跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-16 17:13 發表
禮賢會冇話男仔讀好d定女仔讀好d o既...
女仔在中西區選擇較多, 因為中西區由幼稚園直上到中學的有名女校較多, 但直上的男校好似就冇啦?

咁請問有冇一條龍既男仔小學,中學介紹呀?
我真係好似乜都唔知咁,我個大仔出年揀小學啦.請你去邊度可以搵到咁多資料呀?
可以的話,請你不要吝嗇同大家分享好嗎?謝....

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-17 10:03 發表

"聖約瑟, 華仁, 皇仁(灣仔區)" & 英皇(中西區)全部都係政府津貼的, 派位要同區, 若想跨區的位很少, 但若果少人跨區的話可能抽中的機會好大呢?
政府津貼派位o既學校o既學生有好有唔好, band1~3 都有, 好彩的話群到o ...

請問你所講既英皇是否英皇同學會小學/第二校?係既,邊間好D?

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-18 14:09 發表
好似話英皇第二係新D所以設施新正D,但就同英皇書院無聯繫架喎,只係好耐以前英皇畢業既校友開架咋,同英皇書院有聯繫既有李陞同般官

李陞同般官係咪要等大抽獎先有得報?李陞會否好dd,因般官好似話近地鐵排氣口.

男爵府

原帖由 mama530 於 09-11-19 00:05 發表

係就係南區,不過佢係直資,
住邊度都考得,
不過就遠左少少LOR。。。
(不過如果佢肯收我D小朋友,我就一D都唔怕遠。。。

咁細個要去咁遠返學,唔係幾好吧?除非學孟母3遷啦

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-20 18:00 發表
我今日都交左留位費喇,19/12個x'mas party都會去呀

今日去交留位費時,個職員處理緊佢d文件 叫我放係枱面,我聽唔清楚佢講咩,因為好細聲,好自然咁問佢"咩呀?"佢即時好串咁"啤"一"啤"我,再叫我放係枱面...我同老公都好 ...

你係交住留位費先定已決定比小朋友讀禮賢會呀?若已決定,咪唯有安慰自己係老師教小朋友,唔係個文員教囉mouth:

男爵府

原帖由 happysusuki 於 09-11-20 18:04 發表
以我理解,政府個d小學係要大抽獎,抽獎過後有位多既學校先可以自行收生面試

若自己考到私校,仲可唔可以報大抽獎呀?

男爵府

原帖由 spmok1999 於 09-11-21 21:09 發表
理論上私校係可以, 直資唔可以

係咪實際上不可行?

首頁

尾頁

跳至