自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位BK mami,
我係BK0709嘅媽咪,因為想認識多d同年同月嘅小朋友,所以我地0709每個月都會有一次gathering俾我地嘅bb可以見下面,每次都玩得好開心,但係8月份我地第一次去呢間"音樂人X"度攪gathering就遇到一個唔老實嘅老細,令我地一班mami都好激氣...
事原係我地一位攪手mami之前打電話去book場,問哂價錢,而且仲講明一班baby係1-2歲嘅小朋友,咁個老細就話每位1-2歲嘅小朋友收$20...
到左gathering當日,我地一班mami,daddy同小朋友都玩得好開心,而且我老公仲話個場好好,有個空間俾小朋友走動,可以再番兜...
點知到左夜晚同返個攪手mami傾嘅時候先知個老細話d小朋友要收大人價錢,而且已經俾左錢,我地一班mami當然好驚訝啦,因為外面好多餐廳cafe都唔會收咁細嘅小朋友,就算收最多都係半價...
原來攪手mami講返話個老細講唔知1-2歲小朋友係識行識走喎,咁就唔叫baby要收大人錢啦,雖然攪手mami同佢講book左好多地方都冇話收咁細個小朋友錢,連disney去過都唔會收,but個老細竟然話 "冇收你?甘我貴定Disney 貴呀?",仲話 "邊有人過咗1歲仲叫 baby!無人咁叫啦!"...
由於攪手mami個仔真係好攰,佢唔想帶住個仔同老細嘈,而且當時我地一班人玩得咁開心,所以佢就俾左錢...mouth:
當然之後其他mami都覺得個老細唔老實唔會再去,而且仲係我地自己個topic諗住xyz完個老細就算...
點知後來一位都係呢間"音樂人X"攪過BB1歲party嘅mami講返,原來佢都賴過野,而且個老細想收1歲bb當大人收費之餘仲坐地起價...
所以我地0709mami決定講返呢件事出黎,唔想其他BK mami再一次受欺騙,就算妳地真係想去攪,都唔該俾d仔女大d先去,起碼個老細收妳地仔女大人價錢,妳地係覺得冇問題先囉,如果唔係又一單"不愉快事件"就唔好啦...
"音樂人X"係BK都好出名下,我諗大部份mami都知係邊間,就係佐敦/尖沙咀嗰邊嘅,希望大家幫手up下個post,等多d唔知嘅mami知道有呢d事發生,唔好俾人"搵笨",thanks!!!

大宅

原帖由 ~~kitty~~ 於 09-9-6 03:32 發表
有冇攪錯2歲都收大人錢,
有冇當日既單據?
係幾耐之前既事?
其實可否去消委會投訴呢.
你地去之前已經問左價錢,
佢坐地起價講咩都得,
拖住D細路恰得就恰?
仲要佢手法都好有問題,
唔好姑息佢地呀! ...

係8月30號,因為係攪手mami俾錢,所以我都唔知有冇單據...
係呀,之前已經講清楚係1-2歲bb啦,但係都反口,真係超賤,而且知道嘅唔止一次添...
其實我地都係唔想其他mami唔好再遇到呢d事,令本來開開心心嘅party衰收尾,錢已經唔諗住追返,因為個老細咁唔老實,係佢自己損失啫,我地成班mami都唔會再去第二次啦...

大宅

原帖由 maggielau0705 於 09-9-6 19:28 發表

咁就係之後見d人投訴加上去啦~
等michelle仲話我知尼間野場地好,好彩我未book~

maggielau0705,

好老實咁講,個場真係唔錯,因為有個場俾小朋友周圍走,我地當日都玩得好開心架...
至於食物方面,雖然連茶餐廳都比唔上,但係我地嘅目的係俾d小朋友開心咁玩,仲可以同d父母傾下揍仔經,所以我一早知d食物唔掂都照舉手去...
但係竟然遇著d咁嘅老細囉...
其實佐敦/尖沙咀大把cafe,食物水準好過佢又有,價錢平過佢都有,都唔知點解個老細咁做囉,佢唔會以為佢咁嘅食物同態度+1-2歲小朋友收大人收費,我地會再幫襯嘛...
佢而家唔係得失一兩個客咁簡單喎,嗰日我地有成十幾對父母架...

大宅

原帖由 雪~bb 於 09-9-6 19:51 發表
我個仔2歲如果我全程手抱唔俾落地
算唔算手抱baby:;pppp:

...妳可以試下,如果個老細話要收妳個仔大人錢,妳就話 "佢係手抱baby,腳仔掂都未掂過你塊地,我最多可以豪$20俾你..."

大宅

原帖由 Kanix 於 09-9-6 13:03 發表
係音樂X家網頁寫明:
租場時段:(C)下午二時至六時(任選三小時)
價錢:最低消費一千五百元。
每位 $xx元 大小同價(手抱嬰兒20元)
   由餐廳提供場地(包括音響設備)卡拉ok設備。
用餐形式:
自助餐:由餐廳提供8 款小食, 飲品 ...

攪手mami係book場時已經講明有十幾個1-2歲嘅baby架啦,個老細仲話每位收番$20,如果係大小同價,佢當時應該要講明,等我地決定去定唔去,而唔係去到見到d1-2歲嘅小朋友先話收大人收費囉...
我地班1-2歲嘅babies,去左呢個場之後就一個二個變哂大人啦,我都唔知點同d長輩交代...

大宅

原帖由 gion 於 09-9-6 19:01 發表
有無post埋去其他forum呀?

已經係openrice打左食評,不過要等網主批左先...

大宅

以下係0809mami Yan_bb嘅一篇回覆,個老細衰到話bb好麻煩...

"我係 0809既mama, 我地都曾經搵過呢間野, 佢個老細真係吾休做既態度架... 好難頂, 就係話你試下搵出面既cafe 啦... 人地收得貴過我地先吾收bb錢架... 佢仲同我講, d bb好麻煩架... 又喊又嘈又要換片, 又要用水黎開奶, 又要比地方佢地爬, 又會整污漕佢d地方, 所以要每個b收幾十銀... (大家注意) 當時我地諗住搵個場係開母親節gathering, 當時我地0809既b 都係9個月大,, 你話,, 個老闆係咪吾休做, 咁同d 客講野..簡直就係趕客啦.... 我地咪即刻去mk 搵過另一個場囉... 邊有咁既老闆架... 我都試過係"開飯啦"投訴呢間野,,, 不過, 好似比人cut左段comment, 總之, 大家小心d 啦..."

大宅

原帖由 必朱 於 09-9-8 13:30 發表
我就係上年同bk 其他 mami 一齊係佢度開咗 個928bb 1歲 party ! 果次party 係玩得好開心, 食物同地方都ok , 所以當收錢時佢話啲bb 要收費及坐地起價時, 我一路以為係溝通出錯, 所以事後冇出聲呀 !
上年我book 場 ...

必朱,

banner呢單野我都聽妳講過,不過當時我諗可能佢唔係專業所以攪到咁,點知原來收錢先坐地起價,真係cheap...

大宅

原帖由 HumptiDumpti 於 09-9-8 16:43 發表
sigh~~~ 佢亦都好奇怪,因為我哋個group 巳絰有2nd Baby, 得3個月大,我特別打去問,3個月駛唔駛收 $20嬰兒價。佢答3個月末駛收,未算baby.

咁結果就真係超 confusing ---- 3個月未算baby.; 過咗1歲,識行識走又吾係baby ...我都吾知咩係?!

3個月未算baby,咁算咩呀,仲係受精卵呀,傻架佢...
過左1歲識行識走,佢唔當係baby,已經當左係成人啦,所以佢收我地17個babies成人收費...

大宅

UP~UP~

大宅

原帖由 HumptiDumpti 於 09-9-12 00:10 發表
angel 响open rice 打咗 comment 之後,我上去睇過,呀老細真係好“攪笑“,D難頂位不單只係對於有baby的客人,好多cases 都係D客complain 話响 cafe 大聲D講野都吾得,老細會走黎叫客人要盡量細聲,......因為佢响台度唱緊歌.. ...

而家d香港人都點可以靜靜地聽歌呀,一個人就得,兩個人就一定會傾計架啦,如果情侶去嘅話,雖然暗暗地幾浪漫,不過唔俾講野點談情說愛呢...mouth:
我都睇過哂d comment,個老細真係好似vivian講咁嘅款,長篇大論又唔理人講咩,即係有佢講冇人講囉...

首頁

尾頁

跳至