自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:見睇樓02鋪,不如講下酒店02野!

我間唔鐘會feel到,所以一入酒店唔舒服嗰晚一定會有野。
我有一次特別驚嘅經歷,有年同c6去歐洲,唔係住酒店嘅,係類似渡假屋咁嘅building, 三層高嘅古老building, 歐洲依類型嘅住宿係無reception嘅,所以個owner比左key我地就會走。 喺嗰帶都係好古老嘅街景,小河,民宿喺一個類似後街咁嘅地方,入口係一個好古老,嘅木門,木門有少少爛而且濕濕地,我推下度門,竟然係無鎖嘅,一打開入面好暗,有少少黃色燈光,見到牆上有“支豬”網,而且有陣咸臭味,地下只係一條走廊係乜都無嘅,owner比左key走左後,我地自己上二樓嘅房。
房嘅樓梯係木造嘅,行嘅時候會發出聲音,好似就爛咁。 二樓有四間房,我地係唯一住客,廁所喺房間外面,內外都要用key先開到嘅,廁所塊鏡係列左,洗手盤有d紅色顏料咁嘅野,好舊好舊。我其實已經有不安感,但係周圍都無房,唔想再麻煩就硬住頭皮住入去。 一入到房,有個好古老嘅書櫃,有好多好厚嘅書,天花係用實木佈成的, 房有兩塊長身鏡,c6話幫我影下相,但影左幾張,d相都係濛濛地化開咁,我眼尾就喺依個時候望到鏡內有野晃動,我唔想嚇自己,諗可能係我自己嘅影。

到訓覺時間,我半夜突然醒左,發覺自己成身出冷汗,個心好驚跳得好快,我聽到樓上有人行緊,因為d木“壓壓”聲,一下一下咁,行下停下。我叫醒c6,佢話可能上面嗰層人地未訓,我又半睡半醒間聽到二樓嘅樓梯有人行,因為d木樓梯發出嘅聲,我肯定係有人行緊。到早上,我地出去玩,我想上三樓睇下會望到乜野景觀,我好意外,發現通住三樓嘅樓梯維修中,樓梯係爛嘅,有條鐵鍊欄住,啫係話樓上根本就無人。

玩完一天又回到民宿,好不願意。。。我去廁所沖涼,望住塊列左嘅鏡已經好不安,我喺洗手盤洗面,一洗完,我發現去水位有d長頭髮塞住,好恐怖,我大叫c6, 想開門,但轉極條key都開唔到,情況真係好驚好驚,因為個廁所好大,我型住有野會喺我後面,我c6喺出面叫我冷靜d,佢喺外面轉條key,就開到門。

中間我有幾驚恐嘅感受唔多講了。又到好不安嘅睡眠時間,我一直都同c6講好驚,因為上面無人,但佢就覺得無乜,只係物理反應。到半夜,我又醒左,三樓依然有人輕力咁行緊,最恐怖嘅事發生,有人抓緊屋入面d鏡同牆,大家應該都知係乜野聲,我唔形容了,總之係一下一下慢慢抓。我好暈好凍,我c6比我整醒左,因為我係咁震,佢攬住我,我慢慢訓左。天光左後,我立刻收拾,我知一定要走,間屋唔止得我地,有野唔想我地喺度,我望下周圍有無漏野,發現牆腳有d牆灰喺地下,一定係有人抓過㴝。。。 我c6去廁所,今次我叫佢唔好關門,佢出㴝後,話塊列左嘅鏡個角甩左落洗手盤,洗唔洗call owner話比佢知,我叫佢唔好咁多事,快d走。 我call owner, 話我地要走了,行李想黃昏左右㴝拎同比返條key佢,佢答我, 佢入黑係唔會過㴝依間屋,條key就咁放喺房,佢會日頭先入房拎,因為晚上唔係咁方便,依個答案令我好驚,我問佢三樓有無人,佢話三樓係無野嘅,仲維修中。。。

PCMW    發表於 15-4-6 07:47
spen@sa    發表於 15-3-27 17:34
mixmos    發表於 15-3-20 01:10
Dwmn    發表於 15-3-19 15:47
Angel_BB    發表於 15-3-19 09:27
是是但但    發表於 15-3-19 09:14
Leeleelau  勁恐怖  發表於 15-3-19 03:27
櫻花bb    發表於 15-3-18 07:39
pppsze    發表於 15-3-17 19:38
littleredhat    發表於 15-3-17 05:51
Yeungkarrie    發表於 15-3-16 23:23
wandada    發表於 15-3-16 14:59
mei_    發表於 15-3-16 01:04
十年    發表於 15-3-15 20:24
FujiiYobe    發表於 15-3-15 10:28
Miccchellle    發表於 15-3-15 08:15

大宅

引用:Quote:mrsw 發表於 15-3-14 16:18 我間唔鐘

原帖由 大少拉 於 15-03-14 發表
嘩!!!! 你經歷真係好得人驚....
如果係我, 我第2日會再搵下有無第2D地方可以住. 我都唔敢再入去.
因為我係bugdet traveller, 諗住無乜野就唔想浪費左住宿,而且即時訂係會貴架麻。。。 歐洲有好多地區好古老,d民宿好多都係百年建築,所以有真係唔出奇。我係經booking.com訂房可以睇到其他人comment, 無為意原來我嗰間之前已經有住客話有鬼,連鬼佬都話有鬼就一定有啦!

我個朋友仲恐怖,佢去東歐地區,訓到半夜,聽到有女人聲喺腦入面講野,但唔係英文,應該係當地方言,嚇到抽根

Cateye8888    發表於 15-3-15 07:50

首頁

尾頁

跳至