懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為本來我有甲亢既關係 2月份一知道懷孕公立已經幫我抽左CBC REPORT當中MCV係82.9 MCH 26.3 MCHC 31.7 血色素13 .
亦問過私家產檢. MCV OVER 80就係正常.

然後4月份第一次產檢到公立(第2間醫院)抽產前血. 同樣係抽CBC REPORT
係HAGO睇到份REPORT. MCV變成79.5 MCH 26.2 MCHC 32.9 血色素12.8
因為MCV >80 先係正常. <80有機會地貧 .我無啦啦2個月之內少過80. 差個0.5.........
但一直以來又冇收過醫院電話話有問題要帶埋先生再抽血.
4月中第2次產檢見姑娘..未有得見醫生住.
姑娘問我有冇人打過比我有關貧血既問題. 我話無收過電話我亦好CONCERN係咪有問題?
然後又見到佢份REPORT REMARK返82.9呢個數值
姑娘再講可能懷孕會影響到個指數時高時低. 唔知點解聽完D無稜兩可既答案就有D擔心

我想問下大家有冇類似經驗?
懷疑地貧公立醫院係咪一定一定會打電話比你FOLLOW UP?
冇打代表冇事?

水晶宮

睇MCV 係初步篩查

你而家唔過80 可能係懷孕影響
你以前試過>80 就即係ok 無地中海貧血

地中海貧血status 唔會變的,唔會以前無而家變咗有

複式洋房

回覆 Nbs 的帖子

睇到呢個答案我安心左D了.謝謝你我見好多人抽血有問題醫院都有電話打返比佢地跟進
但我就一定收唔到醫院電話...怕佢地會唔會MISS左...
又未到下次政府產檢唔知問邊個好
又咁岩得咁橋差個0.5... 足以搞到我羅羅攣.......

別墅

複式洋房

唔洗咁擔心
我隱性地貧 MCV58
其實如果有疑似地貧 個數值係同正常值差好遠
如果疑似地貧 公立係會call你另一半返去驗血 去排除風險
而如果有問題 係幾日內會call你的
所以吳洗太擔心啦~

複式洋房

回覆 siunat12345 的帖子

上次姑娘都有講..如果地貧個值會差好遠.大約60幾咁只係我咁岩做左2次驗血報告. 其中1個偏低所以有D擔心
又驚公立MISS左所以冇打比我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊