嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位:
我的經驗係轉來轉去絶不好玩.
我對孖仔, 2.4歲,一個跟工人瞓,一個跟婆婆瞓
我就做替工, 轉住跟佢地瞓等工人和婆婆休息一兩晚
但到他們近2歲時,就唔肯跟我瞓, 因習慣左
我好辛苦先搶番一個跟我瞓(無老公份),
但另一個跟婆婆的, 現在就完全唔要我
直情叫我走, 離開佢間房, 好hurt
請已經安排好睡眠習慣的家長
不要成日轉來轉去, 因為這不是好辦法
而且這樣會影響他們情緒
因此事前要想清楚才做
然後努力為他們建立習慣, 讓他們適應會更好

複式洋房

媽媽咪咪,

睇書講, 2-3歲的分離焦慮症好強烈
如果同媽媽瞓分, 就覺得媽媽係佢的
如同工人瞓開, 到瞓覺時間自動去找工人
其他人唔會要士
孖就因為互相妒忌, 病情更嚴重
我都打算等佢地過左歲才開始訓練他們

複式洋房

其實無話過左3歲就一定ok, 係要佢地已經儲夠足夠的安全感和自信, 有信心去面對日常生活的事情, 即係就算無父母在身邊, 佢都takecare 到學校的事, 就會好轉。我的經驗係, 孖B需要的時間較耐, 因自小乜野都要同人分(或者爭)安全感會較差, 妒忌心較強 (有朋友的一對已成年的孖仔,佢地話妒忌心一直跟住佢地長大, 現在仍然覺得自己比普通人更容易妒忌, 所以大家要小心) 又喜歡有樣學樣, 係好難攪。

返學問題, 剛開學一個月, 孖仔係全班最難適應果2個, 老師都話以前佢地學校的孖胎學生都係比普通學生需要多D時間, 我個case 都好嚴重, 老師估計可能需要3個月去適應, 最近因其中一個仔病咗, 另一個照上學, 返而2個都ok, 學校嗰個都無喊, 而在家嗰又好enjoy獨享婆婆一個人, 但放學返來瞓醒覺又一切回復正常, 我而家都想緊方法, 睇下有無可能間中分開佢地, 今次帶一個去街, 下次帶另一個咁。大家可唔可以分享下你地處理孖胎的妒忌問題的經驗呢?

首頁

尾頁

跳至