自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問樓主點解政府健康院有得打都唔去?!免費架喎!!!
我個仔出世嘅時候因為政府仲未有呢枝針打,所以我只好去私家打,因為呢枝針貴,所以打哂好多兒科醫生到格價,陳x誠都有打過去,問左姑娘一枝針$780,另外再加$200醫生費,因為醫生會幫bb check身體狀況,再問有冇試過藥物敏感或者當時有冇咩病,所以先會有呢個價,其實旺角中心好多兒科醫生都會另外收醫生費,唔只佢一個,佢已經係我响旺角中心問過打呢枝針最平嘅一個啦,有個我打去問話收$1000,仲未計醫生費喎...
我相信樓主都係因為之前問嘅價同俾錢嘅價唔同而激氣,但係既然政府有免費妳唔去打,而走去私家打嘅話,妳一定覺得最緊要都係個bb,而唔係錢囉,無謂為左$200而咁激氣啦,當買個教訓,下次打其他針嘅時候問清楚先囉...
致於陳醫生...雖然佢真係收得貴,有時態度小小串,但係可以話係一個豐富經驗嘅兒科醫生,因為我個仔8個月時小腸氣,當我發現佢有問題時係星期日8點幾,我打電話問其他人都唔知點解我個仔會咁,識幾個私家醫生都休息,只係得佢一個嘅咭片有手提電話號碼,一打去同佢講病徵,佢已經知係咩事,仲即刻安排我個仔入院,雖然問我地有冇買保險,但係都話希望全部由保險公司俾,而唔會超額...
最後我個仔因為太急一定要半夜做手術,如果去左政府醫院,妳地諗下會唔會咁快可以攪掂先?!可能等到條腸爛先做手術囉,到時要切腸架啦!!!
如果平時小病小痛,我都唔會帶個仔去睇佢,因為收得貴,我呢d普通人家睇唔起囉...

大宅

原帖由 siusum 於 10-2-22 15:12 發表

呢個topic係08年架...當時政府冇得打呢支架

sorry...sorry...無睇清楚日期添mouth:
但係咁舊嘅topic都俾人搵返出黎,真係勁...

大宅

原帖由 siusum 於 10-2-23 10:06 發表

証明呢個醫生好有"愛心"...好多bk媽媽忍唔住手要"推介"一下

本來我都覺得呢個醫生ok架,而且我個仔睇左佢幾次,次次佢都好有耐性咁解釋病因俾我地聽,仲同我地講唔想俾咁細個bb食咁多藥,又無好似其他mami咁知道有保險就叫我地送個仔入院嗰d,小腸氣入醫院做手術嗰次,佢成十一點幾都趕去醫院同我地攪入院手續,可能係我好彩啦...
但係咁多mami都話佢有問題,攪到我都開始懷疑佢嘅人格...
不過都係因為佢收得貴呢個原因,所以我個仔都好耐無睇佢囉...

首頁

尾頁

跳至