自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 a_d 於 08-8-10 23:12 發表
對家打出,下家降.....
Q1.是否當下家出沖?
Q2.是否當自摸?
Q3.家家俾當自摸?還是"下家"一家俾晒自摸(X3份)?

當自摸, "降"果家俾哂3家自模價錢!

侯爵府

原文章由 a_d 於 08-8-11 17:02 發表
當時摸到叫糊牌時,好緊張又興奮,仲要扮鎮定,
靜靜地等一萬,一萬,一萬~~~~
個心跳到bing bing boom boom.......
對家打一萬時,諗住再望清楚先開牌,
而下家係清一色萬子,九章落左地,佢降一萬,等單吊.
下家叫降快過我, ...

九章落左地,佢降一萬,等單吊??? 有四隻唔揸, 揸一隻單吊? 佢唔識睇人地做咩牌? 槓"一萬"....俾我情願唔叫糊..

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 11:53 發表
有一個情況仲無辜既,
比如你打隻牌人家叫槓,
佢牌尾摸到糊牌食出,
一樣係你包晒三家自摸,好慘架!

十槓九出沖, 所以冇乜必要情願打出我都唔槓!

侯爵府

原文章由 janet 於 08-8-11 23:00 發表

我絕少即時開牌,通常都叫左碰先~~因為我覺得俾人食先,會好瘀~~同埋好驚食炸糊~~hehe~~

我試過一次"十三么"叫 "十三飛", 人地打出幾次都唔食, 最尾自模!

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 12:06 發表
或者二萬已斷,佢博槓上自摸多一番呢?

留番唔槓(除非"清一色對對糊"), 橫掂都係單吊, 如果攞隻單吊嘅上下牌打一萬做眼可以叫多飛, 無謂貪多一番!

[ 本文章最後由 lyhv 於 08-8-12 12:13 編輯 ]

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 12:30 發表
如果中路牌當然係咁,
但偏將一萬,如我之前講如果二萬已斷,
咁都有可能槓既,睇個人想點囉,
人人唔同既,如果槓上自摸到,又唔係咁講啦。

...

我明妳講偏將一萬,二萬已斷,我意思係用單吊個隻, 如果妳有3隻一萬單吊五萬, 妳就只可叫五萬, 但如果黎隻4萬或6萬, 妳咪可以打一萬叫兩飛囉!

侯爵府

原文章由 mcdullyiu 於 08-8-12 12:36 發表

講得唔清楚,

我定打3番起糊,

咁有時d牌好散,又有正花的話,
我地會做平糊,
咁平糊一番, 正花一番, 咁打出我就唔食得,自摸先食得夠3番!
咁如果有人打出, 我唔食得, 點知隻牌有人降, 我就可搶降,
那個人先無辜!hehe ...

可以搶, 我都有時係咁, 但人地暗槓兩番平糊就唔搶得! 只有13么可以搶人明/暗槓!

侯爵府

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-12 13:54 發表
總結:如有錯誤,請各位姊妹更正。

明降有兩種
1) 東家踫左1筒(已經show out),東家自己再摸多隻1筒想開降,有人要食1筒,東家要畀自摸的錢,呢種係正式搶降當自摸啦。
2) 東家自己有三隻1筒(not show out),西家打出1筒,東家想開 ...

諗諗下你都好似啱, 下次有機會同班雀友傾下先!

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-12 18:15 發表
係吖!最緊要對手牌品好,
如果輸錢就發老皮就唔係咁好了!
學我老公話齋,打牌係娛樂,
出街食飯睇戲都要使錢,
打牌過程Happy,咁最好,
輸左當食餐飯,人品好牌品好嘛。

...

同意, 最唔開心係遇到其中一家輸錢發脾氣, 因為同我打的都係friends, 但我又唔捨得話唔收錢... ..最多收齊頭剩收紅衫魚以上嘅錢....

首頁

尾頁

跳至