自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

BO_NG 發表於 24-4-22 23:43
同你一樣感覺!
“好討厭啲人話貪平,又要坐商務”

11.只有完全未使用的「尊尚逍遙通」機票能退票,但每張 「尊尚逍遙通」機票需支付票價之50%的退款手續費,且取消和退款必須於2025年3月31日(香港時間)或之前辦理。國泰航空不會對已部分使用的「尊尚逍遙通」機票提供任何退款。

航空公司推出優惠, 相關條款清楚列明, 乘客想平又唔理T&C,責任誰屬?根據以上條款, 樓主被扣款正常嗎?

伯爵府

wasabikingdom 發表於 24-4-22 17:02
當然有
我哋係book 機票時同職員溝通,亦即時回覆係可以手提,跟著先收 email confirm
...

你的情況可以回港後正式投訴, 當時有否影低小提琴寄艙的相片和條碼?

伯爵府

BO_NG 發表於 24-4-23 12:36
咁咪同樓主情況一樣

取消嘅時候冇顯示cancellation fee, 但係收到錢嘅時候退少一半

請看我在161樓的分享, 但樓主話網上取消時沒有見過, 好奇怪!

伯爵府

hchu06 發表於 24-4-23 13:13
你唔好咁衰啦,篤爆人,人哋預備去東張西望,輸打贏要攞返錢㗎
...

先唔好講樓主是否輸打贏要,其實今次都大開眼界, 好多人只睇樓主第一個貼文就認定CX濫收取消費用欺騙客人, 又話要報西方, 慌張西望和小紅書, 唔理原因就一味話投訴,真係睇到滴汗

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-23 14:07
樓主同客服對話明顯係一般查詢,樓主沒告訴客服已買機票,對方根本唔會知道佢情況。

事件中此類退票CX已 ...

我在161樓有分享CX取消機票及退款時的安排, 取消費和退款銀碼寫得清清楚楚, 再貼一次比大家睇
attach0/tmp/phpZKgDAU

伯爵府

BO_NG 發表於 24-4-23 14:18
我見到你分享

但係我取消嘅時候,同樓主情況一樣,都係冇顯示 cancellation fee 呢個畫面!

你張機票不用收罰款當然無啦!
問題在vantage pass在網上取消時, 是否懂得同一般要扣款的機票出示同一程式

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-4-23 14:19
我就係覺得奇怪,唔衹一位網友話冇顯示。

樓主case如果有顯示但沒留意/沒理會,咁自己問題啦 !

除了未試過網上取消vantage pass,我已經試過多次取消機票, 罰過唔少錢, 每次做法都一樣。 而vantage pass就試過打電話去取消第二程, 因為疫情飛唔到,CX退回50%比我

伯爵府

BO_NG 發表於 24-4-23 14:32
咁我認為無論係乜嘢機票,平嘅又好,貴嘅又好,有扣錢又好,冇扣錢又好…

如果真係要取消,其實要show個c ...

認同你網頁有改善空間, 下次再收到Cathay Lab的意見調查時, 我都會提出這點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊