跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 HoneyFong 於 07-11-18 16:44 發表
Smilesun
我仲想問下個次序應該點為正確, e.g. 一次只餵一邊乳房?? 餵完一邊 10 mins, 再餵另一邊?? 定其他呢?? thanks a lot ^^

其實呢個問題我都有問健康院既姑娘, 姑娘話其實要俾bb食清一邊乳房先, 起碼都要食20mins或以上, 因為頭10min係前乳, 前乳係比較稀, 有輕瀉作用, 後乳先係脂肪成份高d既, 飽肚d, 如果每邊10mins咁食, 阿b大部份都係食前乳, 緊係唔夠飽好快又要食啦~~

如果餵晒一邊乳房(即已經軟晒)(例如右邊), 唔夠飽先再餵左邊。下次餵奶就要由左邊餵起, 食清晒左邊, 再食右邊, 咁樣就唔怕食唔清d奶搞到乳線塞。

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:33 發表

agree ar~~~而家成日唔知點出街,帶D苦惱

我就只會去近既地方, 餵飽先出門口, 差不多夠鐘就要返屋企。如果去遠少少就一定要搵定地方餵奶。

大宅

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>

首頁

尾頁

跳至