醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好
本人有甲狀線結節都好多年
之前有甲亢,食左藥兩年半後停藥
暫時定期驗血,指數正常
結節方面,想嘗試睇中醫改善
想問下有冇過來人睇過有中醫介紹?(emoji)(emoji)
成功可以改善到嗎?感謝分享

大宅

yiucheung84 發表於 24-4-28 22:50
大家好
本人有甲狀線結節都好多年
之前有甲亢,食左藥兩年半後停藥

我沒有甲亢,但有個 3cm多的結節,另伴隨十幾粒幾mm的結節,抽針結果是良性,西醫說沒有東西可做,只可每年 mon住如有變大就手術切除。由於結節沒有太特別凸同唔舒服,我選擇看中醫調理,看了大概三四個月,我大半年後再照超聲波,發現結節縮小了些

複式洋房

Zoe_CC2024 發表於 24-4-29 08:04
我沒有甲亢,但有個 3cm多的結節,另伴隨十幾粒幾mm的結節,抽針結果是良性,西醫說沒有東西可做,只可每 ...

Halo 咁都好好呀,有縮細到。同你一樣都係西醫暫無大概野做到,keep住照,如有大先再做手術,所以先想試中醫。你可以比醫師資料我嗎?非常感謝

複式洋房

我沒有甲亢,但有個 3cm多的結節,另伴隨十幾粒幾mm的結節,抽針結果是良性,西醫說沒有東西可做,只可每 ...

謝謝你pm(emoji)(emoji)吾知點解我覆吾到你私訊訊息,只睇到回覆吾到,謝謝你(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

Zoe_CC2024    發表於 24-5-5 08:54

大宅

可否介紹我?甲亢復發及結節,謝謝妳

大宅

回覆 lsy123 的帖子

心情放鬆都好緊要,加油!

侯爵府

2024年龍年勳章

發表於 3 天前 |只看該作者

回覆樓主:

中大有一個中西醫結合治療甲狀腺功能失調先導計劃
https://hkiim.cuhk.edu.hk/imc/tc/article/d/%E4%B8%AD%E8%A5%BF%E9%86%AB%E7%B5%90%E5%90%88%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%A8%88%E5%8A%83/%E4%B8%AD%E8%A5%BF%E9%86%AB%E7%B5%90%E5%90%88%E6%B2%BB%E7%99%82%E7%94%B2%E7%8B%80%E8%85%BA%E5%8A%9F%E8%83%BD%E5%A4%B1%E8%AA%BF%E5%85%88%E5%B0%8E%E8%A8%88%E5%8A%83

侯爵府

2024年龍年勳章

發表於 3 天前 |只看該作者

回覆樓主:

如果结節是出血性的
用中藥時要避免一些活血破血的藥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊