時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我好少會打咁大篇野,不過已經出動左接近兩個月,港九新界全部暴亂地方我大部份都有去過,我真係有啲感受。

大家見到差館地下瞓喺度休息嘅警察,佢嘅依班着普通制服嘅已經唔算係最攰嘅人,因為佢哋主要係防守差館內部,雖然都好辛苦,但差館入邊有嘢食,有廁所去。

我哋響街着綠色防暴衫掃蕩嗰啲同事仲辛苦,孭住三四十磅野,最長連續三十個鐘頭同班人對侍,攰到通街瞓馬路坑渠邊,攞啲爛水馬,紙皮箱墊住當枕頭我都親眼見過,條街好似「屍橫遍野」一樣。

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-7 18:27

子爵府

yenho 發表於 19-8-7 18:11
我好少會打咁大篇野,不過已經出動左接近兩個月,港九新界全部暴亂地方我大部份都有去過,我真係有啲感受。 ...

一日三餐,送到來行動地點,就只可以輪流叫一小部份人暫時離開防線,坐響後面「十零二十米」內馬路上快食,因為有嘢發生要即刻走返返上嚟,琴日就係咁,有啲人啱啱輪到佢攞到個飯食咗一啖,前邊就有嘢發生,結果佢就返上去燒催淚煙向前推進,佢嗰餐飯,等左成六七個鐘先輪到佢,就咁就冇咗.......

試過幾次根本送唔到啲飯嚟,因為啲路比暴徒塞住晒,送返啲同事都俾人打,最終連續十個鐘不停消耗體力但冇嘢食

依家大家學精左,有得食都盡快食,但都唔敢食得多,因為食得多冇地方去廁所仲大鑊
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

yenho 發表於 19-8-7 18:12
一日三餐,送到來行動地點,就只可以輪流叫一小部份人暫時離開防線,坐響後面「十零二十米」內馬路上快食 ...

另外女同事,去廁所有幾唔方便大家應該明白,除咗忍辱負重,忍屎忍尿都已經變成習慣,加上長期唔夠瞓,近排好多人病,但都唔敢攞病假,你自己病缺席,少咗人,即係令到你啲同事危險左,不時見到同事自己攞包藥出嚟食,警察總部更加爆發手足口病,因為大家打緊仗,冇人會考慮儀態,通地瞓,通地食。衛生自然變差。

依家就好似打仗咁,你任何情況都唔可以行開,現時對面 D 人隨時掟個汽油彈過嚟,磗頭好似落雨咁樣飛過嚟,我琴日都俾人用丫义,俾類似石頭嘅嘢射中,好痛,但好彩冇爆江流血
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

yenho 發表於 19-8-7 18:13
另外女同事,去廁所有幾唔方便大家應該明白,除咗忍辱負重,忍屎忍尿都已經變成習慣,加上長期唔夠瞓,近 ...

幾間差館俾人放火,通街都有人打大交,我哋好想去處理,但根本冇辦法離開已經被衝擊緊嘅防線

香港亂咗咁耐,除咗警察仲有咩政府部門有大力幫過手?最心痛嘅仲係有唔少公務員,一齊幫街外人攻擊政府,出賣我哋,冇錯警察都有啲地方做得差,忍唔住過咗火,但係我哋都只係凡人,有血有肉有感情會受傷,我唔係機械人,都有啊媽生的....點解全世界要圍攻我哋?!

我唔介意大家廣傳出去,特別係比仍然有良心,支持我哋嘅「沉默大多數」。

首頁

尾頁

跳至