自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左)
你有權不㩒掣(因為覺得自己不是做揸lift 或點解要serve 全lift人)但每入一層,全lift 人在等多好幾分鐘.....

自細父母已教做人的禮貌、不要以己度人...做任何事,有冇影響人.....幫到就幫…應有的價值觀好應該傳比下一代.....

利申:70後的本土香港人,我會hold 門、企得近lift 門會按close或按open等埋人....但人家冇這樣做,我又不會去批評他們.....(做好自己,hold 一hold門,幫到人,令到人家方便,自己都開心⋯)

寶褓保補    發表於 19-1-11 22:01
happyb_happyb    發表於 19-1-11 16:27
js1204    發表於 19-1-11 11:48

伯爵府

thankyou201020 發表於 19-1-11 12:01
回覆 Cathy1121 的帖子

你想法未好LAW,但有D人就只會鬧鬧.....,但自己又未必做得到。 ...

自細已有"助人為快樂之本"之心,自問鵪鶉細膽......遇到不平,又不敢出聲,但會學習對人家的應有的禮貌!
hold 門、按掣等埋入lift 的人等等,其實小朋友會知丶會看到大人如何做⋯身教好重要!
我父母都不是大專丶大學生,但處事待人的態度係他們身上學到!

伯爵府

newcomer550 發表於 19-1-11 14:05
我都係70後, 細過屋企有電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵我. 屋企人瞓咗會細力關力, 細力做其他野, ...

同感,顧己及人之心要時時有! 吾好時時話現代人未又係上一代人教!其實好多事情、由𢦓長階段...靠有冇心去觀察,有人有禮貌,如何做到有禮貌,未去學!你有冇心去學啫!

其實之前兩大post 真的好小事,但小事之中,也有人持不同意見,大家包容多D,學祖藍同劇說:和諧、和諧.....
我媽媽住那處,還會和對面屋的太太互相交換弄的餸菜,如她弄的包糭丶餃子(好味),又會按門鈴拿過來比我們分享⋯⋯有時我媽又會包水餃又回禮返對面屋阿姨,尼D未叫做(舊一派的)人情世故......現在的人做咩事也起哂綱,你搵我笨呀⋯⋯我投訴下你先,等你冇份工等,屢見不鮮.....

伯爵府

1mocha 發表於 19-1-11 17:41
其實係 courtesy。我覺得係公民教育的一種。 香港真係越來越少見。

係呀!你明我講甚麼!這年代,甚麼也投訴!
幾年前,看單聞,巴士司機叔叔去了洗手間延遲了開車,乘客又走去投訴司機,繼而口角,最後司機冇左份工!幾無奈!!
科技進步,人人有手機在旁,便可以作謢身符保護自己,以前的香港,人情味較濃!
吾知點解,是否今時今日,大部分人有點錢,富裕左,眼角向上了⋯⋯媽媽爸爸年代的人著重美德多D,見到隔離鄰居叫早晨,點頭也要!冇鼔油可以借....出街真的電話冇電,問人借電話想打比老公,我都怕人地"以為"我呃佢電話⋯唉

首頁

尾頁

跳至