0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好努力食嘢去谷大b仔, 不過到咗依家35 week都仲係話佢係細碼b, 出世個陣5磅半左右重, 其實細碼b係唔係就代表會容易病? 同埋有冇咩方法可以快啲追磅呢?

複式洋房

回覆 cchungchung 的帖子

媽媽唔洗諗太多…好食好訓BB自然就會長肉…就算佢出世個陣係細碼,最緊要健康!好食好訓唔好病就可以!我家姐個女一出世5磅都無,但次次見親佢都笑笑口好精靈

水晶宮

肥唔等於病少d, 完全兩回事

複式洋房

Jan28 發表於 24-4-27 23:56

媽媽唔洗諗太多…好食好訓BB自然就會長肉…就算佢出世個陣係細碼,最緊要健康! ...
請問你家姐餵邊隻奶粉? bb食量點?

複式洋房

餵緊雅培心美力啊,幾個表姐妹都係餵呢隻…聽佢講佢個女食量一開始其實唔多,但有HMO益生菌幫到消化,吸收都幾好,便便日日有

洋房

Jan28 發表於 24-4-28 16:25

餵緊雅培心美力啊,幾個表姐妹都係餵呢隻…聽佢講佢個女食量一開始其實唔多,但 ...
最緊要吸收到,我地都係補左雅培奶粉之後對脾仔好肉左好多,食得好訓得好,冇見過佢病咁濟

別墅

唔會呀,我BB出世5磅半,一開始都係人奶補皇家美素奶粉,冇特別易病,免疫力都算幾好,而家再轉晒全奶粉,食得幾好,便便又好,冇大問題

大宅

大細同病唔病冇關係, 至於食野谷B 更加係唔可取, 因為只會肥你自己.
愈近產期孕婦愈肥愈危險

別墅

SinaWong_FB 發表於 24-4-28 23:38
唔會呀,我BB出世5磅半,一開始都係人奶補皇家美素奶粉,冇特別易病,免疫力都算幾好,而家再轉晒全奶粉, ...
我兒子個時都係補呢隻奶粉 由細隻B變大隻B 飲到肥肥白白 好健康 而且日日都有便便 腸胃好好

大宅

B B大細父母遺傳都有影響㗎,只要生長線不跌,keep 到,食得痾得瞓得,咁就ok ! 我囡都係食樓上媽媽果隻,so far 生長線keep 住75以上,幾吸收吖,腸胃都夾到。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我又唔覺喎,每個BB體質都唔同,無論大細碼,只要BB本身抵抗力強,飲食訓都無問題就可以

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我唔覺wor, 我BB都係细碼,身型比較瘦。我有同佢補奶粉,keep 住跑跳,做下運動,抵抗力so far so good !

別墅

唔一定,我大b細個都係細碼bb,但佢身體好好,最主要係個bb吸收得好唔好,順其自然長大就好。真係擔心就多啲帶佢去戶外活動,多左運動自然身體個抵抗力就會變強左

男爵府

媽媽唔好太擔心呀,BB健康就無問題啦。*身材*可以靠奶粉慢慢改善呀⋯⋯好似我對仔囡…..平時我都好懶煲湯或者煮咩好營養的比佢地,一直都係補飲皇家美素,吸收得好好,keep住個生長線呀……

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊