親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

hihi amandawong

看過你的blog 了.. 好好正! .. 我準備12月20-25, 一家四口 (共兩個家庭=4大4小<2-6歲>) 去東京.. 想訂Tokoyo Inn 池袋 或新宿... 最好一定要近JR 站 . .跟住會去 DISNEYLAND, 築地, Kidzania, Puroland, 又想去 Thomas Land , 宮崎駿館, outlet . . 好多地方都想去.. 睇怕我都係冇咁多時間了. .. 哈 可否給我一點意見呀. 謝謝!

別墅

多謝你的意見, 請問酒店方面, 那間比較方面及不太貴.. (即是又平又靚又底).. . . 哈.. . . 我地同行的小朋友分別, 2歲,3歲, 4歲, 6歲.. . 一定會去DISNEYLAND, THOMASLAND, 築地 . .也想試下 KIDZANIA - 這些遊戲香港找不到的. . .

可否再給我多一點意見呀. . .謝謝

原帖由 amandawong 於 09-8-10 14:46 發表
cindylmw

你4大4小係咪兩間房,你睇一睇tokyo inn嘅房會唔會太細,我之前住過佢d酒店,有d真係幾迫下!至於交通,池袋有兩間,北口I的會較近JR站,而新宿一間距離JR都幾遠下,起碼行15-20分鐘,但新宿區就會較熱鬧,你可以參 ...

別墅

我找過好幾間.. 都冇 best western 的 package 呀... 有冇好介紹呀 ..

原帖由 amandawong 於 09-8-11 12:44 發表
cindylmw,

我之前住過新宿best western,佢係歌舞伎町入面,都幾方便,房都算闊落,如果你買package 價錢應該都唔算貴,不過聖誕期間就可能貴少少

你會搭凌晨機定係下午機呀?帶小朋友去築地,都幾考佢地耐性,因為兩間出 ...

別墅

恭喜恭喜. . . .祝BB健康成長. . .男or女呀 . ?
你的資料好詳細呀.. 我仍在籌備我的行程. . 好似有好多野要準備.... 又要找package.. 又要找景點 .. 我地一行8人.. 其中4個小朋友.. 或者加多兩位老人家(我父母). .. 所以景點不能太趕. 又要方便 . . . 哈! . .我自己成日唸左好多問題.. . 所以個行程遲遲都未出. . .參考過其他人的意見.. 我的初步如下
day 1 : 香港 - 東京(成田) - 新宿 (星期日)
day 2 : 築地 - 東京巨蛋
day 3 : Disneyland
day 4 : 三鷹博物館 - SANIRO Puroland
day 5 : Thomasland - FujiQ
day 6 : 新宿 - 香港

幫我看看我的行程.... 還可以 加/改 什麼地方呀?

謝謝

原帖由 amandawong 於 09-8-15 23:51 發表
haha,thanks!係呀,而家5個月啦,我都好希望快d可以帶埋bb去東京

別墅

WAWA . . 一個'好'字 . .太好了. 我有兩個愛扮靚的小魔怪(girls)..

我會在12月20日出發.. 咁凍.. d 動物會否不願行.. 成日睡呀. . . 我準備訂 sunroute plaza shinjuku or keio plaza.. 心大心細.. 未知邊間好. . . 你所講的 LaQua/後樂園.. 是什麼來的?我的行程全都在綱上找的.. 唸住 '三鷹館' 出名.. 所以加入行程炸. . .如果去zoo 方便.. ,動物冇冬眠.. 咁就改去多摩啦.. 比d 路向我參考下. . 謝謝. .

原帖由 amandawong 於 09-8-21 15:46 發表
cinfylmw
多謝呀!係女嚟,到時可以去東京狂買bb衫,haha!你嘅行程都幾好,唔會太辛苦呀,揀package最緊要都係要搵啱酒店先!DAY2你打算去東京巨強係咪即係去LaQua同後樂園?
另外你有無打算同小朋友去下動物園,因為東京嘅 ...

別墅

東京巨蛋 - 我見.. . 綱上有人介紹yen1000 玩3個鐘. . 有好多lego玩, 又有迷你火車, 又有slide . .唸住在室內. 方便d.. 我未去過架!. . .咁你所講的laqua+後樂園會否好玩過巨蛋呀.. 因我地d 小朋友只得 2,3,4,6 歲 . . 如果機動遊戲佢地可以玩,, 咁就改行程啦... 另請問費用如何呀?

原帖由 amandawong 於 09-8-21 21:39 發表
呢2間酒店都ok方便呀,sunroute就新淨d,你本身打算去東京巨蛋玩咩?因為嗰度其實係後樂園同LaQua隔離,LaQua有一個商場,有d機動遊戲,而後樂園就係一個遊樂場,有適合小朋友嘅機動遊戲,另外係車站隔離仲有一個叫toy's kin ...

別墅

收到. . 謝. ..
請問.. 12月20-25.. 東京有約幾多度.. 會否下雪呀?

另外,, 重想問下 . .以下從puroland返新宿的路程!!

1.行去多摩センター站旁邊嘅
京王多摩センター站搭京王相模原線急行到新宿站

2. 小田急多摩センター(唐木田行)搭小田急特急さがみ75号到新百合ケ丘站 -

到新宿站

以上兩個路程.. 那種較方便呀. . ? 是否買suica 比較好呢?
唔好意思.. 我有太多問題了. . .

原帖由 amandawong 於 09-8-22 12:53 發表
pls check PM

別墅

唔該曬. . .又想問下.. 在香港有冇地方可以買定 tokyo disneyland 的入場票呀? 及 在那可買巴士票從新宿去fuji-q(thomasland)呀?

謝謝

原帖由 amandawong 於 09-8-24 13:18 發表
12月嘅天氣約5-10度左右,東京落雪機會唔大,由puroland返新宿,行去多摩センター站旁邊嘅
京王多摩センター站搭京王相模原線急行到新宿站最快,買suica方便d,唔駛次次去買飛

...

別墅

hello armada
.又想問下.. 在香港有冇地方可以買定 tokyo disneyland 的入場票呀? 及 在那可買巴士票從新宿去fuji-(thomasland)呀?

謝謝

別墅

hihi armada

請問在新宿 keio plaza 點去八果園呀.. ?
謝謝

別墅

hihi armada 可否也給我你的agency 資料呀.. 謝謝

原帖由 amandawong 於 09-10-7 16:00 發表
其實聖誕節唔係日本假期,12月28-1月1號左右先係假期,所以唔駛擔心,不過d樂園入場嘅人就一定多,你要預多d時間排隊

梗係keio plaza好好多啦,我住過washington,d房好細,窗又細,仲唔近jr站,帶住小朋友,一定揀keio plaza ...

別墅

你好.. 我要預訂kerio, 如每晚8500yen standard twin 訂5個晚上- 在訂房時打入2人.. 出來的總數是 8500YEN x 2 x 5 = 85000YEN.. 想問下點解唔係8500yen x 5nights = 42500YEN 呀??一間twin 是可以住2人的. 為何電腦顯示 'x 2' 呢? 謝謝解答!

原帖由 amandawong 於 09-10-7 16:03 發表
另外呢度有教你點book樂天:
http://hk.myblog.yahoo.com/kisskisscreative/article?mid=190

希望d資料幫到你啦!

別墅

HIHI FUNGPOLLY

你的計劃同我一樣呀.. 我都係20-25/12入住KERIO..
朝食=早餐../ 夕食=晚餐.. 但要看看後面的日文.. 如なし = 不包.. あり=有..

我都有個6歲的小朋友呀...不過冇計加在訂房之內 . .6歲小朋友仍可讀幼稚園的 . .

這個翻譯綱好好用呀
http://www.excite.co.jp/world/chinese/

原帖由 fungpolly123 於 09-10-8 10:45 發表
Amanda 你解釋得好詳盡呀, 唔該哂 (^-^)

我有上去”樂天”到睇過, 遇以下問題 :

(1) 價錢是不是紅色字顯示的”人數合計”就是每晚每房價錢 ? 是否已包括服務費及稅 ?
(2) 打算訂Keio一間Twin Room, 但我小朋友今 ...

別墅

明白. . .在訂房時出現以下句子:
楽天カード入会特典2,000ポイント
在總數扣2000YEN, 想問是否代表每次訂房都可扣2000YEN 呀..
tks

原帖由 amandawong 於 09-10-8 12:17 發表
因為係日本網上訂房,你見到嘅價錢全部係以人頭計,所以係x2,你要睇清楚,格埋香港agent價錢係咪平d,先訂.,佢有時有d promotion會平d,你睇睇呀!

別墅

我會坐CX .. 因為還有爸媽一齊去.. 零晨機佢地同小小朋友會好辛苦 . .你訂好酒店未呀. . .

原帖由 fungpolly123 於 09-10-8 12:33 發表
Hi cindylmw,

嘩 ! 又會咁橋既 ! 我小朋友19號開始放聖誕假, 咪諗住襯附加費唔係好貴去旅行羅 ! 今個暑假因為h1n1關係, 無出外, 應承佐名女好耐, 日本對佢好吸引..

我地想搭夜機去, 不過重諗緊, 你呢 ?

...

別墅

原來要用樂天CARD 先有得平2000YEN 呀 . .

我試過如果一次過BOOK 兩間房都係減2000YEN . .. 一陣試下分訂先. ..

原帖由 amandawong 於 09-10-8 13:39 發表
我都未用過呢個discount,不過我建議你可以試下,分幾次book,睇下係咪每次都有,着數d

別墅

我訂左個款係standard twin 13000yen 一晚. 5晚 共65000yen. . 喎.. 比東x遊平左500元呀. . .又平過我個agency 呀. . .你知道$$ 後通知我呀.. 謝謝..

原帖由 fungpolly123 於 09-10-8 16:47 發表
我重未訂住, 等緊agency覆, 想格下價.... 不過樂天訂Keio既價錢(加稅後, 是否5%? 以$8.5計) 唔算平, 我check過"永X", 只係相差十多元....

不過我格過其他酒店, 樂天有d平成$1xx 一晚.....

...

別墅

預訂左先. .佢比我個deadline 在12/12前付款 . . 機票我有d 用 mileage 換. . 其實 join package 都平架. . 去問下東x遊呀. . 36920888

原帖由 fungpolly123 於 09-10-9 09:56 發表
咁快訂佐那 ! 機票幾錢呀? 經邊樹訂 ? 可否pm資料給我 .....

別墅

HIHI

看過你的旅程.. 好正呀.. 我christmas 都會去東京.. 都係住 keio. . 希望一切順利啦.. 另我女女都在士德畢左業了... 願你仔仔很快便會融入校園生活. . . cheers

首頁

尾頁

跳至