自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 鑰匙 於 10-8-15 16:34 發表
要住公屋就唔好養狗, 要養狗就唔好住公屋!!

講完.

100000% 支持....
寫明唔準養.... 但又撐呢d係人權...

瑪瑙宮

大廚勳章

所以個批愛狗當仔女既人士...點都唔明白其他人點解咁憎佢地...

就係因為他們無基本既自律... 狗帶 , 口罩 , 仲要唔理個度是否合法的養狗地... 只係靠大聲...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 viewer 於 10-8-15 18:56 發表
50歲的翟女士居於青衣長發邨,她昨日一邊抱着愛犬混種魔天使,一邊高喊「趕狗狠毒,扣分無良」等口號。她表示,混種魔天使由 96年起開始飼養,於 03年獲房署許可,可把小狗養至終老。但翟女士近年違規多養兩隻狗,終日擔心被扣分,「 ...

扮慘... 大聲 , 就可咩都得... 呢個就係我們的hk ....

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 19:59 發表
養狗本身冇問題,我真係覺得唔須要禁!你怕公屋養狗,係怕D狗吠,怕整到D地方污糟,咁咪罰嗰D人囉!!我自問係個都負責任既狗主,唔會比隻狗有味,放狗佢係地上阿尿,我會搵消毒水沖地!總有一D人係唔負責任,咁點解唔只係罰佢地呢﹖﹖ ...

咁又點解條例已寫明 , 你入住既時候就咩都應承(如果無你做咩簽紙搬入去?) .... 點解入左住就開始抗議? 又話最多邊d人唔乾淨就罰個批人囉 .... 點解咁愛隻狗又當正佢係一家人.. 唔為隻狗犧牲下.... 唔要間公屋? 有時世界既事總要有取捨.... 但就不能反口違約.

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:53 發表

點解搭飛機唔比帶指甲鉗跟身上機呀 ! 歡迎任何人士 跟機場保安爭取"應有" 的 人權 爭取爭取 ! 維護應有人權

我都想爭取... 搭飛機可帶壓縮氣體 , 如噴髮膠個類..... 但又得唔得呢??? 危害其他搭客安全wor....

人權唔係亂up ... 打工份合約無講明唔準加減人工 , 你爭取當然無問題啦.... 人地公屋份約白紙黑字寫到實.... 咁都坳就唔對囉....

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:06 發表
其實你地本身係咪真係好唔鐘意狗﹖OR 純粹因為佢地VIOLATE租約先咁反感呢﹖
我而家個論點係點解唔比養狗﹖而唔係佢地有冇違反租約!

我唔會憎狗 , 屋企都有養... 仲係我自己打理添...

但我真係唔能夠同意... 白紙黑字寫到明都唔遵守 , 仲要示威抗議 ... 呢個世代 , 咩都up d 人權 , 自由出黎 , 合約精神就唔理 .

你支持養狗唔係問題 , 你去村屋住, 唐樓 , 無問題架... 我個屋苑都超多狗 ... 買樓時都講明可養狗 . 無理由支持d人違規下爭取合法養狗...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:11 發表
而家就係講緊想改呢個大原則嘛~~ 我都知租約講左唔比,我就係唔明白點解唔比囉!我明你地既意思係一早講左唔得,就應該守呢個RULE,我當然認同啦!但點解租約要趕絕狗狗呢﹖因為佢地DIRTY﹖OR 嘈﹖有危險﹖我既意思係如果我KEEP都隻狗 ...

你話呀? keep 得好? 要用多幾多人力物力? 你估大屋苑收左好多管理費呀? 已經低於市價比樓他們住, 仲要額外請多d人去笈實佢地和d 狗 , 就算點自律 , 額外既清潔人員都係要多請左 , 是否可大幅加租? 對d唔養狗 or 怕狗既人士唔公平wor .... 你覺得幾多人自律? 我見到個d養狗人士唔自律多wor ... 唔帶罩 , 夜晚博大霧 , 無咩人, 隻狗柯左就唔執屎....以為無人見...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 23:15 發表
係囉,即係你地覺得佢地明明自己VIOLATE租約,仲聲大夾惡!咁呢樣我都覺得唔啱,不過我會諗,咁租約點解唔比養喎?係比較根本既問題…

咁... 又回到最根本的問題啦.....
你當初想申請公屋都係因為入息低 , 無咩錢 , 所以想平d找個安樂窩 .... 以公屋既入息數計... 真係生活要好邊下先合資格.... 點解又會養隻狗呢?(得1想2) 好得閒 , 唔駛做 , 閒錢多? 而且公屋的呎吋根本好細 . 人都好勉強地住 , 仲要添d貓狗 , 無空間走動... 想唔吠唔嘈都難啦.... 咁又是否影響隔離d住客呢???

如果富有d .... 又想養狗.... 搬走吧~

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 ernestchow 於 10-8-15 23:24 發表

新加坡d 公屋800-1000尺,大把地方狗走動,香港公屋甘細d狗好辛苦ge

都係架 ,

我以為細個對面屋係公屋有家人養狗...
你知公屋有幾大地方啦...
每行到門口... 感覺好臭狗味... 好似好 dirty 咁....
因為hk 公屋好多都係200-300呎... 2-3口子再加隻狗... 好辛苦....

正如d人唔吃榴槤 ... 都好怕.... 現在d養狗公屋戶對個d..怕狗既公屋戶不公平囉 ...大家都交租 , 搬入黎無諗過會遇到狗.... 無錢又搬唔走 , 日日比狗嚇... 無電梯搭.... 呢點養緊狗既公屋人士又唔知點睇呢? ....

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-16 07:05 發表
我支持佢地爭取姐,我唔知佢地點諗,唔可以代表佢地,btw,我有養狗,但唔係住公屋,我住嗰度係officially比養狗既,見你地好大反應,可能公屋真係唔適合養狗啦

...

公屋是一個用廉價去租住既居所 , 政府係無賺兼倒貼 , 咁那些人去幫手倒貼呢? 當然係交稅的市民啦... 有份交稅個批就絕對無資格入住到呢d價廉物美既樓.....

而呢班住客理論上係比較窮 , 先有資格入住 , 而養寵物呢d其實都算奢侈品(食可能平,但醫藥費呢?打針呢?)
如果個批認為自己有閒錢養寵物既人 , 他們可租其他私人物業 . 平可租村屋 , 亦可安心養狗 , 仲環境地方大d ...唔會虐畜添....

但如果在公屋養 , 政府就要倒貼更多 , 清多d清潔 ,管理員(唔好話自律 , 總有人唔自律, 是否由佢臭? 唔好話捉唔自律個d罰錢 , 因為又引伸到請多d人去笈著d衰人 , 咁即係又要駛多d錢 )

點解其他人咁反對公屋養?
先係個批人唔津守遊樂規則 , 再係自己已用低於市價成截既錢有安樂窩仲要額外要求 , 呢個要求好多無資格入住公屋 , 但又有比 tax 既中產都未必能擁有(養寵物) .. :evil:

更重要係hk公屋好多3-400 呎既4人家庭 , 根本無咩空間 , 動物局係屋內 , 成間屋好臭 , 打開門就成條巷好臭 , 對無養 or 怕小動物既人絕對唔公平 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 eat 於 10-8-16 23:16 發表
唔好話住公屋現在連居屋都可以照養狗,我住慈愛苑三期,明明買樓時講明唔可以養狗,現在d亞太抱住隻狗出出入入都冇管理員話,

管理員其實都好慘...打份工 , 呢d呀太.... 你今日得罪佢 , 話佢養狗 , 無錯 你係對 , 但個呀太肯定記仇 , 隻狗佢都係照養 , 政府又唔會收番佢間屋 .... 他日找機會 port 個管理員... 借d易話佢態度唔好 , 呢樣個樣..... 所以管理員點敢話呢d呀太丫.... 用咩易份工都無埋呀....

首頁

尾頁

跳至