0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿b 4個月大,7kg左右,呢個星期食奶24小時計都keep住得600ml左右,尋日更加得480ml…好似唔肚餓咁..想問咁樣追唔到奶量會唔會有問題?
不過佢又好瞓得,呢幾日食完夜晚果餐訓到第2朝11點幾;尋晚凌晨12點訓到今朝11:30…差唔多訓12個鐘..

別墅

小朋友訓得好對發育係好既,我B飲皇家美素奶粉之後都訓得好咗既,但如果BB訓得太耐唔起身,都要叫一叫佢飲奶比較好,始終食得太小會影響磅數同生長。

男爵府

如果有柯多尿尿,都應該唔怕既,比佢訓多一陣,訓多啲都會長肉長高。否則,可能就要叫醒佢飲奶奶了….記得我個細b初生時飲皇家美素,朝早飲完到中午再飲,之後,我就同佢一齊睡到夜晚食第三餐(emoji)(emoji)

別墅

SinaWong_FB 發表於 24-4-29 18:36
小朋友訓得好對發育係好既,我B飲皇家美素奶粉之後都訓得好咗既,但如果BB訓得太耐唔起身,都要叫一叫佢飲 ...
我兒子個時都係飲呢隻奶粉 訓得多 自然健康 生長線都好標準 如果怕訓得太耐 可以叫醒佢飲奶 飲完再訓

複式洋房

回覆 SinaWong_FB 的帖子

我大女嗰時都係一樣呀,問過健康院姑娘話bb有夠濕片就唔怕,由佢得訓,訓下訓下順便戒埋夜奶仲好

大宅

回覆 SinaWong_FB 的帖子

咁似我仔嘅,好易湊囉^^我仔都飲呢隻奶粉,係陪月介紹,佢話多媽媽選,而且有夠濕片,就少擔心

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我又覺得bb訓得多係好事喔,咁就可以慢慢同距戒夜奶,同埋一起身可能會飲多少少,咁就順路慢慢幫距加大個ml數🤣

大宅

虎到金來勳章

Nicole256546 發表於 24-4-29 19:18
如果有柯多尿尿,都應該唔怕既,比佢訓多一陣,訓多啲都會長肉長高。否則,可能就要叫醒佢飲奶奶了….記得 ...
BB揀岩奶粉自然食得好,訓得好,訓得好自然身體好。只要BB跟到生長線,就唔駛擔心。我女都係食哩隻奶粉,一樣成日大覺訓,經常要我摷醒佢飲奶

複式洋房

Bicachuchuchu 發表於 24-4-29 11:23
阿b 4個月大,7kg左右,呢個星期食奶24小時計都keep住得600ml左右,尋日更加得480ml…好似唔肚餓咁..想問咁 ...

我會叫醒佢食奶,因為set左4 hrs一餐唔想亂

大宅

回覆 Bicachuchuchu 的帖子

4個月BB 仲喺好細,我會早上7點叫醒佢飲奶,跟番一般飲奶量,同時等佢習慣下飲奶時間。

複式洋房

訓得多至長肉

洋房

Bicachuchuchu 發表於 24-4-29 11:23
阿b 4個月大,7kg左右,呢個星期食奶24小時計都keep住得600ml左右,尋日更加得480ml…好似唔肚餓咁..想問咁 ...
我個女都係4個月大, 最後一餐通常10點左右飲完就訓 , 一覺訓天光, 一路訓到中午12點先識醒, 起身就飲奶, 然後每隔4個鐘再飲1次, 每次7-8安左右, 見佢都吸收得唔錯, 可能雅培隻心美力營養夠又飽肚, 有齊hmo益生菌同nts, 腸胃消化都好好, 又少病痛, 而家食到阿女肥肥白白, 手瓜仔起節添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊