親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 #60 sumsuma 的文章

我又想睇你個blog呀,我禮拜日出發喇,好期待買BB野呀
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

大宅

回覆 #1 sumsuma 的文章

O.. thanks for your advise!
以撒(Isaac),意為「喜笑」(laughter),借著恩典而不是借著努力、甘願犧牲、是「應許」的象徵..「弟兄們,我們是憑著應許作兒女,如同以撒一樣。」(加四28)

大宅

回覆 #11 stephenietam 的文章

我又想睇你個blog呀,我禮拜日出發喇,好期待買BB野呀

大宅

係東京買BB野既詳細地址+點去 ,有興趣可pm我..

岩岩去完東京5日,掃左好多b仔野,出發之前都做定左功課,因為post唔到上黎,有興趣可pm我..

已整理好我既遊記
http://www3.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7319927&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 rwurwu 於 08-6-5 12:21 編輯 ]

大宅

回覆 #4 sumsuma 的文章

Hi sumsuma,

如果你會plan去Mitsui Outlet Park既話,就提議你去完outlet落入間下一個站既武藏藤沢西松屋,慳返D時間..

Combimini係三井MITSUI OULET PARK裡面其中一間舖,而武藏藤沢西松屋,都係搭"西武池袋線"去到武藏藤沢,係便利店對住個出口落電梯,抬頭望左手面就見到西松屋個logo,沿住D路黎行就搵到..

三井MITSUI OULET PARK 入間OUTLET乘車方法
**方法一**
如果你住太子,就唔駛咁繁複,直接落酒店樓下搭"西武新宿線"去到"所沢"再轉去對面月台去"入間市",去到入間轉巴士(如下)..好快亦唔駛同人迫車

**方法二**
1) 新宿 JR去池袋 150YEN
2) 池袋出閘後搵"西武池袋線"的入口, 再買票去入間市 420YEN
所有紅色時間的班次都去得, 分別在:
"特急" : 早上9:30 , 10:30..... 要補錢 410YEN (乘2個站就到入間)
"快速急行" : 早上 10:05, 11:05, 12:05.....(乘5個站)
"急行" 都可以用, 早上: 09:44, 10:15, 10:45.....(乘9個站)
建議都係用 "快速急行", 第5個站下車啦, 約35分鐘
3) 應該係5號月台上車, 唔識就拎張票去問職員邊個月台去入間市啦
4) 到入間市南口出閘
5) 出閘後見到有個巴士站, 去搵2號站 ,搵架車有寫經「三井アウトレットパーク」的先上車 , 30, 30-1, 30-2 號車就岩, 係"三井アウトレットパーク"下車就望到個outlet架啦
6) 上車係車門口拎飛仔 (每人一張),飛仔會顯示0字, 代表你咩站上車(用唔到suica,一定要入coins)
7) 下個站就到"三井アウトレットパーク" 車上顯示左你要比幾錢,0字的飛仔即是 190yen,落車係司機位前門下車, 把錢及飛仔入落個收錢箱就得
7) 回程時去返落巴士的位置, 對面線有個巴士站等返呢架車出返去入間市轉返"西武池袋線"去池袋

原文章由 sumsuma 於 08-6-5 22:29 發表

你真係收獲好豐富
成箱成箱o甘買,勁!!

akachan其他媽媽有教路點去,
但我想問西松屋同combimini點去+?thx!

[ 本文章最後由 rwurwu 於 08-6-6 10:19 編輯 ]

大宅

Hi mslamlam,

而家東京唔凍,好似香港咁,著短袖衫OK架,如果果日落雨就會凍D,帶定一厚一薄外套俾你囡囡就最穩陣喇 你可以出發前上呢個website - http://weather.yahoo.co.jp/weather/jp/13/4410/13104.html check定個weather forecast,我出發前一個禮拜上呢度睇天氣預報,去到真係exactly咁既天氣,真係超準!

原文章由 mslamlam 於 08-6-6 01:01 發表

你好犀利呀!買咁多比BB

我將會next week 去Tokyo ,請問日本依家係唔係好凍?因為我帶同囡囡一齊,唔知帶咩衫好?比D意見,Thanks

大宅

我之前做功課時都search過話橫濱lalaport都好多小朋友野買架,我地今次因為時間唔多所以無去..其實我相信西松屋同AKACHAN都可以令你盡地一舖架喇 都要留多D彈藥俾你自己,始終去旅行自己都要開心嘛..唔好好似我咁玩得唔盡興

原文章由 sumsuma 於 08-6-7 00:31 發表

hihi rwurwu,

many thx!!

好詳細呀 要print出o黎字得!
你好熟o個邊wor,
o甘查實隨o左呢3間,仲有邊到有集中bb o野買又值得去嫁?
等可以盡地1舖買晒佢 ...

大宅

MITSUI OUTLET PARK
http://www.31op.com/iruma/index.html

去AKACHAN買完野俾錢時同佢講SEND TO HOTEL,佢地都明既,最好你去之前係酒店叫佢地COUNTER寫定酒店個日文地址俾你,咁佢地就明架喇..仲有,佢地只收CASH,唔收CREDIT CARD架.

我果箱野無超重,BB野買大量都唔會好重既..

原文章由 mlkk 於 08-6-7 14:38 發表
RWURWU:
我睇左你個行程啦,好正呀! 我想問有冇你去O個個OUTLET個網址呀?係呢,係AKACHAN係咪俾錢個時同收銀個度講宅急便就OK架,如果我唔識講咁點好呀?
同埋返黎個箱係咪冇超重呀?THANKS! ...

大宅

入左AKACHAN會唔可以即時攞POINT換禮物,要等下次惠顧先可以憑分搵禮品...我去果時無講話可以俾CREDIT CARD既??!

原文章由 sumsuma 於 08-6-8 13:40 發表

自從有o左亞b後,
都5記自己o野,
不過如果響日本買到好多正bb o野,
我諗會開心到din o左

多謝你remind,因為我真係5g akachan要比cash!! ...

首頁

尾頁

跳至