在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-10 12:51 發表
嘩...如果我有月薪7.6萬港元...點使好呢?

好好使囉

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-10 15:13 發表
陰公豬loh.... 番晒......

多謝呀!..呀囝大啲可能會好啲..依家真係做不停

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-10 15:17 發表
其實睇完呢d野/關於小朋友的新聞...我都會好心up&擔心

詳細我唔係太清楚,妳地講緊邊單?

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 tiffybb 於 08-5-12 15:13 發表

yes ar~~ 好熱....7月....仲熱....都唔知點算~~~ 7月-8月最熱,重要坐月...都幾辛苦

一定係..我上年7月生8月坐月,
雖然好熱但都要跟足老人家規矩,
著長袖衫褲,唔洗頭12朝,
只沖薑水涼,不過就勁開冷氣咁囉..

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-12 15:29 發表
慘...點食補品呀?仲話唔洗得頭喎? 係呢...會唔會喂人奶?

清晒惡露先食得補品架,
所以坐月個陣得兩樣野食
肉餅飯同蒸雞飯
同埋勁飲湯水囉

子爵府

2011至尊種植勳章

咦..prettygloria 係唔係同我都係0707媽媽會果邊既媽媽呢

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 pettygloria 於 08-5-12 22:03 發表

係呀!菲比,原來我同你都係蛇媽,而且都是第一胎,
咁啱嘅

係囉..乜咁啱既

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-13 14:28 發表
仁安好呀...姑娘俾我的感覺溫柔d...因為我知有d私家的姑娘好衰下:;pppp:

上年我係法國生,啲姑娘都好好人.
係對某啲人差,因某啲人以為俾咗錢好巴閉咁

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-13 15:17 發表
係?我有d朋友話有d姑娘好粗手粗腳的? 我個2個都係威記生的

識得人係公家醫院做,佢地叫我可以的話唔好係公家生
我係順產的

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 tiffybb 於 08-5-13 15:43 發表

未呀~~ 我唔知點谷....飲多o的魚湯嗎??

老人家話有效,不過我就無效囉
陀住時,咪咪大咗兩個碼同有啲痛
但生完就收番以前一樣,呀媽話一睇就知餵唔到人奶.

結果試極都唔得,跟住放棄

子爵府

2011至尊種植勳章

自己一個人揍,係好攰的呀
我坐月時呀媽只來5日陪坐月
星期6同日都係我同老公自己揍
要有心理準備係好唔夠瞓同唔係咁想食野mouth:

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-5-13 16:20 發表
公家醫院即係政府醫院

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 jessica_mei 於 08-5-13 16:23 發表
吓....唔係好明~ 生完就即係收哂~

生完無幾耐就唔覺谷痛既感覺
跟住size 變回同未有前一樣

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-5-13 16:25 發表

點樣唔好法???? 講嚟分享吓???

聽朋友說公家的姑娘大部份都會去仁安生.

這些是純屬個人意見..

1.未到最後關頭,一定唔會開刀,除非產檢發現有問題
2.如果得陣痛/穿水/見紅,但度數未開咁可能要等下先.
3.等的時間可能超過10小時以上,但48小時內一定會催生,因怕bb缺氧.
4.人手不足,如果半夜入院,好大機會唔係助產仕接生,會係初出茅廬既醫生仔(聯針好唔好都唔知).
5.一生完就要即揍bb,無得休息.
6.探訪時間短
7.某程度上強力要求餵母乳(但並非人人可以做到的)
8.不一定可以陪產

當然私家亦有不足之處
1.探訪時間長,可能做成騷擾
2.除了餵奶時間外,媽媽可接觸bb, 其他親人都無法接觸bb

子爵府

2011至尊種植勳章

個人經驗
1.未到最後關頭,一定唔會開刀,除非產檢發現有問題(我唸擇得順產都希望佢係咁,唔使捱兩刀)
當然,但佢地真係會到最後最後先決定開刀而有機會引致bb出問題
2.如果得陣痛/穿水/見紅,但度數未開咁可能要等下先(係呀,我都係咁,但私家都係咁架?)
我自己就唔係咁,我去到未開晒度數,但陣痛頻密,姑娘嘗試用唔同方法幫我開度數,仲幫我穿水添
3.等的時間可能超過10小時以上,但48小時內一定會催生,因怕bb缺氧(yes...性命攸關)
根據第2點我既情況係公家,我可能要等10小時以上,但我最後等咗2個鐘就可以生

4.人手不足,如果半夜入院,好大機會唔係助產仕接生,會係初出茅廬既醫生仔(聯針好唔好都唔知)(我唔係閞刀,但下面聯針ok喎)
我都係聽聞啫,好似話留底咗支針又有,聯得唔好又有,攪到傷口有問題,不過多年前既公家真係生仔好好的

5.一生完就要即揍bb,無得休息.(係呀,大房再加上你喂人奶就跟媽味,但唔喂可以唔跟,佢幫你湊)
私家一開始就唔駛媽咪揍,可以盡情休息

6.探訪時間短(探病時間囉)
好似得兩個鐘,如果撞整餵奶時間,可能得1個鐘.
法國就7點鐘開始可以陪到夜晚10點,可以多個2個人入去,不過如果騷擾到人就唔得.

7.某程度上強力要求餵母乳(但並非人人可以做到的)(唔係喎,生完即刻問你人奶定奶粉?)
私家未生前已要確定餵咩奶粉,但到餵奶時,可以先試母乳.

8.不一定可以陪產(我2次都老公陪產)
駛唔駛上堂呀?最近聽聞全部都要上個堂先準陪產.
私家就咁可以入去陪仲可以影相添.

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 tiffybb 於 08-5-13 17:06 發表

我表姐2胎都係東區醫院生...佢話醫生姑娘都好好....

我諗住係九龍同港島既媽媽...唔會係仁安生...因為我住粉嶺先係仁安生...驚如果有咩突發事 ...趕唔切出去九龍OR港島區既醫院... ...

未必架,唔應該講都講埋..果朋友以前係東區做的,佢話同事揀仁安生

另外有朋友住大埔的,佢地兩胎都揀養和生
同區份無關的..公家先要分區...

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 a776170 於 08-5-13 17:25 發表
但順帶一提,如果係公務員/家屬就一定要upgrade 2等房囉,感覺同私家完全無分別... 我都係生大女時full哂無房先住過大房半日咁多囉 ,but...威記大房好多人架 我諗係過期居留的孕婦好多:sig ...

其實我越區產檢的,我係東區做產檢,當初我都有諗過upgrade 2等房,不過我產檢時問過東區已無咗呢樣野喎

子爵府

2011至尊種植勳章

唔記得講,我住私家時,係同國內同胞分開房的.

當然公家都有佢既好處,就係慳番好多

子爵府

2011至尊種植勳章

我終於回來了,囝囝病了個幾星期,
而且還了醫院,我自己亦病倒了.
囝囝已好了很多,不過瘦了很多呢..

子爵府

2011至尊種植勳章

多謝關心,我尋晚都要睇醫生,我開唔到聲.
呀囝尋日出咗院,係腸胃炎,不過第1個醫生唔掂,
到睇第2個醫生時已脫水,所以要立即入院.

我都要抖下先..囝囝今日10個月大了

首頁

尾頁

跳至