嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...37

尾頁

大宅

Photo received. Not a tooth and unlikely to be Oral thrush(Candida), probably benign and congenital. (天生的/良性的)
原文章由 939A 於 07-7-30 13:31 發表
Dr. Yonex,

請你幫個忙,我個仔剛一個月,唔知點解佢個口內有一粒白毛色的東西,唔知係咩來. 按下去是軟軟的. 請dr.幫忙解答.

我有相片,但不知點樣插入.

939a
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

原文章由 939A 於 07-7-30 21:52 發表
dr. yonex,

謝你的回覆. 我不明白什麼是oral thrush (candida)?
另外想補充一些資料,從外面可以用手捉摸到它,它是一直到下頜的,又是硬硬的. 希望你可以給我多點資料或是否有必要帶他看醫生? 如需要,請問 ...

看看醫生詳細檢查吓你會安心啲. Try: Dr.Kwok Shu Ming.
Oral thrush(鵝口瘡) by Candida(念珠菌).

大宅

小朋友~4歲,病得比較密,都常見嘅~, try: 牛初乳片.
原文章由 fanlau 於 07-7-31 01:22 發表
Hi!dr yonex
my son age 4, 流鼻涕&咳成個月,食藥食左成個月,都未好,醫生話好平常,我想問食咁耐藥對身體有影響嗎?佢成日病,一個月一次(流鼻涕&咳),平時可以食咩增強抵抗力?

大宅

Tel: 2682 0863.
原文章由 939A 於 07-7-31 11:34 發表
Dr. Yonex,

我唸唔係鵝口瘡同念珠菌,因為佢係硬的,我唸都係睇下醫生會好D,請問 Dr. Kwok Shu Ming 的診所係邊度?

939A

大宅

原文章由 doriscyl 於 07-7-31 12:41 發表
Dr.Yonex,
我的仔仔7個幾月, 每天食1餐粥(節瓜+瘦肉/雞肉)+3餐奶(8安奶), 另加半個蘋果/半隻香蕉/半個啤梨, 體重20.5lb.
Ans.: 幾好吖, 有D超砺,但遲D會調整咖~
體重會否太重或太輕, 因為很多人告知我bb1天應有5餐? 另外發現仔仔近期一天要去便便3次及經常放屁 (2次便便很小,1次很多,但便便不稀不硬, 是正常的), 這樣分開3次有沒有問題?
Ans.: No problem la~ as long as it's not too soft/too hard.
是否有些食物不適合仔仔食, 例如香蕉?
Ans.: Banana is OK in suitable amount.

大宅

無一只是独立為收鼻水. 但 (1) & (4) 都有幫助~

原文章由 motakmo 於 07-7-31 18:15 發表
DR.YONEX,

醫生開左以下藥物:

1) UNI-PROZINE SYRUP 5MG
2) D.B.P.COUGH SYRUP
3) UNI-KAOTIN MIXTURE
4) CYPROHEPTADINE SYRUP
5) UNI-PHEN EX

請問邊一隻 for 收鼻水的?
thanksss!!

大宅

先試吓掉轉他睡時頭同腳的位置
原文章由 dreaming1001 於 07-7-31 23:15 發表
Dr. Yonex

近排囡囡(9 Months Old)有少許側頸但不嚴重, 會不會關付睡資, 我已check 過她, 當我擰她的頭時有沒有哭, 但她沒有.而她亦沒有任何眼疾, 我已打算帶她看醫生,我想知bb會不會睡到頸緊呢? 還有什麼原 ...

大宅

原文章由 jennybill 於 07-7-31 23:27 發表
DR YONEX, 我個BB剛剛10個月, 不知為什麼最近幾天開始特別喜歡俯睡, 有時訓一陣就會自己轉另一個姿勢, 有時一訓就會半小時先轉姿勢, 咁樣會唔會對佢個呼吸唔好o架?
Ans.: I think it's OK.

另外, 我又發現佢個肚臍旁邊有少少隆起, 按下去是軟的, 我很擔心呀, 為什麼會這樣呢? 是否需要即時看醫生?
Ans.: Yes, may be 小腸氣

大宅

原文章由 cindy11841 於 07-8-1 00:51 發表
DR. YONEX
我個女6歲半, Height 127cm = 97 %-tile.
and 66lbs = 97 %-tile.
屬大碼~

Thank !!!! [/quote]

大宅

我稔你所講嘅係 Glucose-6-Phosphatase Deficiency (G-6-PD).
原文章由 HeiYanLeung 於 07-8-1 02:41 發表
Dr. Yonex,

剛出生既BB染到有對章腦敏感症

如題,請問知唔知全名叫什麼?有什麼要注意?對bb有什麼effect?

大宅

[quote]原文章由 cc930666 於 07-8-1 09:31 發表
Dr. Yonex,

bb 條頸成日有 d 紅色粒粒, 好似係熱痱, 用醫生比既類固醇就好, 唔用就又出 ....... 請問:

(1) 可唔可以用街外買既熱痱水or 粉, 因唔想用咁多類固醇.
Ans.: Yes.
(2) 其實類固醇用得多有冇副作用?
Ans.: Yes.
(3) 有冇 which cream 介紹 (冇類固醇)?
Ans.: Aloe Vera Cream

大宅

Yes, and the one for 6 months, we can use 6-in-1 and save one jab of Hep.B la~
原文章由 siutatbo 於 07-8-1 11:52 發表
Dr Yonex,

請問五合一針是否要打三支的,並在2、4、6這三個月打?
謝謝指教!

siutatbo

大宅

天生咖, 如果到一歲都未收先要做手術.
原文章由 jennybill 於 07-8-1 13:28 發表

DR YONEX, 謝謝你的回覆!!我仲想問點解會有小腸氣? 對佢有咩影響? 同埋駛唔駛做手術o架?

大宅

I think Colostrum牛, better.
原文章由 wansammylothian 於 07-8-2 01:48 發表
Dear Dr. Yonex,

my son is now 1yr old,
wanna know 牛初乳片/卡洛塔妮羊奶片, which is better?
can take both together?
THANKS~

大宅

開稀少少比佢食Nan-HA1應該係最佳又簡單! 觀察一兩個月,如果重磅OK就不必担心啦~如果佢需要,他可以食多D啫, 稀少少唔怕格.

原文章由 coco媽咪 於 07-8-2 15:33 發表
hello DR YONEX~
我BB係早產BB,之前因為腸胃敏感既關係,醫生就叫我幫佢轉"能恩低敏1"之後佢d便便就好好,但就好臭!連個口都好臭! 最令我頭痛既係佢轉食"能恩低敏"之後,就每日都有1-2餐嘔奶,仲要係嘔番哂出黎 ...

大宅

係早咗啲~無咩唔好嘅. ~順其自然啦~
原文章由 honeybbb 於 07-8-2 18:22 發表
dr yonex,
我個小b只有3.5個月大, 但己長出了小小下門牙, 初初見到有點白色, 摸過係硬同click 手, 點解會咁早出同埋係咪咁早出牙係唔好呢? 哥哥都係成8-9個月至出第一隻牙!

thanks

大宅

聽落似係敏感wor~ 睇吓醫生啦~
原文章由 tracyb 於 07-8-2 18:39 發表
Dr. Yonex,
我BB囡十個月大,前一兩個星期BB隻手有一撻眼睇落無乜野咁,但摸落鞋手,咁諗住可能乾燥,就塗D花士令,但而家越來越多,兩隻手都有,什麼來的?要否帶BB去睇醫生?或塗乜藥膏?THX~

大宅

原文章由 DoraemonBB 於 07-8-3 23:01 發表
Dr. Yonex,

晤該哂. 阿仔上星期個面仔紅得好厲害,結果再帶佢去睇e生,今次e生都係開嗰隻藥膏,同1支- Pinetarsol 嘅水比BB洗面同頭仔. 依家阿仔塊面好返好多啦. 不過頭仔仲有d紅, 我想問支൦ ...

Ans.: Yes, U can use Pinetarsol everyday. Try to use Dentinox teething gel.

大宅

可能是敏感. 如果持續就要睇醫生.
原文章由 catcat_22 於 07-8-4 10:19 發表
Hi Dr. Yonex,

我仔仔尋日打完一歲針, 今朝係d手手腳腳度出左d好似風"難"o既野, 好似蚊"難"咁但係會出到一堆堆同埋過一陣會散, 請問係唔係對支一歲針敏感or係正常反應 ? 點辦 ?

thx !!

大宅

食緊咩藥? 有無驗過大便?
原文章由 winwin413 於 07-8-4 15:31 發表
Dr. Yonex

小朋友28個月大,7月24日開始肚痾,有燒 (最高 102℉),由最初一日痾十次到現在一日痾四次。最初都幾水,但現在的就似糊,跟著就有鼻涕 (透明),仍然有燒 (99℉-100℉)。已經看了四次醫生,很擔心 ...

首頁
23456...37

尾頁

跳至