自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

做全職媽媽最憎聽到「你就好啦!咁得閒!」,仲有「你買野係咪要問過你老公?」呢句真係聽到眼到突埋,我做全職媽媽即,唔等於要睇老公面色架嘛,我又唔係打佢工,老公支持我做ftm唔得嘅
有兩個小朋友嘅媽媽最憎聽到「教你個大嘅照顧個細咪得囉」,其實點解要迫做大嘅照顧細先?我大嗰個先得個3歲,點照顧嗰歲半架呢 再唔係聽到就係「你生兩個係無咁寶貝架啦!」咩料先?生一個就係如珠如寶,生兩個就要當佢哋係草咩?咩心態 我對仔女兩個都錫晒架喎

大宅

Ytfc 發表於 18-4-3 17:15
FTM 最憎:其實你有乜咁忙?
小朋友訓你咪跟住,點會唔夠訓?
...

堅係最憎聽到小朋友訓你跟住訓
大佬呀…佢哋訓左成廳打完仗咁嘅玩具唔使執?唔使爭取時間整餸咩?

大宅

王雨瑩 發表於 18-4-4 15:25
現實就無人俾說話我聽喇。

網上睇見人話做家庭主婦脫節。我心諗咁諗真係好脫節

其實話家庭主婦脫節,佢本人都應該好脫節,思想仲停留响6,70年代,以為做ftm只係湊仔,其實做ftm先要知得多野,因為依家啲小朋友思想太快,做媽媽唔識多少少都俾小朋友大到
仲有依家ftm有得上網收風架嘛,上網時間多過返工,返工可能日日做做,放工夜一夜返黎湊仔跟功課,邊有時間理天下事 其實wm都真係好辛苦
仲有話做ftm唔打扮,其實睇個人架即,我湊住兩件,點都要BB cream, 畫條眉同眼線先肯出街,而且日日接返學放學都唔能夠日日同一套衫,ftm反而要7日不同款先岩 我c6先話我做ftm買衫仲多過以前返工

大宅

bluetulip 發表於 18-4-5 20:08
執玩具應該係小朋友的責任

謝謝提點,因為我兩個小朋友只係得3歲同1歲,屋企又比較大,玩具散落範圍比較大,暫時佢哋會幫忙執一部分,其餘我會幫忙清理

大宅

happybebebe 發表於 18-4-5 23:34
我明白你
仲有玩具爛咗,爆線,小至換電,痴返甩咗嘅飾物,大至清潔玩具上的嘔吐物,污漬,收納玩具,濕濕 ...

你完全講中,睇黎係同道中人。多謝你明白我 執玩具都係其次,修補玩具同抹玩具上啲口水漬先最快時間
依家啲玩具換電下下要用螺絲批 仲要鬼咁多螺絲,好快時間,小朋友訓左真係要好爭取時間快手執修

首頁

尾頁

跳至