自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭先見到有個論壇,有個貼係鬧緊我個女,仲連相同全名咁鬧佢,真係好嬲!如果係你地會點處理?
而家我通知左佢老師,等佢老師覆我,我知呢d事成日都會發生,但發生o係個女身上就唔想就咁算!而家估發帖者都係同學(小學生)!我好唔好從民事去追討呢件事好呢?真係好嬲。亦好想知咩人同我個女仇口咁大!要咁對佢!!!

大宅

第一時間問左個女,佢一向都同學仔相處得好好,亦冇得罪過人....
而家就係想同佢老師傾下,睇下佢有咩意見俾到。
因為怕如果唔出聲,一陣連電話地址等等再私隱d-o既野都俾佢放埋上網,到俾人騷擾就會好麻煩,而且而家個女已經好唔開心...受到好大困擾喇!

大宅

原帖由 joeamanda2004 於 09-6-20 14:47 發表
小朋友既事
大人何須插手

如果係你,你都唔會理?

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-20 14:50 發表
你cap左圖先喇,有咩事都叫有証據。

我cap好左架喇!真係唔明而家d小學生做緊乜?!如果冇相我都冇咁嬲,佢仲要放一張著校服既相放上網!真係好唔開心!

大宅

原帖由 constance0801 於 09-6-20 14:52 發表

係唔係男同學貪玩攪出黎ga?
同埋點解人地會有你既囡d資料同相片?

相係o係校網到copy出黎!
係咩人我都唔想亂估!不過此等行為影響到我個女,我點都要做返d野!亦唔想呢個人個膽愈來愈大!

大宅

原帖由 jo2901chan 於 09-6-20 14:51 發表
咁~~鬧緊妳個女d內容係乜,都有d珠絲馬跡,即管問下個女~~~

我個女估到有一個.....不過我叫佢...你唔肯定唔好話係佢住!最多只係懷疑。

大宅

原帖由 heichunmum 於 09-6-20 14:57 發表
我感覺一定要追究係邊個做,因為在網上未經當事人同意發佈別人的相片同個人資料係犯法,不論你女女做左咩錯事,可以向論壇投訴同追蹤對方IP address,當然都要同女女傾下究竟佢知唔知咩事,如果女女都有做錯事都要處理啦~:funn ...

我已經send左mail叫壇主留好相關資料已作日後追查用!而且最大問題係我個女都唔知點解會咁!因為佢有乜好同唔好都會同我講,我係一個單親媽媽,如果連我都保護唔到佢,仲有邊個可以保護佢呀!我要知係邊個做,我要佢同我個女道歉!

大宅

原帖由 mrsright 於 09-6-20 15:01 發表

咁你係咪肯定你個女無野隱暪 ? 鬧佢既野係講乜 ?

你可以先sent email去個forum度, 叫佢地做d野. 再同學校聯絡. 多了解

p.s. 題外話, 所以我成日覺得bk有時都曾經試過, post個d 人既相出黎, 又話人乜, 好多時都 ...

內容都係小朋友一般講o既o野!唔同大人講晒粗口,以我所見,內容不涉及粗口成份!只係好多貶義詞!

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-20 15:01 發表
其實你個女解釋左咩事未??

講左...佢都唔知咩事!亦冇做左內容所提及o既事!只係一頭問號!??

大宅

原帖由 姑姑 於 09-6-20 15:14 發表

不過樓主請你check清楚先~
我朋友嘅經歷,個仔喺校車俾高年班打,佢知道係邊個,打算同人哋家長講吓,點知人哋家長唔so佢,佢同學校講,點知又冇乜feedback,咁佢都問咗個仔好多次,佢個仔堅持係高年班郁手先,咁我朋友去咗 ...

好多謝你o既意見!當然我都會同學校溝通好先會作出下一步行動,因為就算我個女做錯咩得罪人都好(當然我個女佢話冇,我信佢),都唔應該做出d咁o既事,佢只係9歲,但明白咩係道理,我會向女女解釋清楚如果件事攪大左,出黎o既後果係咩?!

大宅

原帖由 joeamanda2004 於 09-6-20 16:14 發表
呢d惡作劇會沒完沒了
知唔知邊個做先
如果知,教個女處理
到時大個出黎遇到仲多壞人
您幫得幾多
憂到100歲

就係唔知邊個做先煩惱,如果知道就易辦好多

大宅

原帖由 ginger2006 於 09-6-20 15:54 發表
依家啲小學生好勁,會寫blog去facebook,真係識好多嘢.........mouth:mouth:" />

如果只係facebook或者blog...我未必會想攪大!因為起碼知到係邊個做!而家係唔知邊個做...果下先驚!佢地都只係小四人仔!已經識做埋d咁o既野!...如果我唔幫個女去正視呢件事!真係怕佢認為咁做係o岩!
而且我個女同我哭訴左件事我都唔去幫佢解決...我真係枉為人母!我唔知我行動會唔會過份激烈,但我都係想保護個女姐!點都好,我會聽晒所有人意見先作出下一步行動!感激各位

大宅

原帖由 ginger2006 於 09-6-20 16:20 發表
有無試過攞個網名去yahoo search吓?

有呀!只係得果一個論壇...仲要係一search就係排第一個tim...

大宅

原帖由 chinatea 於 09-6-20 15:44 發表

你要知一件事還一件事,小朋友對佢同學做過咩令呢個同學不滿仇恨地報復臭罵你個女,呢件係一件事.

第一件事你係外人又唔係親眼親耳睇到同聽到,理應就要好好同個女,同學,佢家長大家了解清楚.

第二件事,你親眼睇到個 ...

我唔會嘈學校,因為唔係學校o既問題,不過做出呢件事o既人同我個女都係佢地學生,我有責任去通知佢地我會有咩行動同代件事俾校方知!

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-20 16:32 發表

咁發貼果個人,有冇填返個登記email?如果有填咁都會多小小線索

我都有睇過佢info...但睇唔到呀

大宅

原帖由 sweetcouple 於 09-6-20 16:58 發表

有少少澄清喎...

hk冇肖像權呢回事, 所以單單「發佈別人的相片」一定唔係犯法! 至於個人資料, 有律師講過, 法例亦只係講到果d個人資料要多到足以令讀者知道講緊某一個特定人士, 咁先至係侵犯私隱! (即係例如, ...

第一...該帖以全名發怖...沒有加上「x」,亦沒有用上同音字!
第二...就該帖內容而言!我女女的確不知是什麼事!

真的很頭痛,不知怎樣做才可以好好保護女兒!

大宅

原帖由 ginger2006 於 09-6-20 16:53 發表
請問點解會咁啱比你响個論壇見到? 是否那人知道你會去嗰個論壇?

係我個女見到,之後喊住同我講發生呢件事!佢問我點算....

大宅

原帖由 ginger2006 於 09-6-20 16:43 發表

可否比個論壇link睇吓?

唔好啦

大宅

原帖由 wendy09 於 09-6-20 16:43 發表

係邊個壇呀?因為有d壇係上傳唔到相架,你不如睇下張相個內容果度,睇下有冇d咩線索喇,如果佢係轉貼過去既話,會有原先既網址架,可能會係blog或者相簿之類咁。 ...

睇到係用校網轉貼!

大宅

原帖由 ginger2006 於 09-6-20 17:10 發表

即係可能同學仔知道你囡會去嗰個論壇睇所以故意咁做?
你有無叫老師去嗰個論壇睇?

而家未聯絡到老師,不過已經o係佢msn留左言俾佢!叫佢打返俾我!

首頁

尾頁

跳至