爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 五十人:part2

Hello Mr. Tiger and everyone,
I'm new here, just wanted to say hi !!

洋房

a happily married 麻甩佬, one wife, one kid.
Came to BK as I was looking for more kindergarten info for my boy.

[quote]
shanjun 寫道:

[ we have a new comer ]

hello trevorsdad,
how do you do, welcome aboard, please intro.

洋房

我個仔係 '04 的﹐出年先入 kindergarten。

p.s. Singapore我好多年前去過﹐我最鍾意係 ------- 食 !! 佢地 hawker centres D 野食好正﹐我至愛 chilli crab﹐同埋"百姑嗲"。

@isonMa 寫道:
trevorsdad,
恭喜你係一個happily married 麻甩佬, 你個kid 係咪03年咖?
:-P

洋房

by any standard﹐點計我都唔係年輕爸爸。

例如一講起郭靖/黃蓉﹐我就想到白彪/米雪﹐你話我又可以有幾年輕呢 ??

shanjun 寫道:

trevorsdad 是年輕爸爸 ?

註:凡30歲及以下者,「山君」皆定義為"年輕人" !

[quote]trevorsdad 寫道:我個仔係 '04 的﹐出年先入 kindergarten。p.s. Singapore我好多年前去過﹐我最鍾意係 ------- 食 !! 佢地 hawker centres D 野食好正﹐我至愛 chilli crab﹐同埋"百姑嗲"。

[/quote]

洋房

軍魁星 : 恭喜 !! 恭喜 !!

tazmanic : "希望佢係一個人返香港!" <=== 唉﹐你提起了我幾年前的慘痛經歷﹔個菲傭一個人回國﹐卻兩個人返香港 !!又唔炒得﹐當中苦況不足為外人道。

山君 : 小兒出年9月先返K1﹐應該會讀"培道"。

洋房

個菲傭一個人回國﹐卻兩個人返香港 <=== 另外果個o係佢個肚入面﹐幾個月後先發現 !! 講起就嬲﹐野又唔點做得﹐又唔炒得。最後私底下講掂數﹐補D錢比佢早D走﹐大家好﹐唔好係到篤眼篤鼻﹐以為自己當黑﹐點知原來仲未算。。。。

到臨走前無耐﹐佢竟然作動﹐去 QE 生左個 7 星仔 (好似得3lb 幾) !!!!
講起外傭﹐我仲有好多頭痛/古怪經驗﹐如果你地有興趣﹐我得閒再講過你地知 (因我打字好慢﹐見諒)。

洋房

卡城 = Calgary ??
山君是加國回流人仕 ??

洋房

RIP

我幾乎個個禮拜日都搭 van 仔﹐係同樣位置落車 !!

shanjun 寫道:

[size=x-small]<離題報導>

[size=large][ 山君敬禮:綺君和哥哥皆是童軍,吾人和眾童軍兄弟姊妹為他祈禱念經 ]

女 童 輪 下 慘 死
綺 君 母 談 愛 女 笑 淚 交 集

[size=small](蘋果日報 -2007-01-11)

【 本 報 訊 】 「 驚 阿 君 會 悶 , 所 以 會 葬 佢 阿 爺 同 一 個 墳 場 。 」 6 歲 女 童 譚 綺 君 本 周 一 在 旺 角 太 子 道 西 落 小 巴 時 , 意 外 被 捲 入 車 底 慘 遭 輾 斃 , 其 父 母 和 親 友 昨 日 到 沙 田 富 山 殮 房 辦 理 認 屍 手 續 , 各 人 都 表 現 平 靜 , 綺 君 母 親 與 親 友 講 起 女 兒 的 生 活 點 滴 時 , 笑 淚 交 集 。

綺 君 的 父 母 和 兩 名 親 友 , 昨 晨 9 時 許 到 達 殮 房 辦 理 認 屍 手 續 , 他 們 都 不 願 意 向 記 者 講 述 事 件 , 但 從 他 們 的 交 談 中 得 知 , 家 人 會 以 基 督 儀 式 替 綺 君 舉 殯 。 母 親 並 說 : 「 驚 阿 君 會 悶 , 所 以 會 葬 佢 阿 爺 同 一 個 墳 場 。 」

撒 嬌 : 嗲 擦 鞋 偏 心

而 綺 君 母 親 則 對 親 友 說 : 「 阿 君 嗲 0地 忍 到 今 日 都 冇 喊 過 , 佢 可 能 死 撐 , 令 人 擔 心 。 」 她 又 講 到 綺 君 和 父 親 的 一 段 生 活 片 段 。 阿 君 和 哥 哥 都 是 童 軍 , 上 星 期 某 天 , 兩 兄 妹 返 家 時 , 父 親 發 現 他 們 的 皮 鞋 都 有 泥 污 , 於 是 替 他 們 擦 鞋 。 」 之 後 , 由 於 哥 哥 的 皮 鞋 是 光 面 , 比 綺 君 的 粗 面 皮 鞋 擦 得 較 為 光 亮 , 事 後 綺 君 向 父 親 撒 嬌 說 : 「 嗲 0地 好 偏 心 呀 , 擦 得 阿 哥 對 鞋 咁 靚 ! 」 當 時 一 家 人 都 笑 起 來 , 事 情 就 像 昨 日 發 生 一 般 。

另 外 , 綺 君 母 親 又 向 親 友 講 到 事 發 當 日 的 事 情 , 她 們 母 女 在 油 塘 登 上 小 巴 後 , 明 明 全 車 滿 座 , 但 司 機 卻 看 不 見 矮 小 的 綺 君 坐 在 座 位 上 , 並 叫 排 隊 的 乘 客 上 車 : 「 仲 有 一 個 位 呀 ! 」 綺 君 母 親 說 , 司 機 其 實 直 至 她 們 下 車 , 都 不 知 道 綺 君 的 存 在 。

洋房

同 Malaysia/Singapore 比﹐香港請外傭絕不廉價﹐係好鬼死貴添 !!

軍魁星 寫道:
唔要工人都得? 香港可以用廉價請倒信得過的佣工, 係我選擇留在香港, 不去美國的一大原因.

洋房

北美最貴就係人工﹐要請個全職留宿工人當然好貴﹐除左大富人家﹐亦好少人會請﹔如果你住 small town 又要請個同聲同氣的話﹐就更加係可遇不可求了。

至於香港外傭貴唔貴﹐可能大家看法唔一樣﹐軍魁星君可能運氣好﹐家裡請到得力好家傭﹐以至覺得物超所值。但我同返亞洲鄰近國家比﹐我淨係知道我地係比緊 Malaysia 高成 3 倍價錢﹐而就算生活水平不比香港低的 Singapore 亦都只係比緊我地一半價錢。 :cry:

首頁

尾頁

跳至