自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

打算申請一張, 研究緊邊間銀行, 外遊用

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-10-27 06:16
外遊用回贈多的信用卡,debit card冇乜回贈所以唔會用

但credit card有匯率損失及手續費

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-10-27 15:47
無最低存款要求,無年費

謝謝各位意見,估唔到咁多人用匯豐,因為自己查個資料,起初諗住申請citibank,唔係嘅可能都渣打,點知竞然係匯豐係最好, 好彩問咗大家意見先申請

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-10-27 15:47
無最低存款要求,無年費

新申請,請問會唔會有迎新禮品

珍珠宮

0q.cathy 發表於 23-10-27 20:38
可以,你可以香港轉定放外幣戶口,或到時比錢直接扣港幣,好彈性,佢會先扣外幣,無就扣港幣,方便
...

咁幾好喎。 其實呢張debit card響香港用當eps咁,扣港元。 響外國就扣外幣,起碼淨係袋一張卡, 還可以取替我現在嗰張港元eps , 請問理解對嗎? 最驚代咁多卡喺身,因銀包冇咁多卡位

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-10-27 20:44
debit card直接扣儲蓄戶口, 有外幣就扣外幣, 無就扣港幣, 沒有最低限額, 沒有年費
...

你意思係隨著我去唔同國家,dr card會識得搵當地貨幣在我戶口扣,冇外弊,先扣港幣,理解對嗎? 佢係自動識對應外幣扣,而唔使旅行前set好?

goldpiglet    發表於 23-10-27 21:01

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-10-27 21:19
正確! 只需要set每月港幣最高額度, 不用每種貨幣做setting, 唔夠用可以隨時在app增加, 亦可隨時暫停鎖 ...

什麼叫港幣每月最高額度? 唔明點解要set

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-10-27 21:36
張咭的使用限額, 因為直接扣儲蓄戶口, 萬一跌了或被盜用的損失無咁慘重
...

唔該曬
日本case:剛才又在網頁搵到話要係七銀行,用dr card draw 外幣出來,HSBC dr card才免手續費。唔肯定資料是否update,請問是否日本所有7仔嘅提款機都免手續費?還是要一定七銀行提款机呢?

quoted from website:

.......就以上實測結果睇,如果使用Mastercard網絡嘅提款卡,7銀行嘅ATM係會豁免日本ATM嘅提款手續費。提款網絡可參考:https://pkg.navitime.co.jp/sevenbank/?lang=en

珍珠宮

Flyingpig2009 發表於 23-10-27 21:34
Citi 好D。日本的話7-11提款不收手續費,HSBC唔得

說出重點來,因我剛才睇到話要收handling charge 除了七銀行的提款機,唔肯定資料是否update。

珍珠宮

Horsebbj 發表於 23-10-27 21:57
youtube有教學片用hsbc咭在七仔atm提款無手續費

果然心有靈犀,我剛剛又去睇過,另一段片有關citibank dr card 有以下報道如圖, 所以如果要用匯豐debit card而係卓越理財先至免手續費
attach0/tmp/phpbp246T

珍珠宮

Flyingpig2009 發表於 23-10-27 21:56
乜7銀行?係7-11的ATM

佢寫英文叫seven bank唔肯定係咪7-11的銀行, 其實我都係一知半解,研究緊網路文章,所以求正各位

珍珠宮

0q.cathy 發表於 23-10-28 04:32
其實間間都差唔多,你係邊間有戶口就申請邊間,可以慳返開戶口。

你啱,我只得匯豐同渣打户口,只不過諗下另開citibank好唔好

珍珠宮

Milletc 發表於 23-10-28 06:34
Citibank.

請問知否citibank如果在日本是否每一間atm machine提取外幣都係唔使 手續費

珍珠宮

Milletc 發表於 23-10-29 21:32
所有Citibank 不收手續費。我自己覺得喺第二度Citibank一定多過HSBC。
所以我揀Citibank

什麼叫第二度citibank一定多過hsbc

珍珠宮

回覆樓主:

今日終於申請咗hsbc debit card ,基本上去日本/泰國,hsbc branches 唔多,所以如果用非hsbc 提款機撳錢,每次手續費$50,不論金額。所以若去英文為主嘅國家, 用hsbc debit card 去㩒外幣用就方便好多, 因為分店多。 若要免手續費,就要找master card ATM draw $。唔緊要,咁旅行照在HK唱定少少外幣響身,到時全部簽卡就用hsbc dr卡(因想鎖定外幣fx rate esp YEN), 都是方便的。 簽賬回贈就0.4%啦

由於debit card一定要本身持有#833尾戶口(multi currency ac),所以在香港亦都可以當港元提款用 ,唯一問題是 debit card唔可以再加入其他saving account/CA嘅戶口啫。

沒有年費及存款要求。

珍珠宮

bee 發表於 23-11-4 09:32
yes, 是 Seven銀行的 ATM機, 好多train station及大商場都有, 7 -11 店內都有 但唔係間間有。每次提款 ...

唔該曬,我見72樓講去泰國搭車都可以用,請問日本得唔得?唔該

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊