跳至

首頁

尾頁

別墅

我住碼頭果邊, 心儀保良局梁周順琴下午校, 因為見過個校長, 覺得佢對教學好有熱誠, 但又有好多因素, 例如, 2011年下午校將會搬去黃金海岸, 變得遠咗, 要坐校車返學放學; 同埋, 呢位校長2011/12年便會退休了, 又唔知到時keep 唔 keep 到好似現在咁好. 所以, 現在都想聽多其他家長對其他既意見, 多啲參考嘛.

別墅

如果有人知任何一間小學開放日時間日期, 大家記得上嚟報料喎!! Thz!

別墅

Rubyeung,

請問有咩因素令你決定選梁周下呢? Thanks for sharing!!

原文章由 Rubyeung 於 08-5-8 16:27 發表
I will choose 保良局梁周順琴下午校

別墅

行行豬,

請問你會選上午校or 下午校?

原文章由 行行豬 於 08-5-15 20:01 發表
我開頭都諗住何日東嫁!諗諗吓而家我會揀梁周順琴!

別墅

這正正是令我頭痛的原因!

原文章由 行行豬 於 08-5-17 11:51 發表

我諗我會選上午校!不過我聽人講話下午校係好D嫁!

別墅

kit7266,

你覺得梁周上好還是下好些呢?

原文章由 kit7266 於 08-6-4 19:40 發表
升英中梁周較好

別墅

到24號, 你哋會上網睇還是去學校睇結果呢?

別墅

小一自行分配學位下周放榜
(明報)11月21日 星期五 16:05
全港各官立及資助小學將於星期一公布有關二○○九年九月入讀小一的學校自行分配學位取錄名單。

教育局發言人表示:「今年有42,189名兒童申請官立及資助小學的自行分配學位,有20,848名兒童獲派此類學位。其中屬於有兄甎n在該校就讀或父嬰b該校任職類別共9,363人,餘下11,485人則屬按『計分辦法準則』分配類別。」

教育局提醒所有曾經為子女申請自行分配學位的家長,應於星期一或星期二上午九時至下午五時,攜同小一入學申請表的家長副本,前往所申請的小學查閱申請結果。

獲得自行分配學位的兒童,其家長須於星期三或星期四學校辦公時間內,前往所申請的小學辦理註冊手續。

家長須注意個別學校的註冊程序及要求,例如須攜帶小一入學申請表的家長副本及兒童相片的數目等。

發言人說:「家長若因要事不能在上述指定期間辦理註冊手續,必須事先與學校負責人聯絡,以便作出適當安排,否則將視作放棄該學位論。」

根據小一入學統籌辦法,所有官立及資助小學的自行分配學額約為該校小一學額總數的百分之五十,餘下的百分之五十學額將留待稍後統一派位階段時分派。

發言人補充說:「教育局會於明年一月上旬以書信通知未能獲得自行分配學位及只準備參加統一派位的申請者,於一月十七或十八日前往指定的統一派位中心,辦理選校手續,以便進行統一派位。」

他提醒所有家長,曾經獲派小一學位的兒童,日後不可再次重新參加小一入學統籌辦法。

別墅

希望亞女係11,485其中一人喇!

別墅

june_june,

我個女唔中梁周上, 要等大抽獎喇, 你中唔中呀?

別墅

hi june_june,

係呀, 我都好失望, 但唔可以係亞女面前表露出嚟, 又要等到下年6月先知結果, 真係有排等囉! 又要為頭三志願諗諗喎 (第一志願一定揀番梁周上, 但打後果啲都唔知揀乜好) 好鬼煩呀!

我 pm 咗我 email address 俾你架喇, 希望大家仔女可以一齊做同學仔喇!

原文章由 june_june 於 08-11-24 21:29 發表
chihinmom :

我都唔中呀, 好失望呀, 要等下一輪, 大家一齊努力呀!
呀, 你介唔介意比你個email address我, 如果一齊入梁上, 大家有個伴呢, 你話好唔好呀?

june june

...

別墅

PARROTMUM,

得咁少位既? 梁周上都有 75個位 for 自行喎!

原文章由 PARROTMUM 於 08-11-25 09:24 發表
真係入唔到, 但去到睇方王得30個位度, 都唔夠比個d有兄姊父母係方王讀的小朋友啦,
要等大抽獎啦

別墅

各位, 今日終於收到統一派位選校通知書喇, 17, 18號要 action 啦! 現在為選第二打後志願煩惱緊.

別墅

女王,

請問你覺得碼頭區有那些好學校呢? 好想知多啲作參考! Thz!

原帖由 女王 於 09-1-8 22:57 發表

有冇睇過其他學校?碼頭有好多好學校的.

首頁

尾頁

跳至