自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-5-2 09:55
你地驚唔驚?好多99成日比人數,
要記低第日有咩唔可以做,要做?
改變自己去迎合新抱?

我諗我自己會ok的,而家同未來新袍關系都ok

最重要係好似對我自己d仔咁,有事儘量幫,佢地唔想我插口插手嘅事就唔好口多同多手,人地同你講係祕密嘅野就真係唔好同其他人講。

平時對仔另一半客氣d,開始時關系搞好d,及後大家有不同意見都容易商量找共識。總之,仔自己家的事可關心但不要多嘴,我自己家的事也是,啊另一半可關心但不要多嘴。

珍珠宮

RoseRosa 發表於 24-5-2 10:13
咪就係,無論99做得幾盡責,做哂工人嗰份,只要是需要靠兒子俾家用維持生活,在新抱角度睇,已經係死罪啦 ...

吓?唔係掛?咁個d做ftm嘅媽媽又話自己好偉大嘅?咁奶奶湊大個仔仲湊埋個孫咪仲偉大?點會係死罪

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 24-5-2 10:49
我覺得做人奶奶舒服過做人外母,好多時新抱都是敢怒不敢言,真正落手落腳去做的,都是外母(即女方媽媽)。 ...

外母要落手落脚,是因為新抱根本唔比奶奶惦個孫

珍珠宮

小菜豆 發表於 24-5-2 13:21
我叫佢唔好再交換,
媽咪辛苦賺錢買文具零食俾佢,
想佢食好啲用好啲。

明白你好無奈,但sorry, 我笑死左

珍珠宮

Myluckybaby 發表於 24-5-2 13:51
上一代奶奶唔會上BK被唱冇得反駁。我哋呢代奶奶識上BK, 可以逐點駁返,所以唔怕。

...

又係喎!

我已經由初做媽咪到已經進化準備初做人99, 喺bk已經係老臣子

珍珠宮

小菜豆 發表於 24-5-2 15:56
婆媳糾紛就係咁寫實
家婆唔鍾意新抱,可能覺得新抱搵個仔笨。相反新抱唔like奶奶,又覺得奶奶搵老公笨。 : ...

其實又真係有什麼揾笨唔揾笨

老婆係愛人,又已經組織左家庭,愛佢錫佢,比錢佢使係好正常。除非有d老婆真係好食懶做得來又日鬧夜鬧,(做啊媽心痛明嘅) 但老婆係自己揀,真係相處唔到咪離囉!如果仲一齊,即係仲愛啦!

父母就更加無得計,bb出世到成長階段,父母對孩子的愛同付出,絕對唔應該用錢去衡量,正常父母都只係要求該要求的,子女對父母嘅養育之恩,絕對唔係家用可以還。但又除非有d父母對孩子好差,或真係好貪得無厭又另計,同樣,子女覺得父母過份左應該溝通,商量,而唔係不理一切繼續滿足父母,而令自家身困險景。

講到底,當時人是要自己衡量,一切都是自己選擇,與人無由

珍珠宮

小菜豆 發表於 24-5-2 15:56
婆媳糾紛就係咁寫實
家婆唔鍾意新抱,可能覺得新抱搵個仔笨。相反新抱唔like奶奶,又覺得奶奶搵老公笨。 : ...

其實又真係有什麼揾笨唔揾笨

老婆係愛人,又已經組織左家庭,愛佢錫佢,比錢佢使係好正常。除非有d老婆真係好食懶做得來又日鬧夜鬧,(做啊媽心痛明嘅) 但老婆係自己揀,真係相處唔到咪離囉!如果仲一齊,即係仲愛啦!

父母就更加無得計,bb出世到成長階段,父母對孩子的愛同付出,絕對唔應該用錢去衡量,正常父母都只係要求該要求的,子女對父母嘅養育之恩,絕對唔係家用可以還。但又除非有d父母對孩子好差,或真係好貪得無厭又另計,同樣,子女覺得父母過份左應該溝通,商量,而唔係不理一切繼續滿足父母,而令自家身困險景。

講到底,當時人是要自己衡量,一切都是自己選擇,與人無由

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊