跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

我都係到

伯爵府

hi all

好耐無見...

hi MKONNG

hello

hi catcat_324

哎, 好似禮拜日 & 假期先至唔可以開工....
暫時, 真係難為了妳, 如果家中有 bb 重死火, 無得訓.

原文章由 catcat_324 於 08-4-10 17:59 發表

我住10 座, 過年後起碼有5個單位裝修, 有一個係我樓下. 我唔知係咪呢度特別d 定週圍都係, 星期六13:00 前都可以發出聲浪, 我星期六唔駛返工, 都訓到好晏, 成日比樓下嘈醒, 有一次1:30 pm 都係咁嘈, 我落去投訴 ...

伯爵府

hi all

請問有無媽咪換過熱水爐 - 沖涼......, 安裝方唔方便呢 ?

thanks

伯爵府

問左啦, 原來安裝完要比返一張 "安全紙" 創興行 KEEP.

我估如果經佢地買會方便DD, 但價 $$$ 出面好似平少少..
THANKS

原文章由 catandpig 於 08-4-22 23:11 發表
我係搬入黎果陣已經換左, 應該唔會好麻煩掛, 你有無去創興行問下呀 ?

伯爵府

港安門診, 我末睇過, 只係睇過夜診一般啦.

我囡囡係附近睇開兩個兒科醫生係荃灣城市廣場/荃豐....
有需要, 我 PM 資料比妳啦.

原文章由 evitalcm 於 08-4-25 15:37 發表
請問你地有冇睇開附近邊個醫生呀 ? 呢幾日轉涼, 我個仔今日好似有少少流鼻水 ??? 一陣返去同佢睇醫生. 港安門診得唔得 ?

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-4-26 13:12 編輯 ]

伯爵府

我囡囡學緊鋼琴, 游水, phonics, 畫畫, 暑期想比佢學普通話, 但囡囡唔想學, 想學 JAZZ 喎.
原文章由 evitalcm 於 08-4-25 15:43 發表
TRAM TRAM,
你有冇幫你女女報O的咩學呀 ? 我依家係一期同個仔報O左學跆拳道呀 ! 幾好玩, 因為成班有4.5個都係同年齡O既小朋友. 只有3個大O的O既. 而且只有$40一堂, 所以我比佢玩堂做O下運動 ! ...

伯爵府

安全紙即係證明我地搵出面安裝人員係合格技工安爐係安全, 等創興行有 RECORD 喎.

小荳芽係唔係 step ahead, 我囡囡同學仔媽咪講英文老師幾好喎, 不過, 我囡囡唔中意 (MAN) 所以無學, 我見 PLAYGROUP 都好似唔錯, 我上次經過 JOHN'S EUDCATION CENTRE (近 OUTBACK) 有位媽咪推介 Mr. Anthony (西人) 話好掂喎.....(好多媽咪搵佢教英語 playgroup), 講明, 我早幾年同囡囡試過堂 (係一位西人女老師) 上 english playgroup 就唔掂啦, 而家, 可能黎左個勁老師掛.

原文章由 catandpig 於 08-4-26 23:42 發表
你地有無報過愉景新城小荳芽既 PLAYGROUP呀 ? 我要同我囡搵定啦, 知唔知呢間好唔好 ? 有無其他好介紹 ?

伯爵府

下面青年空間...我覺得 course 唔平, 囡囡想學 jazz 要 $500/6堂, 我見愉城d centre 都係差唔多價.

原文章由 evitalcm 於 08-4-29 11:27 發表

等我睇o下先 ! 我都想幫個女搵o下playgroup玩 ! 以前得1個仔個時好有心機9個月左右已經開始玩 ! 依家個仔日日同佢玩, 而且佢又未識講o野. 所以打算佢識講先比佢玩 .

係呢.有冇報暑期班呀 ? 我係下面青 ...

伯爵府

佢地佢多老師嫁...., 我講個位男老師主力係教小朋友 oral.

原文章由 catandpig 於 08-4-29 13:27 發表
係呀, 小荳芽即係 step ahead呀, 佢同我講有兩個miss教playgroup, 可能而家又唔同左 lor.

咁我去埋JOHN'S果度問下先.

伯爵府

我個女想暑期學, 但我唔想, 因佢本身都好忙, 驚佢中意左要長學, 就幣啦...(佢無時間練習 + 埋佢之前學左1年幾芭蕾舞, 要佢家中練習時, 佢好懶, 之後又唔肯學啦, 浪費了) 但見平時都好中意跳舞, 自已亂跳.......而家個心15/16 唔知比唔比佢學好....但都有四圍幫佢打探過....

愉城 - shelly De Mxxx - 暑期 course $1380/14堂 (送衫褲 + 表演) 5月底報名有8折, 為起黎唔使 $80/堂 (但朋友話d間 centre, 好 商業化 (但裝修超靚好吸引).

其他 centre 都末出 summer course information (STEP ADHEAD) 都末, 其實, 早1,2年我都幫囡囡物色過舞蹈學校 (佢想學芭蕾舞) ...係南豐有間藝苗舞蹈學校都幾好, 我今次都想等埋佢地 summer course 先決定係掂.

原文章由 evitalcm 於 08-4-30 12:56 發表

你個女係邊度學呀 ? 但係我問O左最平係STEP ADHEAD好似都要 $120喎 ?

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-2 12:07 編輯 ]

伯爵府

平日 4:00 p.m. 後, 平台好多小朋友玩嫁, 當然會係不同年輕, 囡囡末入學之前, 我都會叫姐姐同佢去平台行下, 去左一排佢都識左幾位朋友仔....而家囡囡返左學之後, 反為少落平台了.

原文章由 姬原巧合B 於 08-6-4 13:53 發表
HiHi,

我都係住荃景架, 之前己經入過黎, 不過呢排少D, 我住12座既, 我想問下大家, 得閒會唔會帶BB去樓下平台玩下架呢? 我個仔而家10個月, 但佢好似好靜咁, 唔係好夠活潑, 我媽咪話因為佢成日係屋企, 對得人少, ...

伯爵府

多謝....

祝妳仔仔身體健康, 聰明伶俐.

過埋暑假又輪到煩小學了, 時間真係過得好快.

please check PM

原文章由 evitalcm 於 08-6-2 14:33 發表
tramtram,

祝我地大家個小朋友都生日快樂 !
身體健康 !
想問一問你個女係邊樹學phonics 呀 ? 可唔可以比o的information 我 ? 唔該 !

伯爵府

各位

hello, 好耐無見.

hi creamymami2007

我囡囡都係今年選小一, 九月開學就要攪第一輪手續, 之前參觀過幾間小學 :-

1. 陳守仁小學
2. 馬灣 (基慧)
3. 浸聯

我同囡囡中意1&2, 老公超中意2.
第1輪津貼小學會選擇 2.
會考 (1), 但老公話只是參與, 唔會比囡囡讀, 但我自已想如果咁幸運考到我想比囡囡讀, 但太難考了, 發下白日夢.

妳小朋友係仔仔, 有無考慮考 "英華小學" ?

原文章由 creamymami2007 於 08-8-12 11:10 發表
hi all,

最近忙於幫阿囝找小一, 因為今年要申請, 唔知大家有冇料報吓????

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-8-12 13:41 編輯 ]

伯爵府

我朋友囡囡讀緊伍季明上午, 佢講老師好有愛心, 今年下學期搬新校, 明愛對面, 另每年考試4次轉2次..(學校係谷型) 唔岩我囡囡, 加埋宗教問題, 所以唔合適我.

我囡囡報左下禮拜三, 伍季明上午班舉辦暑期班, 由佢地老師教, 如想了解學校多些係一個好機會. 我知係太遲過晒報名日子, 但我知囡囡有同學仔唔返得, 不如, 妳博博打去問下有無位 ? 我好似有佢地聯絡電話, 要就比妳.

荃灣慧基 - 係我大抽獎, 第2選擇. 口碑相當唔錯.

原文章由 evitalcm 於 08-8-13 10:48 發表
喂喂喂 ! 係我呀 !!
我個仔都要撰校啦 !! 真係煩死  15/16 都唔知撰邊一間.
仲有個細o既跟尾. 唔想撰錯校呀
我心目中係
1)伍季明上午
2)荃灣基慧 ...

伯爵府

新校舍設施一流
大家都有定目標, 太好了.... 一齊前進.

原文章由 evitalcm 於 08-8-13 15:25 發表
聽人講伍季明都唔錯. 而且我又有小小貪心係佢上午班開新校舍. 基慧見最近2年派位都幾好, 加上老師推介,仲有近屋企. 所以好心儀呀!

伯爵府

2間都係熱門, 各有長短.
如果接受都馬基交通問題.
馬基相當唔錯, 校舍大, 設施多, 校長教學理念, 學生自信...
有機會去參觀下學校, 了解更多.

入到其中一間, 呀細跟住, 都唔會掂錯.

原文章由 creamymami2007 於 08-8-13 16:15 發表
Hi all,

我都想報以下幾間:
1. 馬灣 (基慧)
2. 浸聯 (麗城)

我都有細跟住, 我都好怕會選錯

英華小學我唔會選了, 因為係直資同埋太遠

伯爵府

唔好咁客氣啦

老師講得岩選擇學校唔單止係要合適小朋友性格, 父母配合都好重要.

而家無絕對係活動式 (學校都要成績嫁麻).

伍季明考試4次轉2次都係順應時下要求, 小朋友多材多藝, 將時間分配多些係藝方面.

我聽過基慧學生好有禮貌, 我估佢地德育方面都唔錯, d點我自已覺得好重要, 只是讀書叻, 無品都唔得.

原文章由 evitalcm 於 08-8-14 10:31 發表

唔記得say thanks! tramtram. 因為我之前其實知道了有個暑期班, 不過我仔有o野學緊joint唔到.冇所謂的. 不過學校考試4次轉2次? 今個學期開始 ?
我就係知道2間學校係2個類型先煩 .因為伍季明學你講會係傳統o既學校.而基慧老師講小1.2都係 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-8-14 11:04 編輯 ]

伯爵府

天佑都係谷型, 班數少, 難入.

原文章由 catandpig 於 08-8-14 13:20 發表
hello 大家好,

聽聞天佑都好似幾好, 點解無 mug 人提既呢 ? 係咪因為校舍舊同細呢

伯爵府

新校舍吸引

原文章由 evitalcm 於 08-8-14 22:28 發表
我就真係因為覺得佢校舍舊, 所以唔選佢係心儀學校.

伯爵府

不如搬校更好, 地方可以大 d.

好難實現

原文章由 catandpig 於 08-8-15 12:48 發表
點解佢唔整整佢呢, 真係幾舊下.

首頁
12345...21

尾頁

跳至