自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

兒家重有冇人$4630請到姐姐?

"菲律賓及印尼疫情放緩,「外傭荒」問題有望逐步解決。香港僱傭代理協會主席張結民今早(10日)在電台節目表示,本港外傭供應依然緊張,目前聘用工資已漲至6,000至6,500港元,尤其屬照顧長者或殘疾人士,叫價會更高。他預計至少要有5,000至1萬名額外傭到港,屆時月薪才有機會回落至法定的4,630港元。他又認為,當局應該取消航班熔斷機制,及可供非政府指定的隔離酒店選擇,方便僱主照顧和接洽到港外傭。

香港僱傭公會主席陳東風表示,上月菲律賓及印尼兩地無航班觸發熔斷機制,目前約有1.6萬名外傭正等候來港,惟檢疫酒店房間數量有限,預計等候來港的外傭要用約3個月時間才能分批到港。他建議政府考慮有條件縮短外傭來港隔離日數至3至4天,以騰出更多檢疫酒店房間應付需求。"

伯爵府

zitamamama 發表於 22-5-10 12:59
最近朋友請,一個8千,一個6千5

$8000?????

伯爵府

daijuju 發表於 22-5-10 13:26
不嬲海外都係4630架,我未請過唔係4630喎。

你叻, 但佢無friend? 佢地好興互相比較人工喎。

伯爵府

babycei 發表於 22-5-10 13:33
我工人第4份約,感恩仍是$4630。

你平時多唔多bonus?

伯爵府

mw2012 發表於 22-5-12 23:15
我係跟合約人工喔..
唔會比高價..
唔知佢乜頭乜路… 點解要比高人工

續約我有加D, 唔係佢唔撈, 請個新agent佣同酒店都過兩萬$, 又唔知好唔好, 一陣兩個月唔做血本無歸

伯爵府

MM2H 發表於 22-5-17 16:22
唔係想盲搶,我最近都搵工人,搵到3間較合理agent,in左十幾個,亦有用helpers app,最低叫價5500,好幾個 ...

海外除左agent fee, 隔離酒店費外, 最怕投資左2萬幾蚊等幾個月, 轉個頭2個月唔做最終得個吉。

首頁

尾頁

跳至