跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔仔都係讀K2呀, 今年就要選小學
請問胡少渠下午跟何日東下午係唔係2011年會一齊搬到黃金?
另外, 想問問如果我心儀的小學幾間都是誇區, 填表時我可以怎辦?
是否報了直資就無得再參加搞珠呀???

原文章由 kit7266 於 08-6-5 23:42 發表
派英中2間都差不多, 以我所知, 是屯門區最多派到BAND1中學,
BAND1 學生約58%, 屯門區TOP 3 BAND1超過56%, 保周2間+何日東,
上午校較嚴, 注重學生紀律, 學生會較下午校守紀律.
下午校校長積極, 進取, 辦好學校, 但2 ...

男爵府

因為要返工所以沒有去參觀千禧, 請問你地參觀後覺得如何呀? 可否分享一下

男爵府

有無擔心兆霖會比殺校呀?

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 16:42 發表
係屯門碼頭既兆霖學校,

我同個同學仔MAMA都唔係幾鐘意"何"既老師簡介,只是讀書,反而"鄧"新校長比較有HEARD,對小朋友有關愛

男爵府

原文章由 健朗媽咪 於 08-7-9 21:36 發表

我仔都有個學校幫佢配對ga 澳洲e-mail 朋友仔

請問你小朋友讀兆霖嗎? 是否真係小一巳兩文三語? 小班教學?

男爵府

我仔都係得15分咋, 我諗自行都係無望喇, 唯有等搞珠

男爵府

hi, 想問咁20分第一ROUND自行選校時入何日東機會大嗎??
原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-25 12:49 發表
Your son should have 20 points

男爵府

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-25 15:23 發表
如果有 20分, 第一輪自行分配學位基本上無問題

可唔可以講講你係唔係自行分配階段入何日東呀? 你係幾多分入呀??? IF誇區有無影響???
因為我現在還未想定自行選那一間好, 若15分是不是自行多數都入唔到呀.....(梁周上, 何日東上, 鄭任安......)

男爵府

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-25 21:45 發表
小一功課每日大約5-6樣, 改正都算一樣, 每樣都係一版半版, 一個鐘頭左右可以完成; 默書就每星期中﹑英默各一次, 嚟緊九月行 cycle 制, 照理都係每個 cycle 中﹑默各一次, 平時默書範圍唔多, 阿仔溫得幾輕鬆, 但我個人覺 ...

AnnieClarabel,
好開心你肯為我們解答呀 因為好多都只係話多功課, 深.....其他就沒有再講了。
想再問問你的小朋友有無補習呀? 我曾聽一位家長講, 他的小朋友讀"上P1", 巳經要補習 仲話每日都有10幾樣功課(可能好似你咁講每樣一版半版呱), 我不知是真還是假, 是因為太深而需要補習還是父母唔跟/唔得閒跟所以要補習? 還是太深呢?? 你知唔知係唔係P1-P2巳經普遍要補習呢? 有沒有分精英班?
你都是一位在職媽咪, 你當初考這間有沒有考慮這些?
唔好意思太多問題

男爵府

AnnieClarabel,
好多謝你再次回答 , 令我的疑慮得到一點答案
睇到你的資料真的答得很好笑, 咁我都明白零分可能唔止做十幾樣功課添
一係要一分耕耘, 才能得到好的收成。

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-27 22:47 發表
hi dolphin,

我仔無補習, 每晚係我睇功課+溫習; 當然亦有小朋友去補習啦, 因為有啲父母無時間幫小朋友溫習, 就要請補習社幫手。

至於功課量, 我同隔離班家長比較過, 有時書本上有啲練習, 我仔果班係喺堂上做, 而隔 ...

男爵府

我都仲係15,16.....
心水應該係梁周上, 鄭任安, 蒙恩, 何日東
但最終仲未知點好
原文章由 choyke 於 08-7-28 18:23 發表
咁你而家諗掂未呀?有冇排位或者諗到九月揀邊間未呀?

男爵府

原文章由 菇芝bebi 於 08-7-30 23:20 發表
我大女在保圓升小三啦 今年到阿妹要考, 佢英文聽講讀都好叻, 唔係驚佢無能力, 係驚佢怕羞唔肯講 真係好驚佢考唔到mouth:唔知點算 所以都煩緊同佢選津小做backup 其實都有諗過何小, ...

你大囡係保圓讀成點呀? 你覺得好嗎? 除左英文外其他如何? 我有去聽簡介會, 唔計講英文及普通教話學外, 都沒有什麼特別長處,解答升中問題都係大耍太極, 又唔係可以優先/有接龍中學。
請問家姐係度讀, 個妹會唔會機會大d呀?? 當然讀埋同一間比較好, 你handle都會易d, 若你讀其他可能真係要搵活動教學mouth:

男爵府

請問邊度可以睇到09/10選小學的程序時間表呀?

男爵府

二00九年度小一入學時間表

2008 年 9 月 8 日至 10 月 3 日

派發小一入學申請表。
(經幼稚園、幼稚園暨幼兒中心、各區民政事務處、教育局學位分配組及各區域教育服務處派發)

2008 年 9 月 26、29、
30日、 10月2及3日

遞交入學申請表。
(家長將填妥的小一入學申請表直接交回申請自行分配學位的官立或資助小學)。

2008 年 10 月 14 日

學校將全部核對後的小一入學申請表送交學位分配組的最後期限。

2008 年 11 月 24 日

學校公布「自行分配學位」的取錄名單。

2008 年 11 月 26 至 27 日

獲派「自行分配學位」的學童辦理註冊手續。

2008 年 11 月 28 日

備取生辦理註冊手續(填補因正取生未依時註冊而出現的空缺)。

2008 年 12 月 1 日

學校交回實際收錄「自行分配學位」的學生名單的最後期限。

2009 年 1 月 17 至 18 日

未獲「自行分配學位」的申請人家長前往統一派位中心為子女辦理選擇學校手續,以便統一派位。

2009 年 6 月 6 至 7 日

公布統一派位結果。

2009 年 6 月 9 至 10 日

獲統一派位的申請人辦理註冊手續。

[ 本文章最後由 dolphin 於 08-9-4 18:37 編輯 ]

男爵府

交咗表啦, 終於忐忑完啦, 現在等結果, 聽天由命!!! 希望大家都可以首輪入到心儀學校。

男爵府

我報果間上網無得睇要去學校睇結果

首頁

尾頁

跳至