐而家仔女感受大過佢,仔女先係最終受害者。我見唔少咁case,媽媽不知不覺間將自己唔開心發洩身邊的人身上,尤其是最親。

伯爵府

我好朋友個case 都類似,但佢係因為老公有第三者。相似嘅係佢個仔本身亦係親爸爸多好多。

我睇住佢哋喺個仔5、6歲左右分開,個小朋友明顯好唔開心,好多反叛、偏差行為。我朋友本身人品好好,事業有成,但真係唔識點教小朋友,個仔同老豆關係好好多。好多人勸佢將個仔比佢老公,因為眼見佢個仔真係好多行為問題,而我朋友真係處理得唔好。但我朋友完全唔接受呢個建議,而且一直無改變教仔方式。結果而家個仔差唔多成年,性格已定形,人品唔好,唔識尊重人,包括佢自己母親,而且價值觀有問題,原生家庭的矛盾令佢又自卑又自大。

我認為,如果你家姐唔適合育兒,真係唔好霸住D小朋友,唔好因為自私而犧牲小朋友長遠利益。當然。最好的方法係為咗小朋友,夫妻共同努力再投入返去建立個家。如果丈夫咁有心機湊仔,應該好錫小朋友,又無第三者,淨係呢點,你家姐姐夫會否考慮比個機會大家,忍讓吓,維持婚姻關係?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實你家姐同你姐夫因咩事成日嗌交?!性格不合定生活習慣等?!先搵出源頭。如果唔涉及第3者,大家仲愛對方 點解是單一方面唔作出妥協。。大家互相磨合呢?!

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-4-20 10:40
問吓你家姐肯唔肯放手,好似婚後事陳自瑤爭到個女,輸咗母女感情。大家都唔開心,個女又反叛仲煩。
你家姐 ...

我家姐一直都唔想離婚, 佢已經讓步,
佢地之前仲一家人去左台灣,
影左好多相SEND俾我地睇,
以為佢地雨過天晴,
點知去完台灣後一星期姐夫就搬走左,
原來姐夫去台灣前已租左屋, 準備搬了,
我地都覺得好突然!

對仔囡係我姐夫話佢無時間睇,
要返工, 又無家人幫手,
所以先留低俾我家姐,
我家姐對佢地好好,
就算佢地而家成日喊,
唔做功課, 掛住同爸爸傾計,
佢都唔鬧,
佢想俾時間對仔囡,
但之後係點真係唔知...
我家姐話如果對仔囡開心,
佢可以請個工人去姐夫屋企,
錢就一人出一半,
工人就可以照顧仔囡, 接佢地返學放學,
又唔洗分開佢地, 佢地開心就得,
只係要求姐夫星期六,日,假期就俾家姐接佢地返去住下,
或者同佢地出去玩下,
但唔知姐夫會唔會答應...

大宅

陳小b 發表於 24-4-20 11:05
其實你家姐同你姐夫因咩事成日嗌交?!性格不合定生活習慣等?!先搵出源頭。如果唔涉及第3者,大家仲愛對 ...

據我所知, 佢地鬧交其中一個原因係因為教育問題,
姐夫覺得小朋友讀書已經好大壓力,
返到屋企就應該俾佢地休息, 玩到夠先開始做功課,
所以通常佢地都係夜晚9點幾先開始做功課,
有時幫仔仔溫默書, 可以去到11點幾都未訓覺,
我家姐就想將佢地做功課時間提前,
盡量放學後, 抖一陣沖下涼就開始,
唔想佢地咁夜訓, 第二朝又咁早起身。

其次就係禮貌問題,
因為對仔囡對爸爸係言聽計從,
連大聲講嘢都唔會,
但對住家姐, 或者我地其他長輩就無乜禮貌,
唔答人問題, 又或者串串地, 又唔聽人講野,
所以家姐就想姐夫幫下口教育下,
但姐夫就無咁做,
所以家姐咪嬲姐夫教到D仔囡只係聽姐夫一個人說話。

不過我家姐後期已經睇化左, 唔再同姐夫嘈,
想屋企有個和平氣氛,
平日可能同我或者媽咪呻兩句,
結果都係家變...

珍珠宮

2024年龍年勳章

manandyin 發表於 24-4-22 16:40
我家姐一直都唔想離婚, 佢已經讓步,
佢地之前仲一家人去左台灣,
影左好多相SEND俾我地睇,

男人咁有決心分開,大多數有人有第3者,或挑戰到對方尊嚴和底線。

唔知道佢地為左咩事鬧交,亦都唔知道你家姐讓步係點讓步,有無大家再傾,事情發生咗,小朋友擺明喜歡爸爸多過媽媽,你家姐只可以想法子就佢哋多啲,錫佢哋多啲,帶佢哋玩多啲,等仔女明白媽媽都好愛自己。

珍珠宮

2024年龍年勳章

蜜蜂糖 發表於 24-4-22 17:07
男人咁有決心分開,大多數有人有第3者,或挑戰到對方尊嚴和底線。

唔知道佢地為左咩事鬧交,亦都唔知道你 ...

希望你家姐雨過天晴

大宅

不過我家姐D脾氣有時的確係好難頂,佢未至於好似婚後事裡面陳自瑤咁惡,
但佢鐘意所有野都要UNDER CONTROL,
如果計劃變左, 又無合理原因, 佢係會發忟憎/黑面,

所以佢地可能真係性格不合,
有愛o既時候就咩都可以包容,
冇愛就自然唔想忍,
所以我地都唔會怪姐夫,
只係希望佢地兩公婆好好解決小朋友哩個問題

大宅

蜜蜂糖 發表於 24-4-22 17:08
希望你家姐雨過天晴

我媽咪都琴日都有約姐夫見下面,
睇下有冇得勸和,
不過姐夫話成日嘈交真係過唔到落去喎,

希望姐夫可以睇在對仔囡份上,
再忍下我家姐啦,
我信我姐夫無第三者,
因為佢大部份時間放o係家庭上,
又準時返工, 準時收工,
返到屋企又陪小朋友玩, 又陪訓,
真係唔覺得佢有時間出軌!

大宅

有無諗過是否有小三?去台灣時有無異樣?要去到找屋咁大決心,話嘈到過唔到 (推個責任去老婆度?),同小朋友咁close 都可以捨得分開,真係好大機會…..

如果無小三,大家為左頭家為左小朋友會唔會嘗試忍讓 ,家姐都要慢慢同小朋友建立返親子關系。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊