家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原文章由 mkwok 於 08-2-18 22:19 發表
想小小地月供HK$1000或HK$2000, check過永亨和永隆都沒有月供templeton 亞州增長基金, 請問仲有邊隻好介紹, 我比較喜歡中至高風險.

templeton 亞州增長基金, 係一隻相當出色基金.
除左BANK, 亦可以揾基金代理做月供基金 (無年期); 如果你識揾, 可以揾到認購费比BANK抵既基金代理.

而且揾基金代理, 基金單/基金擁有者係自己名,而唔係BANK或基金代理名.

至於單一市塲或新興市塲基金係屬於高風險, 自己要衡量一下自己接受程度.
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 mkwok 於 08-2-19 10:04 發表
我睇過佢的網址,見到佢留言話好忙暫時吾再幫人買。

係呢,妳係跟Ron買,定跟銀行買呀,買左邊隻呀!

你去Ron's website pm 佢啦,佢應該幫到你架
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 leonau 於 08-2-19 18:08 發表
invesco- asia infrasture, 1.5%

一定平過ron, 佢收費高過很多銀行.

e........邊度收invesco- asia infrasture, 1.5%認購費呀?我都想買喎。

Ron收費高過很多銀行, 你搵過佢幫手架?佢收你幾多呀?想知佢貴bank幾多
天空之城, 快樂之地

水晶宮

我依家嚮zurich供緊份基金, 供款期最多一年, 個agent唔錯, 佢會時不時視乎市況同你review你現有既基金狀況! 如果有興趣可介紹你!
要簽幾多年contract ? 供款一年後係咪隨時可以拎走d $$ ? 有冇其他手續费/pentaly ?

佢同我講不時要因應大市而建議客人轉換基金組合!
比如話之前買左5隻基金, 每隻分別都有多少利潤, 因應環球股市不停下跌, 如果能適時將整項資金暫時移去parking fund避難, 當股市波動過後, 再從低位買入有關基金單位, 相比於基金組合不作任何改動, 回報一定好得多! 依點我都好認同!

理論上可以, 但實際上.............保險公司轉換基金需時頗耐 (at least one week) , 係咪真係可以做到 "高賣抵買"呢 ? 而且真正基金投資係咪咁呢 ?

當然嚮銀行買基金, charges係就係平, 但有個唔好處就係, 我既基金組合唔可以隨時作出任何改動轉移, 仲有銀行無人會幫我睇住我買既基金, 所以我都係寧願搵個信得過既agent幫我睇住好過!

你估銀行職員流失量高, 定保險公司d agent流失量高呢 ? 其實始終都係果句「先求知, 再投資」. $$係自己, 只有自己至最著緊自己 d $$, 靠人不如靠自己

其實Ron建立網頁, 最主要係希望同大家分享佢自己基金投資既心得, 令大家對基金投資有更加多認識, 學識正確投資態度, 從而踏上「輕鬆致富」之道. 絕對唔會好似有d網頁, 會有人pm人你, 叫你基金 (相反, 如果想揾Ron老師幫手, 就真係要主動pm佢啦. 因為以佢既收费, 佢真係............ )

所以無論大家係邊度買基金 (當然唔好買有年期基金), Ron老師一樣咁高興.:mrgreen:

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-2-19 23:50 編輯 ]

天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 15:29 發表

1.5% 係一筆過定係月供? 邊度offer? 有無咩條件跟?
你有好介紹就講多d details呀,互相幫忙呀嘛

agree :mrgreen:
天空之城, 快樂之地

水晶宮

如果Ron建立個網頁, 主要目的係為左做生意,我就覺得Ron實在太"蠢"啦。

只推介 "無年期月供基金" & 勸人唔需要經常轉換基金。更加強調唔好買 "有年期月供基金"。

要知道IFA主要收入來源係sell "有年期月供基金" & 轉換基金時既commission.但佢偏偏唱反調,真係"愚不可及"。

仲走去做埋d "無年期月供基金" $1000月供, 只賺 $15 (如果佢正如你所講真係賺哂 1.5%), 即要搵667個客至可以有HK$10000/month. 又要花時間去解答版友d問題,but又唔識主動pm 版友 "聊"生意。

其他IFA, 每月只要就走去搵一個人買一份 "有年期月供基金"就已經夠cover啦. 真係越想佢越 "蠢".

話時話,leonau你咁叻,可唔可以話比我知 which fundhouse月供5000做1.0%, 月供2000做1.5%呀 ?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 littlefatc9 於 08-2-20 22:37 發表
哈哈,睇晒d post發覺你地好精明呢

我地係精明投資者
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 leonau 於 08-2-21 10:01 發表
大家反應過大了.........

網路行銷是找尋新客的其中一種手法, 之後便是朋友/客戶介紹, 而開網站或在討論區親切回答問題亦都是一種手法, 慢慢引導讀者自己認識的過程中互相討論是必然的, 因有新舊客, 舊客會回答新讀 ...

如果你真係有留意, Ron有時post d fund news係零晨 1-3 點既時候,相信你唔會講"可能每個同事一人負責一日, 每次約2小時吧"呢d咁不負責任既估計。

不過,你有可能又會覺得 "Ron可能或者相信佢係失眠,訓唔著,百無聊賴, 手癢癢去出post"

你自己都識講:區域基金和單一基金都是好的. 這是個人喜好.

點解仲可以寫出咁不負責任既指責 & 估計。所以真係希望你以後可以「三思而後寫」。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 ShunShunMami 於 08-2-21 11:30 發表
PCCW2319,

Like your words very very much

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

Thanks for sharing.

ah Leon,

Let's live these out and remind ourselves to carry mainly f ...

Hi ShunShunMami,

e.....乜你睇到咩?個簽署應該show唔到架喎!:-P
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 頭痛人 於 08-2-21 19:07 發表

如果你話ron叫每個同事一人負責一日, 每次約2小時去解答大家問題, 咁係咪ron用佢多賺既1.5%=$15去分比咁多同事(每日約12 hrs/2 hrsx30 days=180份/同事)呢? 如果係既話, 每人每月又分得幾多呢? 每日要用2小時, 每 ...

賺多佢 $8都好似十惡不赦咁, 如佢幫佢老闆打工,而佢老版出少左糧比佢, 我 "估" 佢有"可能"會 send e-mail比 d 客, 話佢老版係 "無良商人".

不過我估架咋, 大家反應千祈唔好太大
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 laikw931 於 08-2-22 18:31 發表
惡言者的目的我也想了好幾種,但由於沒有事實根據,我不寫出來吧。

KW 没有事實根據, 不要寫出來 !
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 冰紫嫣 於 08-2-22 12:18 發表
財富其實就是知識 股票 基金等一切都是相關連的
有足夠財富(知識)的時候 就會有足夠的財富($$)回報
當然 這個過程是不容易的.......

努力呀, 冰冰 !

Ron老師好開心見到, 亦好樂意去教一d認真學習,追求 "明白" 既朋友.
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 冰紫嫣 於 08-2-25 10:16 發表
多謝你 你都是我老師 走不掉的了 我會粘著你.......

我唔係老師, (mount車邊)最多係師姐o者 衰野, 咪咁痴纏啦
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 littlefatc9 於 08-3-1 13:56 發表
真相大白,原來一切怨恨來自比ron cut post

我無同ron開過戶,但我知道佢令我學到野
所以一定會繼續閱讀佢個網,亦會介紹願意吸收知識的媽咪去睇

至於o個個只為鬧而鬧的post我唔回應了
反正我賺我笑我過開心的生活
佢 ...

總之我地有我地輕鬆致富. 輕輕鬆鬆, 開開心心過日子

终身學習既點止係投資一樣, "做人處事"不但係终身學習, 而且比投資更重要.
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至