婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一直在想要不要分享,但的決定了,真的希望可以幫更多人.

我年頭ge時間因m痛入院,之後發現有子宮肌瘤.有3粒,最大的7cm,一共13-14cm都是肌瘤,令的痛到用背脊到下腹都好痛,去洗手間都去唔到,一放鬆就超痛.

之後我去了mk一個姓劉的男醫生驗查(那時政府醫院已查出有肌瘤,說只有2粒),他說有3粒,驗查過程好痛,我已說了好痛他還是大力按,痛到哭.之後他好簡單說了肌瘤的位置,和如果做手術只可開大力,我問多一點如果不做可以忍一忍,最遲幾時做,他就不耐煩,最後更不停重複"我要講ge只有咁多,講完啦,自己諗下"之後我就不開心走了.收了我hkd$1600.超貴.

直到朋友介紹了岑德強醫生,他人超好.解釋得十分清楚,又一直問我有冇唔明,
他更有信心幫我個微創(0個一刻我先知係劉醫生做唔到,唔係我太大做唔到)

手術之後第2日就可以下床慢慢行,下星期我就回去覆診了,拆了傷口再告訴大家傷口靚唔靚.

真是一個好醫生,要info我可以pm你地,thanks.

hope it can help ppl who are same as me ^^

p.s.過程我都好worry,因為我才25years,政府醫生都說我是不幸,因年齡細,之後要化更多時間去follow up,不過一切都心感平安,因為有好醫生

男爵府

感謝主^^

複式洋房

Yes;)

別墅

yes :)

子爵府

岑德強? 唔提起佢尢自可, 一提我火又黎

我諗住搵佢生, 一路睇佢, 但佢可以係我預產期走左去外地, 一聲都唔通知, 係我自己打去book期至發現, 我幾驚!!! 直頭喊哂! 佢d人話有另一個e生接, 我未見過佢, 佢d人話冇問題, 你就硬係冇問題啦, 咁不負責任都得!!! 正一pk! (我敢大聲鬧衰佢!)

大佬我咁遲, 想自己另找e生都唔係咁易啊, 我想搵另一個, 但唔接!

好好彩, 臨急臨忙, 我搵到個好e生幫我 ...

係我要感謝主就真!!

不過生完都有小小後遺症 ...

大宅

greetings 發表於 11-5-23 11:07
岑德強? 唔提起佢尢自可, 一提我火又黎

我諗住搵佢生, 一路睇佢, 但佢可以係我預產期走左去外地, 一聲都唔 ...

兩位意見分別好大呀哈哈~
照咁睇其實即係呢位醫生好唔好呢

複式洋房

Greeting,sorry ar:( 點解會錦架?佢知道你預產期又知會為你接生都吾係香港?幾時嘅事。
我吾係睇產科我吾知,不過我在網上看到好多人媽媽都話佢好好

複式洋房

C.Yiki,我覺得一個好醫生好難找,但不停睇好多醫生又無理由。所以上網搵多d意見,問多幾個朋友最實際;)

另外我今日拆左傷口了,開刀位只有一口釘書機嘅釘錦大,其中一個係肚慈入面睇吾到。

c.yiki  咁又係..咦聽你咁講都幾好..傷口都唔大唔顯眼^^  發表於 11-5-24 09:22

子爵府

我都係"聽"人話佢好, 咁佢又近我office, 未搵佢囉, 初時睇佢已經覺佢又cool又寸, 不過諗住算啦, 我睇e生姐, 貪佢近, 幾年前的事了, 當時真係喊哂, 就生得仲要周圍撲e生, 床位 .... 好陰公!

之後我係bk都聽個有人話佢唔好, 話佢寸, 唔理人感受, 仲搞出事 ... 不過遲啦

複式洋房

嗯~~佢對我,我又唔覺.佢會講笑,又細心同我解釋好耐.我唔明d位置佢仲畫埋比我睇.

不過如果我生bb,我都prefer要2個醫生,同埋一早講定生仔ge安排.

不過點都好啦,你都有最好的安排,找到一位你覺得好ge e生. ^^最重要係bb同媽媽都冇事,健康最重要.

珍珠宮

環保接龍勳章

大宅

他是我的婦科醫生, 坦白說, 他不是很好, 但也不太差。 不過在香港有heart的醫生實在不多, 所以也不能說他很差。

大宅

醫生都係人,都會有情緒化。
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

侯爵府

畀面勳章

祝你早日康服~
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

大宅

點解成日有呢個post, 我之前見過, 又係一個讚岑醫生, 跟住一個回應係甘鬧...........
buy anyway, 岑醫生幫我做過朱古力瘤微創, 順便照了輸卵管, 手術出黎個下超肚痛, 不過慢慢個人醒返又無事, 即晚落床, 第二日出院, 傷口完全唔痛~~!!! 所以我覺得呢個醫生好好呀~!!!!

matoba  請check pm  發表於 11-6-23 15:12

大宅

vitas-na 發表於 11-5-24 21:24
嗯~~佢對我,我又唔覺.佢會講笑,又細心同我解釋好耐.我唔明d位置佢仲畫埋比我睇.

不過如果我生bb,我都prefe ...

你一定係後生靚女!!待遇咪唔同d lor.
不過我唔明點解生bb接生要揾2個e生,我生2個都係約好1個e生.(照結構另計).

複式洋房

回覆:faifaidavid 的帖子

我係因為覺得佢好先同大家分享。我去睇佢之前都有上網睇過人地嘅評語。當然又好又吾好。要明白香港婦科醫生太多了。睇完覺得好嘅未必會留言,覺得吾好嘅多數會留言。係好正常。比起其他在網路都search 吾到或沒有評語的,有評語的令人安心d.當然最好緊係問身邊的親友啦。最可靠

複式洋房

回覆:bbJP 的帖子

我覺得應該同外表無關,我留院時見佢同其他病人巡房都好好人。
By the way,我12號做手術,一個月後去旅行,坐飛機,游水都完全無問題,仲玩左好幾次香蕉船呢!所以有肌瘤的姐妹不用太過擔心,會好返;)仲好快添

大宅

我也覺得他的手勢ok, 但我不覺得他是那種喜歡講笑的人。 至於講到佢同其他病人巡房都好好人, 我不敢認同。 我希望在bk分享自己真實的經驗作為其他人的參考。 都係果句, 他不是很好, 但如果你忍到佢D脾氣, 他的手勢是可以的。

男爵府

回覆:為我遇上一個好的婦科醫生而感恩

感恩

首頁

尾頁

跳至