少年成長

跳至

首頁
45678...28

尾頁

子爵府

SandraLo,

多謝你的回覆, 之前都有留意你的topic, 也有上過3p課程, 基本原理大概都明白, 不過用起上嚟, 總有點失手. 好似今晚, 阿囝臨訓時話要食糖(從未試過), 同佢講完明天才可以食, 跟住就要陪訓, 跟住又要..., 然後又重覆相同的要求, 當然一路喊一路嘈, 如是者一粒鐘. 今晚我自己的情況好少少, 一開始意識到要"長時間作戰", 提醒自己吾好發脾氣, 少說話, 終於, 一個鐘之後收工. 但我有以下兩個問題想請教, 佢嘈時, 會不停提出要求, 若我吾出聲, 佢會連續不斷地重覆, 現在的情況是, 若我堅持, 有時他會接受second offer, 例如明天才吃糖, 當然都要經過一輪爭議. 另一個疑問, 是他會否學了我的"堅持", 變成固執.
因為, 較早前, 學校老師因為阿囝固執, 吾合作, 有罵過佢(原則上如果佢犯錯, 我吾介意老師適當責罵佢), 阿囝的反應當然係喊同堅持, 但剛收到風, 似乎老師非常介意那次事件, 可能阿囝也有陰影, 聽聞老師非常"留意"阿囝的反應. 老師有同我提過阿囝固執, 但我未有太在意, 可能要再同老師傾傾.

[ 本文章最後由 vyvy 於 08-2-23 00:37 編輯 ]

複式洋房

原文章由 SandraLo 於 07-4-5 11:39 發表
各位:

以下心得我昨晚已post上「小朋友大脾氣,可以點教」個topic,為方便冇睇開該 topic 的媽咪及將來我可quote出來用,現在在此重覆:

各位靚媽:
復活節巨獻.......... 寫咗3晚,傻咗

响親子版幾個月,見咗眾多媽咪講嘅cas ...

SandraLo 好多謝你嗰3晚嘅努力,我同老公一齊睇完真係覺得好有用,我個BB7個月大,希望我可以
咁做到啦

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-2-23 00:21 發表
SandraLo,
多謝你的回覆, 之前都有留意你的topic, 也有上過3p課程, 基本原理大概都明白, 不過用起上嚟, 總有點失手. 好似今晚, 阿囝臨訓時話要食糖(從未試過), 同佢講完明天才可以食, 跟住就要陪訓, 跟住又要..., ...

vyvy :

我明白的......... 沒有經驗, 失手在所難免, 由你問的問題, 我知道你是ready去改變的, 所以不用担心, 一定搞得掂的!
對於小朋友嘅要求, 俾唔俾有時唔駛踩得太硬, 尤其是當你花緊大量時間處理佢唔好用喊嚟要求嘢, 而佢嗰次又好有禮貌咁表達自己要求時, 你可以「放寬」一下; 此舉不同他扭時的做法, 因扭就俾佢以後要乜都扭, 他不是扭時, 你絕對可以say yes!例如這次他要食糖, 你可考慮同佢講:你今日好乖冇扭計, 可以請你食, 不過臨瞓食糖會註牙, 要再擦一次牙!咁就可以reinforce佢嘅好行為即禮貌咁表達自己要求!
假設你唔想開呢個先例, 你做法大致係啱嘅, 但「少說話」不是最effective, 因為妳依然有「反應」俾佢, 有反應就代表有機會, 佢就會持續咁嘈........而佢從你身上學到嘅, 唔係「堅持」, 而係「唔得就唔得, 唔駛解釋」。
你可檢討一下是否太多嘢你話唔得, 試吓放寬或者俾個條件佢...... 依家放工啦, 明續....... 俾個真實例子你!

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-2-23 23:32 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 SandraLo 於 08-2-23 18:05 發表
vyvy :
我明白的......... 沒有經驗, 失手在所難免, 由你問的問題, 我知道你是ready去改變的, 所以不用担心, 一定搞得掂的!
對於小朋友嘅要求, 俾唔俾有時唔駛踩得太硬, 尤其是當你花緊大量時間處理佢唔好用喊嚟 ...

vyvy :

(續昨.....)

真實例子:
有個妹妹5歲, 阿媽話佢發脾氣嗰陣永不妥協, 雖然不是地大喊個隻, 但唔就佢就黑口黑面唔出聲, 激到阿媽彈起……….
我問有乜例子, 阿媽話那天她突然話要自己有張八達通袋住, 阿媽覺得阿女出街好多時連自己個手袋仔都漏低, 係冇可能俾佢keep張八達通, 於是二話不說, 即時否決佢要求!
細問之下, 原來每次阿女有乜要求, 阿媽覺得「唔得」, 就有理冇理都話No, 一啲都唔去「解話」, 咁阿女當然面黑, 同時間, 佢亦唔識得試圖去說服媽咪……… 因為佢响媽咪度淨係學咗say no, 冇得妥協!
d 情況, 就係我講嗰d 應該考慮「放寬」嘅嘢 ~~ 只須用行為控制方法!例如媽咪可以先同囡囡解釋係担心佢唔見咗張咭, 因張咭會放佢手袋但佢好多時都會漏低, 如佢真係好想自己keep張八達通咭, 就先用一個月時間證明俾媽咪睇唔會漏低手袋或背包, 如做得到就可以俾佢keep, 唔得嘅話(即要人提至記得攞袋), 就要起碼一年半載先至可再要求, 此舉係等佢學識用自己努力去爭取想要的, 亦要學担番責任同面對失敗!搞掂的話, 更可學識怎樣keep好自己的東西!

再講番「若我吾出聲, 佢會連續不斷地重覆」~~ 是因為他不斷地重覆你便有其他offer給他選擇, 他有過不少成功經驗, 所以他便重覆要求, 你若有一次能成功 ignore, 即使是兩小時, 第二次的時間必然減半, 第三次分分鐘只嘈5分鐘!因他知道這樣做是冇用的!

子爵府

SandraLo,

謝謝你的提醒, 我勞氣時又真係好少解釋原因, 多數係過後才做, 呢樣真係要留意多D.
至於second offer, 其實係我一開始就提出的, 只時初時他不肯, 喊一輪都吾得, 過一陣當我再提出時, 就喊住口同意.

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-2-25 05:47 發表
SandraLo,

謝謝你的提醒, 我勞氣時又真係好少解釋原因, 多數係過後才做, 呢樣真係要留意多D.
至於second offer, 其實係我一開始就提出的, 只時初時他不肯, 喊一輪都吾得, 過一陣當我再提出時, 就喊住口同意. ...

vyvy :

你所說的second offer, 實際上問題不大, 因「明早才食糖」並不是你因他扭而即時給他的「代替品」, 你是堅持當時沒有糖, 如你即時有代替品「氹」佢才算是reinforce佢扭, 因他會慣性咁扭睇你有乜好嘢offer ! 此情況的最佳做法是(如你決定踩硬):講一次點解唔可以, 幾時會有(要言出必行), 然後封嘴唔再答佢重覆嘅問題;記住你係ignore bad behaviour 而唔係 ignore佢或者嬲佢, 所以其他可以嘢照答照做!

子爵府

SandraLo,

"講一次點解唔可以, ..., 然後封嘴唔再答佢重覆嘅問題" 呢過真係吾易做到, 要努力努力.

謝謝你的提點!!!

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-2-26 14:11 發表
SandraLo,
"講一次點解唔可以, ..., 然後封嘴唔再答佢重覆嘅問題" 呢過真係吾易做到, 要努力努力.
謝謝你的提點!!!

vyvy :

風水佬呃你十年八年..... 你做得啱嘅話...
第一次如要一個鐘至停
第二次就可能20 min
第三次分分鐘5 min搞掂
記得搭埋讚嚟用 (平時)
記得唔係/扭嗰陣讚!

子爵府

SandraLo,

阿囝呢輪少左扭喊, 但有新野---扮笑, 吾想跟指示時就扮笑, 特別係我好認真同佢講野時, 點攪?

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-3-6 18:02 發表
SandraLo,

阿囝呢輪少左扭喊, 但有新野---扮笑, 吾想跟指示時就扮笑, 特別係我好認真同佢講野時, 點攪?

你意思係你俾指令叫佢做嘢佢就笑?咁有冇做先?

子爵府

佢吾做, 再同佢講同一指令時, 就扮笑, 或者周圍走.

原文章由 SandraLo 於 08-3-7 23:14 發表

你意思係你俾指令叫佢做嘢佢就笑?咁有冇做先?

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-3-7 23:33 發表
佢吾做, 再同佢講同一指令時, 就扮笑, 或者周圍走.

咁你點處理?有冇堅持?

子爵府

我有堅持, 他卻好像在玩, 讓原本和平的氣紛變成嚴肅的指令.

另外, 今早他想吃糖, 但起床時有兩聲咳, 要佢留待明天, 結果又扭左個幾鐘. 救命呀! 攪到成家人都吾開心. 之後, 卻乖左好多.?-(

Please check PM.

原文章由 SandraLo 於 08-3-8 22:38 發表

咁你點處理?有冇堅持?

[ 本文章最後由 vyvy 於 08-3-8 23:39 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 vyvy 於 08-3-8 23:13 發表
我有堅持, 他卻好像在玩, 讓原本和平的氣紛變成嚴肅的指令.
另外, 今早他想吃糖, 但起床時有兩聲咳, 要佢留待明天, 結果又扭左個幾鐘. 救命呀! 攪到成家人都吾開心. 之後, 卻乖左好多.?-( Please check PM....

如你有堅持(不是責備式), 而佢又有做, 咁冇問題喎, 我估他有可能在試你的底線。
無論扭幾耐都好, 只要佢扭唔到, 亦冇其他代替品俾佢, 幾次之後, 佢唔會再扭;不過, 你話佢吃糖個度, 「有兩聲咳, 要佢留待明天」呢個答法有問題, 因如佢第二日都咳, 或者重利害, 咁你就講咗大話!應索性話咳冇得食, 或者响影響不大的情況下照俾!

子爵府

Thank you. 我會留意下.

原文章由 SandraLo 於 08-3-10 11:27 發表

如你有堅持(不是責備式), 而佢又有做, 咁冇問題喎, 我估他有可能在試你的底線。
無論扭幾耐都好, 只要佢扭唔到, 亦冇其他代替品俾佢, 幾次之後, 佢唔會再扭;不過, 你話佢吃糖個度, 「有兩聲咳, 要佢留待明天」呢個 ...

洋房

Hi SandraLo,
我的女兒剛巧5歲,最近她的情緒起伏很大,
例1
和弟弟玩遊戲(比賽)時,我說初級組的冠軍是弟弟,當然高級組的冠軍是她.但當她聽到弟弟的名字,她便跑開然後大哭,說弟弟是冠軍,不是她,就算我怎解釋也沒有用.
例2,
無論我留意或稱讚甚麼東西(就算是公仔),她都會說:”媽咪只掛住XX喳!”
例3,
每當她做錯事,在我們提醒她時,她都會說:”我不是爸爸媽媽的乖女,我係怪獸”
還有很多很多的例子.我應怎樣處理呢?
請指教.

珍珠宮

原文章由 LOUISAKC 於 08-3-19 13:06 發表
我的女兒剛巧5歲,最近她的情緒起伏很大,
例1
和弟弟玩遊戲(比賽)時,我說初級組的冠軍是弟弟,當然高級組的冠軍是她.但當她聽到弟弟的名字,她便跑開然後大哭,說弟弟是冠軍,不是她,就算我怎解釋也沒有用. ...

想問吓每次她說完這些話, 你會怎樣反應呢?她這樣說話, 大約隔多久一次? 除此之外, 她是不是很容易發脾氣?

洋房

多謝妳的回覆,
例1只是1次(因為以後我都儘量先說她的名字),

例2,幾乎每天都有,但我知道有時她是固意試探我的.(我會答:妳知道爸爸媽媽最鍚是那個的,通常她仍會說是XX,我便會說爸爸媽媽最鍚是她,然後叫她不要再講了)

例3,只是一天(我沒有理會她)

妳說得對,她是很容易發脾氣的

請指教.

LOUISAKC

原文章由 SandraLo 於 08-3-19 22:30 發表

想問吓每次她說完這些話, 你會怎樣反應呢?她這樣說話, 大約隔多久一次? 除此之外, 她是不是很容易發脾氣?

珍珠宮

原文章由 LOUISAKC 於 08-3-20 08:55 發表

多謝妳的回覆,
例1只是1次(因為以後我都儘量先說她的名字),

例2,幾乎每天都有,但我知道有時她是固意試探我的.(我會答:妳知道爸爸媽媽最鍚是那個的,通常她仍會說是XX,我便會說爸爸媽媽最鍚是她,然後 ...

LOUISAKC :

你是否已看這個topic的第一個post ?

別墅

你地覺得7個月大gaBB,可唔可以責罵?

首頁
45678...28

尾頁

跳至