懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 奶皇包 於 09-5-19 13:35 發表

我老豆開頭都好話我做咩唔幫包包搽爽身粉, 但我堅持話唔好搽, 佢地都係話我細個都係咁搽
我有時都會因為我老豆d湊b方法谷到一肚氣, 我個女依家見到咩野食都叫mum, 尋日五點幾我老豆帶包包去街, 經過面包店, 包包又 ...

老人家係咁,比著我地細個佢地就實唔會咁,果個係孫仔孫女又唔同晒.

大宅

原帖由 芒芝芝 於 09-5-19 14:13 發表

比屋企人湊係甘架啦, 冇辦法~
我就好d, 因為6299 d仔女係麻麻湊, 基本上佢2個都唔係好識湊, 初初未滿月時, 仲唔敢幫佢沖涼添~
冇用爽身粉係因為99同我一齊帶bb去健康院, 係姑娘講唔好用, 佢就好聽話啦~
好 ...

無錯第三者講一句,好過我地講十句.仲要係喺佢地面前講喎!

大宅

原帖由 iamkit 於 09-5-19 18:13 發表
kennis,用喂藥器,喂藥器特別長比bb一吸就入喉嚨,食唔到藥味,我一早買0左,但係kit話我,玫瑰疹時要喂藥,我專登唔拎出0黎用,kit喂0左1日藥都食唔到5ml,第2日用喂藥器3秒就食晒5ml,仲乾乾淨淨,個人渣仲問我做咩唔一做拎出0黎

我係 ...

我之前見到都無買,見佢同針筒差唔多咁用.不過餵過先知用針筒一次裝唔晒一次既份量.都係要買返個喂藥器,容量好似大d.我呢兩次都用針筒吱入佢喉嚨,不過咁鬼c甜驚佢"俗"親.吱得出又流返晒出嚟,都係要狠心d吱入d.

大宅

原帖由 奶皇包 於 09-5-20 00:05 發表

我都驚緊我亞女好快會食麥當勞 最驚係佢地俾咗咩亞女食怕俾人話唔出聲, 所以我依家叫個bun bun每日講噃俾我聽公公婆婆俾咗d咩佢食

哈哈.....調返轉揾個bun bun做無間道,唔係公公,婆婆.

大宅

原帖由 oh_baby 於 09-5-20 09:56 發表

我想兩歲先比....如果佢唔扭一定唔會主動比雜食佢試....唔知汽水...可以避到幾時唔比佢飲?我老公話七歲得唔得....

我個仔見我食嘢,佢會好開心咁行埋嚟想我比佢食.見我食雪條會捉住我隻手伸條俐出嚟想食,佢好鬼大力,我都會比o答兩嘢.我諗除非大人唔係佢地面前飲汽水啦!唔係佢地見得多一定要飲,三歲前唔飲都好嫁喇,七歲有d難度喎~

大宅

原帖由 deen 於 09-5-20 23:15 發表

我細佬個女由細到大無比雜食,到現在五歲幾,佢係比汽水佢,佢都唔飲;雪糕都唔啱,佢覺得太凍,唔好味,不過糖和朱未力,佢就好鍾意!

咁妳有無比bb食既餅仔囝囝食呀?幾個月前我表弟見過我比餅個仔食,佢話我咁快就瞓練佢細細個開始食零食.聽落又覺得幾啱,個d都係零食,所以都唔會成日比佢食.

大宅

原帖由 wing2212 於 09-5-21 10:48 發表
慘~ 打一歲針又會發燒~

可能去唔到birthday party~

4/6 去打,可能5-10日內會燒,唉~~

去埋先打囉,差幾日改8/6打針. 橫掂姑娘話呢支針只可以遲,唔可以早(早一日都唔得).

大宅

原帖由 芒芝芝 於 09-5-21 11:14 發表

我同也B都係3/6去打針, 希望冇燒啦~
不過我細妹對孖女上個月打, 2個都冇燒~

打一歲針都無發燒,咁佢地平時打針係咪都唔會發燒嫁?

大宅

原帖由 奶皇包 於 09-5-26 10:15 發表
6/7 birthday party 嗰度會整小禮物, 需要你地BB張相, SEDN 咗EMAIL 俾你地, 麻煩CHECK 下之後覆我, THANKS

6/7 Party要既相最好BB個頭仔唔好太貼相邊,
大家驚唔啱可以send多一,兩張過嚟,
最遲星期五晚要比晒我,唔係就唔夠時間做.
我暫時收到以下媽咪既BB相:
oh_baby
小QB
eunices
hkclownfish
pigfat

大宅

原帖由 oh_baby 於 09-5-27 01:33 發表

我send張相比你啦,BB的頭size OK嗎?使唔使再大頭d呀?小禮物係咩講唔講得架?

應該都ok,如果個頭細返少少,
同埋係正中間既會好D.
妳可以send多張過嚟.
至於咩嚟......到時先知開心D喎!

大宅

唉!我個仔由16號個晚開始痾到依家,都仲未止得晒,一時好d一時又痾返.我呢幾日仲聽個e生講比豆奶配方既奶粉佢飲,飲咗都係咁.佢依家淨係食麥皮,瘦肉粥同飲豆奶.人地教我淨係比佢食白粥,咁咪無晒營養?佢又成日叫奶奶,無奶飲好慘.BB肚痾可以食咩?好煩......

大宅

原帖由 hkclownfish 於 09-5-28 00:16 發表

Kennisw:
唔該哂你同幫奶皇包幫我地預備小禮物!

唔洗客氣啦!希望大家會鍾意.

大宅

原帖由 hkclownfish 於 09-5-28 00:26 發表

翰汶肚痾醫生有無話點解? 都痾左個幾星期。我大女15個月時中左輪狀病毒,上吐下潟。當時只可以飲豆奶,同埋飲醫生開的電解質粉沖水飲。

食麥皮、瘦肉粥和飲豆奶都應該夠營養,都只係過渡期,等佢好番就可以食正常餐。咁翰 ...

多謝關心!醫生就話可能食錯嘢或者食咗d唔乾淨既嘢囉!好彩佢無嘔,不過都痾咗成兩個星期喇!計埋今日佢睇咗三個唔同既醫生,希望佢睇呢個醫生會好番啦.佢肯飲豆奶,不過飲咗都痾,我覺得佢瘦咗.

大宅

原帖由 iamkit 於 09-5-28 08:25 發表

肚痾係唔飲得奶,一飲就痾,真係要一0的油都無,所以淨係可以食白粥,不過叫奶奶真係叫到人心都痛埋

有時見佢d便便正常番,不過一比返佢飲奶奶又嚟料.餐餐食白粥,無味佢唔多願食,成日想飲奶,最慘佢飲bb寶礦力同果汁又敏感,即係咩味都無好可憐.

大宅

原帖由 奶皇包 於 09-5-28 14:18 發表

痾咗咁多日咪瘦晒, 我諗你都係俾佢食住白粥先, 等佢清晒先加噃肉落去啦, 唔係佢一路食一路痾都係吸收唔到

真係要狠心d唔好心軟,我同我阿媽就係衰心軟攪到佢咁耐都未好返.

大宅

袓兒,
我未收到可遊張相呀!快d快d send比我啦!

除咗袓兒仲有一位媽咪未比相我,我收到以下既BB相,大家順便睇下有無打錯個BB名:
1)oh_baby ~ Laughing姐
2)小QB ~ 沛君
3)eunices ~Kyle
4)hkclownfish ~ 欣泉
5)pigfat ~ Sani Chu
6)奶皇包 ~ Wing Kiu
7)utopian ~ Darwin Chenug
8)MickeyHeidy ~ Au Hoi Ching
9)deen ~棨哲
10)RURUJOYJOY ~ 恩琳
11)tigel ~顏樂也
12)芒芝芝 ~ 凱蕎
13)cecilia ~(欠BB名)
14)kennisw ~ 翰汶
件小禮物會用大家提供既名打上去,睇下有無打錯字或者串錯.Tks!

大宅

多謝大家關心!翰汶佢好D啦!今日都有比奶佢飲,暫時都無再痾.

大宅

原帖由 iamkit 於 09-5-29 17:04 發表

屎正常都要忍多2日,你有無飲過豆奶??難唔難飲??

你會唔會同佢做skin test???

相要等kit返0黎send比你,我send比你佢又會呢樣唔好0個樣唔好~~

越0黎越似"中佬" ...

我無飲過豆奶,等我試咗話妳知.
skin test 等佢大D再睇下點先啦!可能仲細個啫.千奇唔好似我老公,郁D就肚痾.
妳快D叫kit send相比我啦!最好send兩張,睇下邊張啱.

大宅

原帖由 iamkit 於 09-5-30 16:41 發表
KENNIS,我聽日去新興同可遊玩baby signs,你去唔去睇下??

Sorry呀!我聽日要入粉嶺奶奶到呀!
baby signs有D咩玩?妳玩完話我知好唔好玩啦!

首頁

尾頁

跳至