家事百科

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:dawnhu 發表於 14-12-4 21:38 我7大5

原帖由 綿綿雨 於 14-12-05 發表
都叫你入group架啦,大把人送桶呀!

珍珠宮

引用:回覆 綿綿雨 的帖子用緊lu, 整咗第二樽la

原帖由 登!登!登! 於 14-12-05 發表

回覆 綿綿雨 的帖子
Hi,高人

珍珠宮

引用:Quote:dawnhu 發表於 14-12-5 18:02 都叫你

入左啦 ,元朗,天水圍,香港果邊太遠又唔識路 ,去唔到啦
排緊一個 ,去順天村 ,等緊佢回幾時攞 .
...
唔係喎,經常有九龍區嘅樽攞架喎

珍珠宮

引用:Quote:dawnhu 發表於 14-12-5 19:08 唔係喎

我想去近D自己既
你住港島?都有呀。

珍珠宮

引用:家人真實個案分享: 家人俾工人姐姐用酵素洗

原帖由 登!登!登! 於 14-12-06 發表
家人真實個案分享: 家人俾工人姐姐用酵素洗頭, 工人姐姐出番D頭髮
有網友話D頭髮洗完都順咗

珍珠宮

回覆 she.....she 的帖子

我成日都唔明失敗的意思係點? 點知係失敗咗呢?

珍珠宮

回覆 she.....she 的帖子

珍珠宮

好開心, 得到 中央情報員 點評我呀!

珍珠宮

sisteryu 發表於 15-1-12 04:33
會唔會有陣味?
有少少,唔同嘅料, 啲酵會有唔同味。

瓜菜類啲味麻麻,但係檸檬、橙、菠蘿就唔同了,香到我日日都聞吓佢哋

珍珠宮

6x6=36 發表於 15-1-13 22:35
入左嚟睇好幾次,成日好有衝動想自己整,依家的起心肝開始儲膠樽,但瓜果皮、橙檸檬皮你地點儲?會唔會放入 ...

首先你校好水同糖的份量先,當你一有啲皮就放落去,一有啲皮就放落去,當放到有三份皮就mark低日子。

然後每日遙吓樽嘢。 一個月後,我都差不多不用遙乜滯。

如果真係未有樽,我只會放果皮入雪櫃,其他啲瓜皮隨時儲到。

你開頭整,建議你先整果皮啦,如果瓜皮或者菜會有啲不太好聞,可能會影響你或者屋企人對整環酵的興趣。

你入fb 個group啦,包你立即想整。

珍珠宮

回覆 6x6=36 的帖子

我今日又整多樽花酵同驅蚊酵,hehe。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 dawnhu 於 15-01-13 發表回覆

原帖由 6x6=36 於 15-01-14 發表
花酵問驅蚊酵有咩唔同
花酵我未深究呀,我見靚早排又週地都係花咪整住先,好似可溝洗頭水。

驅蟲酵用來驅蚊蟲囉。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 dawnhu 於 15-01-13 發表回覆

原帖由 是因 於 15-01-14 發表
驅蚊酵用咩材料?
蒜皮,薑皮,蔥皮,洋蔥衣等等,或加香茅

當然還有糖用來助酵。

綿綿雨    發表於 15-1-18 14:00

珍珠宮

回覆:是因 的帖子

珍珠宮

引用:Quote:dawnhu 發表於 15-1-14 14:11 蒜皮,

原帖由 綿綿雨 於 15-01-18 發表
我想整食酵..請問比例係咪一樣 10水~1糖~3生果 THX
香港式食好似唔落水,一層糖一層料咁,等我搵下資料先。

珍珠宮

引用:我都有整架

原帖由 kikitam16 於 15-01-18 發表
我都有整架

珍珠宮

回覆 綿綿雨 的帖子

From FB:

水果飲用酵素: 主流生果特質

用甚麼生果是隨自己的喜歡的, 但要選擇酵素較豐富的, 如菠蘿,木瓜,奇異果...等, 另外要留意的, 是要選擇較青色的, 因為生的酵素比較高, 不要選已熟透的, 因為酵素相對地少(by Grace Chow)

以下特質由網上參考, 因應自己所需而調配:

1.奇異果 含有豐富的維他命C、礦物質及食物纖維,更可分解蛋白質的酵素,有效防止黑斑和雀斑的產生,更可預防感冒、血管老化及消除疲勞等功效。

2.萍果 含維他命A、B1、B2、C、E、萍果酸、檸檬酸、葡萄糖、纖維素及多種礦物質等,可以整腸利尿,消除疲勞,增進食慾及防止肌膚及細胞老化。

3.木瓜 含豐富的維他A及C、酵素、胡蘿蔔素、檸檬酸、酒石酸等,對美容瘦身、潤肺、清痰、消化及便秘有良好的功效。

4.芒果 含有豐富的維他命A、C、纖維質、礦物質、脂肪及蛋白質等,具清腸胃,促進排便的功效,亦可防止動脈硬化與高血壓,對改善膚質亦有不錯的效果。

5.香蕉 含維他命A、B1、B2、C、食物纖維、鈣、鉀、醣類及胡蘿蔔素等,幫助健胃整腸,補充體力,治療便秘,常吃可增加皮膚光澤。

6.士多啤梨 維他命C約為檸檬的2倍,也含有維他命B、蛋白質、醣類、食物纖維、礦物質等,可促進新陳代謝、防止便秘、預防感冒及防止牙齦出血,對保持皮膚嫩白也有幫助。

7.香橙 含維他命A、C、E、醣類、蛋白質、食物纖維及礦物質等,可預防感冒,養顏美容,生津止渴,解熱去痰及治便秘。

8.提子 成份以葡萄糖與果糖為主,也含維他命C、脂肪、蛋白質與多種礦物質,可補血益氣,增強體力,消除疲勞及美白肌膚。

9.檸檬 主要成份為枸櫞酸,也含維他命C、蛋白質、脂肪、無機磷與礦物質等,可預防感冒,防止老人斑、雀斑,又可促進消化,健胃整腸,開胃去腥。

10.西瓜 含維他命A1、B1、B2、C、磷酸、萍果酸、蛋白質及多種礦物質,可生津止渴、清熱消暑、利尿,對腎臟發炎方面亦有療效
(食酵) 選擇西瓜火龍果山竹芒果哈密瓜、香瓜蘋果榴蓮荔枝梨葡萄香蕉桃子草莓木瓜黃瓜櫻桃

綿綿雨    發表於 15-1-19 18:24

珍珠宮

From FB:

建議吃水果根據季節。如西瓜上市季節才吃西瓜,桃子多的日子吃桃子。要挑選大小適中的水果,太大的極可能是激素、膨大劑催熟。總之,太大的最好不要買,無論水果還是河蟹、魚蝦!北方賣的南方水果大都是用亂七八糟的催熟的,因南方果子熟後不好運輸,只能是生運過來再加工,所以盡量吃本地水果也是一個方法。一般一聞、二看,三捏捏方法。聞水果應有香味,也聞有沒有怪味。二看有沒有發黑或爛。三捏一捏,不用多講。挑水果有一個秘訣,無論什麼水果,在蒂部位凹得越厲害就越甜。選水果的原則是顏色好看有光澤的,還要看水果的根部是不是夠凹,有沒有一個圈圈,有的話就是母的,母的水果是比較甜。

珍珠宮

各款不同水果製成的酵素除了可以幫助體內調節機能外 加快代謝外,

同時也帶有每一種水果自身的功效, 例如西瓜清熱利尿,芒果就比較濕熱,

所以應因應自己的體質去選擇合適的水果製作酵素了.

以下是一些水果酵素功效的參考: (引用自 Yahoo Blog)

★椰子酵素:預防心臟病,關節炎和癌症,強健肌膚,滋潤止咳。
★葡萄柚酵素:降低膽固醇,預防感冒及牙齦出血。
★哈密瓜酵素:消暑解燥,生津止渴。
★西瓜酵素:消暑利尿,降血壓。
★芹菜酵素:補充體力,舒緩焦慮、壓力。
★香蕉酵素:提高精力,強健肌肉,滋潤肺腸,血脈暢通。
★葡萄酵素:調節心跳,補血安神,加強腎、肝功能,幫助消化。
★奇異果酵素:含豐富維他命C,清熱生津,止吐瀉。
★紅蘿蔔酵素:刺激膽汁分泌,中和膽固醇,增加腸壁彈性,安撫神經。
★檸檬酵素:含豐富維他命C,止咳化痰,有助排除體內毒素。

★柳橙酵素:滋潤健胃,強化血管,可預防心臟病、中風、傷風、感冒和淤傷。
★草莓酵素:利尿止瀉,強健神經,補充血液。
★梨子酵素:能維持心臟,血管正常運作,去除體內毒素。
★蘋果酵素:調理腸胃,促進腎機能,預防高血壓 。
★芒果酵素:幫助消化,防止暈船嘔吐喉嚨疼。
★鳳梨酵素:消腫怯溼,幫助消化,舒緩喉痛。
★木瓜酵素:消滯潤肺,幫助消化蛋白質。

服後感: 飲用3天後, 最明顯的反應是晚上比較亢奮難入睡, 聽說有這種反應是正常的, 因酵素在體內開始發揮作用, 加速分解澱粉質和脂肪等物質,

令身體神經系統運作加快, 待服用一段時間後, 會逐漸適應. 皮膚今天看來也較有光澤, 不知有否關係.

再試用數天看看是否有明顯提升排毒和美顏效果, 到時再來補充分享喔
(BY Yahoo Blog)

姜栆酵素 - 胃寒, 通經
http://www.360doc.com/content/13/1030/08/7136265_325221659.shtml

珍珠宮

水果酵素的做法

http://www.360doc.com/content/11/0505/09/3477518_114470759.shtml

首頁
23456...9

尾頁

跳至