自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

大宅

奶奶死好命, 老爺爺奶奶兩條老嘢一早退休跟住乜都唔做, 老公讀大學都要自己賺錢讀.兩個仔個個月夾埋俾兩萬幾兩條老嘢, 水電媒都係我老公幫佢哋交, 奶奶連幾十蚊電話費都要個個月whatsapp張單叫老公交, 我老公唔知點解好孝順, 俾著我老豆老母係咁我睬佢都有味. 新年我老公出雙糧俾奶奶(我老公自己都無雙糧), 計漏咗$500俾奶奶佢都出聲要老公過返俾佢. 最近奶奶陪老爺睇醫生, 喺佢哋自己個群組呻用咗幾多$, 大仔都無出聲, (大仔人工多老公成倍有多)得我老公自己撲出嚟話嚟緊生日俾多啲$佢. 而家奶奶每次睇完醫生都私下whatsapp老公醫生費$, 的士$, 食飯$用咗幾多錢, 老公都豪不猶疑過多幾千蚊俾佢.

奶奶個人又懶又貪玩又要面. 我小朋友係SEN, 每個月訓練洗好多$奶奶都知. 我小朋友生日食自助餐佢乘機請同佢好friend嘅親戚嚟, 啲親戚個個唔俾錢, 奶奶同老爺兩個夾埋俾$1000. 次次請親戚食飯都叫老公扣返錢, 老公當然次次都無扣佢錢.

奶奶自己唔洗頭, 個頭一定要出髮型屋洗. 又鍾意打麻雀. 而家個個星期出去打麻雀都whatsapp啲仔叫佢哋買飯俾老爺. 上次新年重喺度呻唔想照顧老爺(老爺行得走得)“俾你哋, 你哋要”. 我回佢我已經有個SEN小朋友搞唔掂, 大嫂都話奶奶“呢啲嘢無得俾人, 最多送去老人院”.

我大肚嗰時奶奶一句問候都無, 淨係驚死要做走過嚟同我講“我哋唔興整薑醋, 我哋興買薑醋卷”. 最後當然無買到啦!我同老公講佢反而話我食唔食薑醋好少事!我大嫂生嗰時都有向大仔投訴老爺奶奶唔幫手, 請教奶奶揍仔, 奶奶回佢“交俾工人得啦”, 大仔無我老、公咁愚孝, 有時都會潤下奶奶得把口唔做嘢. 仲有大仔大嫂結婚嗰晚, 婚禮完結奶奶自己喺我面前講“好嘢!可以去玩!”其實婚禮都唔洗佢幫手, 淨係要佢試衫, 彩排一次同當日出席, 嗰時已經覺得佢好自私.

我小朋友係SEN, 日日都要揍出去訓練, 工人信唔過成日喺條街嘹賓妹傾計無睇實小朋友, 而家日日都係我阿媽同工人一齊揍, 返到屋企我阿媽又留耐啲教小朋友寫字. 奶奶次次都要叫先幫手揍, 一個星期都揍唔到一次, 又唔會教小朋友趕住走人. 我老公寧願有時用lunch時間自己揍都唔叫佢阿媽幫手. 奶奶親戚話奶奶“好心你唔好成日掛住去玩, 理下個孫SEN細個有機會醫返好”. 奶奶覺得親戚講得唔啱, 同老公呻“豈有此你咁話我”

老公好鍾意做孝子, 之前一放假有時間就會去老爺奶奶屋企洗冷氣執屋做呢樣做嗰樣, 留返個SEN小朋友同工人兩個喺屋企, 我要返工無得放紅日. 俾我鬧完之後而家老公呢排無咁做.

次次同佢哋屋企人食飯, 大仔一家都走先, 得我老公要留到最後堅持送兩條老嘢返屋企, 我對住個無耐性唔等得嘅SEN小朋友要不停揾嘢安撫佢, 喺度等我老公做孝子.

SEN訓練每個月用好多$, 我老公每個月都喺我戶口攞錢, 佢自己又無錢剩, 平時食飯幾十蚊都度住度住, 試過慳晚飯$要我放工買麥記俾佢. 奶奶明明自己銀行有$做定期, 一洗多少少$都要whatsapp老公, 個大仔搵多咁多$又唔問, 明知我哋有SEN小朋友無錢剩, 因為老公順攤就問佢, 原全無考慮我哋苦況, 老公又死闊佬俾多幾千蚊佢.

真係好憎我奶奶, 好想佢快啲死. 咁多人死唔見佢死, 喺度獻世, 仲要將自己嘅死好命建築喺我哋身上.

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我走先……樓主睇路

Kuromi1127    發表於 24-5-2 14:53
FJmom    發表於 24-5-2 11:55
rayrayus    發表於 24-5-2 07:59
newcook    發表於 24-5-1 00:15

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

點解咁講?你覺得我老公太過愚孝?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

當細仔搖錢樹

但一個願打一個願挨

死局

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

babyhoi 發表於 24-4-30 18:32
我走先……樓主睇路

X2

男爵府

你奶奶真係好命,蒲妹的老人版,呢d開開心心生活,開朗周圍去玩,無憂無慮的老人家一般係長命百歲。

男爵府

kapobo123 發表於 24-4-30 18:28
奶奶死好命, 老爺爺奶奶兩條老嘢一早退休跟住乜都唔做, 老公讀大學都要自己賺錢讀.兩個仔個個月夾埋俾兩萬 ...

其實係你老公問題

登陸火星    發表於 24-5-2 23:18
la_source    發表於 24-5-2 14:14
WSYSC    發表於 24-5-2 11:42
SUMSUMMAME    發表於 24-5-1 19:12
beebee67890    發表於 24-5-1 00:51
toffeechoco    發表於 24-4-30 22:33
BBG1    發表於 24-4-30 19:52

別墅

kapobo123 發表於 24-4-30 18:33

你有權討厭你奶奶!你老公也有權唔畀錢佢爸媽!但你奶奶並非奉旨要照顧你個仔(有冇Sen都好)!你已經有工人!但你信唔過工人唔代表全世界要隨時候命服侍你個仔!

MARCHYAN    發表於 24-5-2 09:58

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

gooseho 發表於 24-4-30 18:41
你奶奶真係好命,蒲妹的老人版,呢d開開心心生活,開朗周圍去玩,無憂無慮的老人家一般係長命百歲。 ...

講得岩呀,孫又唔洗湊,

快活過神仙,樓主想99早走,睇怕都幾難。

水晶宮

其實係咪應該同你c6傾下?

WSYSC    發表於 24-5-2 11:42

珍珠宮

回覆樓主:

你老公問題大d喎
佢要對阿媽咁好
你都無咩可以做
自己搵多個錢養老
你老公靠唔住
至於99 又未至於好衰好衰個隻

大宅

回覆樓主:

咁似我屋企嗰個, 唉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果我係你奶奶角度
有子如此,夫復何求

水晶宮

正路應該要減99家用,

不過你99應該會發癲,你老公又未必肯減。

水晶宮

嘩,你奶奶同你老公啲性格似我奶奶、我老公。我係好彩仔女不是sen.完全感受到你那種激心。(暫時未見你話有毒姑類,我就有二件姑類,係奶奶version 2.0,破壞力、吸血力更強。)

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

愚孝係你老公, 好難改變到現狀, 盡量自己儲多啲錢 或者有時扮窮同老公攞錢 keep住佢啲錢
珍惜 感恩
You got this!!

瑪瑙宮

kapobo123 發表於 24-4-30 18:33

咁佢憎唔憎你

大宅

俾著你哋係我, 你哋會點?
我同老公講對奶奶嘅不滿, 佢話“老人家係咁”, 佢完全唔覺自己阿媽有問題.
有次仲無理話返我屋企人, 我老豆老母好為仔女自己好慳, 雖然唔係發達但顧得掂自己有餘仲可以幫仔女手, 我老公話“咁李嘉誠都係細細個喺大陸落嚟, 又唔見你老豆老母發達”
所以而家都好憎我老公, 嗰次直情叫佢攬住自己老母過世.

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

kapobo123 發表於 24-4-30 18:28
奶奶死好命, 老爺爺奶奶兩條老嘢一早退休跟住乜都唔做, 老公讀大學都要自己賺錢讀.兩個仔個個月夾埋俾兩萬 ...

所以好多人話揀老公/老婆,要睇埋佢原生家庭。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

睇黎樓主同另一會員「麵麵」會好啱傾

首頁
12345...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊