自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

亞仔塊面比蚊"針"到又紅又腫..搽咩好?可以快d消腫?成個5毫子甘大..好心痛呀!

子爵府

我都係帶佢睇E生好D。。我個仔隻腳都比蚊針左, 腫到成個權頭甘 真係幾似比我打甘, 你講果隻藥膏搽完會唔會連D"啦"都可以去埋架?因為亞仔比蚊針完D"啦"都要幾個月先完全退晒架
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 09:47 發表
我之前睇醫生, 開過隻藥膏叫uni-rax-hc, 環球製藥
之後我自己去配, 都幾難搵的, 要大間watsons至有(我去渣甸坊果間)
隻藥有dd類固醇成份, each gram of cream contains 2.5mg of hydrocortisone and 100mg of cratam ...

子爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 10:10 發表
uni-rax係止痕+消炎, 搽完就唔痕, 就唔會R, 咁咪無啦lor! (搽完我見我仔又真係唔再R wor! 通常過左一晚已經明顯好轉, 搽多一日都可以唔再搽)
當然你可以睇下醫生, 問下呢隻arm唔arm, 或者叫佢開隻arm既俾你(睇醫生有 ...

唔該晒呀~如果亞仔比蚊針左EAR..我諗都會腫到甘大...因為佢隻EAR本來就好大隻

子爵府

原帖由 Honey 於 09-3-20 12:35 發表
我有支"莪x油"看門口, $8一支, 止癢消腫, 阿仔跌親比蚊咬 (又係紅腫成個一蚊咁), 2日都ok架喇, 唔得先睇醫生用類固醇。

邊度買架?個名未聽過?

子爵府

原帖由 Honey 於 09-3-20 22:12 發表
莪朮油
普通藥房有得賣

我細個比狗咬都搽咗佢先去睇醫生

哦!!我知邊隻LA, 我亞媽有一支WOR....唔知搽面得唔得呢?

子爵府

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-20 23:23 發表
但我仔搽完無料到 可以發得太勁
搽膏膏就好快見效

尋晚同亞仔搽左, 今日都唔多見效, 可能我一搽完冇耐, 亞仔就不斷卒面...激死我, 又要同佢抺手抺面

首頁

尾頁

跳至