自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

解決到住房問題,已基本脫貧,又見到施麗珊出現

珍珠宮

amy730 發表於 24-5-4 19:29
解決到住房問題,已基本脫貧,又見到施麗珊出現

住梗長沙灣的女士仲乜唔搵長工?
只做part time?
靠個仔打散工?
可能驚入息超額'申請唔到公屋?

伯爵府

回覆樓主:

個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Hanayori 發表於 24-5-4 19:38
個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎 :unknown ...

諗起18歲就同亞仔申請公屋咁

珍珠宮

個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎 :unknown ...

尼d case有d無病呻吟,都系自己選擇,佢住3500光房已經好平,青年貧窮絕對系自己問題

珍珠宮

個女仔選擇只做part time,如果咁都算真貧窮,難怪大把人選擇躺平唔做等政府幫。

大宅

根本就想政府養,明明可以向上流,偏偏選擇向下流。仲要怨政府幫唔到手⋯⋯

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

minmin 發表於 24-5-4 19:33
靠個仔打散工?

一家5口住緊月租5300蚊長沙灣過渡性房屋,打散工唔做長工都係為申請公屋

水晶宮

而家好多後生係鍾意做freelance多過full time ,口講追夢,有幾多個真係追到

子爵府

baby_yee 發表於 24-5-4 19:59
而家好多後生係鍾意做freelance多過full time ,口講追夢,有幾多個真係追到
...

Agree⋯⋯
當年我我一畢業,屋企環境唔許可,就算有夢想,都要出嚟做嘢先,都開始環境有所改善,先開始再讀Master degree,仲要係返夜晚…..

而家啲後生,好似捱唔到苦咁

子爵府

白毛毛 發表於 24-5-4 19:44
個女仔選擇只做part time,如果咁都算真貧窮,難怪大把人選擇躺平唔做等政府幫。

...

因為公屋申請時入息審查真係太低….年青人唔搵長工係惡性循環

333s    發表於 24-5-5 12:27

象牙宮

baby_yee 發表於 24-5-4 19:59
...
朋友公司都幾百人,
有一半後生都係做長parttime,
講明唔會轉長工。

水晶宮

畀面勳章

係囉,佢唔會揾唔野做
仲有,真係想做插畫
唔一定只做兼職
可以揾份全職,再做兼職插畫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minmin 發表於 24-5-4 19:33
靠個仔打散工?

我喺屋企睇緊即時講
其實佢唔係揾唔倒
應該唔想超出收入
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babybaby071 發表於 24-5-4 19:45
根本就想政府養,明明可以向上流,偏偏選擇向下流。仲要怨政府幫唔到手⋯⋯
...

為咗申請公屋唔願意搵多啲錢,呢啲係自己選擇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

CathyChan1126 發表於 24-5-5 09:14
係囉,佢唔會揾唔野做
仲有,真係想做插畫
唔一定只做兼職

人地話兼顧唔到
全職+pt插畫,應該超出收入
跟住又申請唔到「要有光」(光房)
佢賣一幅千幾/.二千蚊
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 24-5-5 09:20
人地話兼顧唔到
全職+pt插畫,應該超出收入
跟住又申請唔到「要有光」(光房)

佢擺明係為左住光房

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 24-5-5 09:12
朋友公司都幾百人,
有一半後生都係做長parttime,
講明唔會轉長工。

而家呢個年代係咁,儲到舊錢就辭職,周圍去旅行,洗哂再搵工,冇辦法而家父母唔會比壓力仔女,我以前轉工未搵到新工都要交家用

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

CathyChan1126 發表於 24-5-5 09:21
佢擺明係為左住光房

仲要得閒有時間,唔出街,會係房度睇劇學英文,原來唔適合做長工既,慳食慳住,見佢枱上用B牌風扇仔,成300一個,本身應該都幾有錢

男爵府

amy730 發表於 24-5-4 19:48
一家5口住緊月租5300蚊長沙灣過渡性房屋,打散工唔做長工都係為申請公屋
...

呢d自己(emoji)黎,唔值得同情

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊