跳至

首頁

尾頁

大宅

我都來報到...上午班...囝囝

大宅

真的謝謝 WINGTAM2910 的解答....

大致上我想知的都是心朗小B的問題,
另外想問知唔知除統一派位外,
學生考直資及私校的成績如何?

Thanks again!!!!!

大宅

我記得今年好似收180人,
應該上下午班都要分幾班先得....

大宅

Hi all,

My son will be in the orange group in am class B...nice to meet you all here!

大宅

Can anyone please confirm with me that the kids should wear sports wear on every Mon + Wed or Wed + Fri?

My memory is so poor....=.=!

大宅

哈哈...我收過兩次,兩次都係因為我交少左野老師打來.....我就趁機問佢LOR.....

大宅

我諗住俾個仔係27/9個日帶佢bb時的鞋仔or socks 咁 lor....

講真,起初覺得學校行政真你有少少亂,
特別係面試當日同埋收生時,
不過,之後又覺得好ok喎....
D 通告同活動好有系統,
真係我地家長做少樣,都即日打來追....
(我都收過2次電話 =.=!)

之前又有人話校長講野好"掘",
聽完個日家長講座,
我又好鍾意佢,覺得佢係直接d,
不過係好有心,好有經驗的教育工作者...
so far, 學校各方面我都覺得好唔錯,
不過,就真係3星期過度期真係長咗啲~

大宅

請問大家知唔知明天(11月23日)帶水果回校係咩目的.....? 係學習分享? 學習不同的水果? 定係其他....?

事關我想俾我個仔帶提子,如果真係同小朋友分享會方便D...不過我個仔堅持帶蘋果....

大宅

我仲大頭蝦, 成張月報表唔見左,
好在其他媽咪話我知咋....
上星期我又唔記得帶健康小食回校,
搞到我個仔冇得同小朋友分享 tim....

大宅

係呀,而家學校冇再攝紙仔落手冊套內,提我哋帶咩帶咩,要自己睇番月報表,都好既,集中些,不過一定要一派就貼係屋企當眼處,唔係好易唔記得!係呢,大家有冇同小朋友玩evi網上學習呀,我呢個懶媽仲未呀,大家覺得點呀?

大宅

哈哈哈.....做完運動先上堂? 等我又問下我個仔先....

同畢校長做運動??? 哈哈哈...諗落都幾好笑...

大宅

另外,想問下星期六個旅行, Lunch 係唔係就係 BBQ? 定係個度有其他野食? 如果得 BBQ,我諗我會帶定D其他野食, BBQ Food 唔係好0岩小朋友....

大宅

Lokjudy: 係呀。。。我諗佢地有得玩唔使食架喇。。。
Happysuzuki: 我諗你自己帶埋鍚紙穩陣D,我本來都好想帶埋弟弟妹妹,不過通告上面寫明只可每個家庭5個人參加,我地兩大你帶唔到3細架。。。

大宅

亂? 唔怕,個場好大架....
Ryan N班時個間學校都係去個度,好多野玩架.....
BTW, 我諗住帶埋 Bubbles 去等佢吹餐飽....

大宅

仲未恭喜你添,好好休息,下年再去過啦!

我哋真係要多些互相提醒先得,我呢個懵媽開頭成日帶漏野,搞到老師成日打來或貼紙仔提我,真係有點醜怪呀!

仲有,開學時簡介會咪話每個小朋友都有一次家訪嘅,有冇小朋友試過,定係高班些先會?

大宅

20032007:
嘩...妹妹好重呀,重過哂我3個,
一定係一個好得意既肥妹仔0者

尋日收到通告,
嘩嘩嘩嘩嘩嘩,有900人參加,15架車....
場面真係好震撼呀....
不過好開心見到學校有特意安排"集體遊戲"時間,
如果唔係,咁多人,我真係怕冇咩機會認識班中的同學仔呀.....

大宅

原帖由 grtfma 於 10-11-26 15:22 發表
各位禮賢會媽咪, 想請教你哋對於禮賢會既意見. 事關禮賢會&教恩同時收咗仔仔明年K1上午班, 而家唔知點揀.

我識的朋友當中,有人喜歡禮賢會多些,亦有人喜歡救恩多些,所以我想沒有邊間一定比較好,只有邊間合適自己小朋友。。。。

就我自己而言,上年大仔考 K1 時, 禮賢會和救恩的面試時間撞了,我自己較喜歡前者,因為我識的朋友都說禮賢會著重品德教育,教出來的小朋友都很有禮貌很乖,咁我每次去到學校,例如交申請表,交留位費時,都特意留意下D小朋友,又真係好守秩序好乖,咁我都好想仔仔咁。。。

到現在開學都有成3個月,整體來說我都滿意,仔仔好鍾意返學,話老師好錫佢,最開心仔仔真係乖左,守秩序左,以前佢有D霸道,唔係好肯同人分享,咩都要排第一爭第一個D,而家真係改善左好多,願意聽道理同人分享多了,我想一方面係佢自己年紀大左,明事理多左,另外,學校都一定有功勞,因為開學時老師有同我月講我個仔係比較唔肯分享,我亦知道老師成日就著呢方面教佢,佢而家成日都"X老師話要咁要咁。。。"

至於學術方面,其實我冇特別同其他學校比較過,我想課程不深不淺吧,小朋友不會吃力,不過亦有同區做幼教的朋友告訴我禮賢會的課程一路上去會略深,不過我自己就唔清楚,畢竟阿仔都只係 K1.

另外,就學校真係好多支援,安排好多講座,教養小朋友的工作坊等等(好似大部份免費),多到我上唔哂。。。

大宅

原帖由 beckytamhk 於 10-12-3 10:29 發表
hihi, 想問你係咪就係旅行果日同 table bbq 既 mammy 呀??
thxthx 你既士多啤梨呀!!! ^^

Hihi....我個日坐18號枱,
你囡囡係唔係上幼乙班蘋果組個妹妹呀...?
事關你張相阿女個時仲好BB,我唔係好認得,
不過都覺得有D似呀....

大宅

嗚嗚嗚....Ryan 今日病病,返唔到學開聖誕 Party 呀....
各位朋友仔,玩完唔該話返俾我知有咩玩,
等 Ryan 仔聽下都好啦.....

首頁

尾頁

跳至