自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我系香港土生土長既市民,什麼垃圾徵費,我完全未ready,請求記者們,東張西望 入黎 幫我發聲

重要事項 要講三次

我未 ready! 我未 ready!我未ready

什麼綠領行動 唔好代表我!

重申一次
我ready 左買垃圾膠袋,因為本身都買緊,所以唔好誤會我唔想俾錢買袋!

我未ready 點解要我買一個會穿而又無得選擇既袋,買避孕套都可以俾我選擇啦,而家系配套或配件唔夠,而迫我要用兩個袋防止膠袋穿而垃圾會外露,很可笑吧!

我未ready我屋企要準備地方分類垃圾,我屋企真系無咁多地方放咁多個筒來分類囉!

伯爵府

littlesheep123 發表於 24-4-9 13:53
唔係我未ready
係配套未ready
你多啲廚餘機, 多啲回收點 (要真回收, 唔係收完拎去堆填), 收費垃圾袋質素可 ...

d廚餘機三日唔埋兩日就壞 攪掂D機器 先再講啦!

綠領行動 聽住 我未ready, 機器未 ready, 配套亦不足夠

伯爵府

coolcoolfan 發表於 24-4-9 14:56
未ready d咩野先

綠領行動 話市民真系ready好垃圾徵費,你ready左未

伯爵府

凌陵綾 發表於 24-4-9 15:03
到底要READY啲咩???
平時點丟咪點丟,只不過要放入佢個袋
而佢個袋要錢買

放入佢個袋會穿 要裡面包多一個袋 再放入去,即是雙重膠袋 應該更唔環保

伯爵府

Ononluk 發表於 24-4-9 16:50
樓主係先行計劃參加者?
如果係可以分享下個膠袋幾易穿,你嘅實際經驗值得參考,否則先不要咁快下結論,定 ...

我無咁既福份做到先行計劃參與者,只是謝局長之前建議市民用袋中袋,我只是覺得咁仲唔環保,咁不如俾返市民自由選擇膠袋啦!咁我未ready咁放垃圾都無錯呀,咁大個人都未試過為掉垃圾而煩惱,而家就頭痕點應付袋垃圾好呢! 都系個句啦,而家連買咩垃圾袋都唔可以,同埋一定要去指定地點買,點解會咁架!定政府覺得清一色既顏色就最靚!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1746983-20240331.htm

伯爵府

oceandeepsea 發表於 24-4-9 20:22
其實會穿,可以加多個普通垃圾袋,再套專用袋,係要俾人知俾左錢買,同埋袋錢唔係同袋成本掛勾,賣得貴係要 ...

不過 而家咁做 包咁多個膠袋 先掉到垃圾 地球先生可以負荷到嗎?呢個系我地廿年前常識科已經講左地球先生食飽左

伯爵府

stopmebye666 發表於 24-5-18 15:54
宣佈左咁耐都未ready, 真係你個人問題。

咁好多人都有問題啦!要我簡清一色既垃圾袋 就系未ready! 我都有選擇權利!

伯爵府

平平無奇2 發表於 24-5-18 16:25
不如話你永遠未ready 啦

系架,無得比我選擇用咩垃圾袋,就永遠都ready唔到!我都有選擇權!

伯爵府

平平無奇2 發表於 24-5-18 17:03
你仲有權四圍掉垃圾嫁

我又唔會做亂掉垃圾個D人,只系想政府俾返個選擇權利給用家!而家連用咩垃圾袋都唔俾選!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊