自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

應該好難,除非本身已僱用多年,或年紀大,近期工人叫價最低都要5500,重要係㨂非常簡易家庭,否則6000 似乎係近期基準

翡翠宮

daijuju 發表於 22-5-10 13:48
唔知喎,佢哋好少去街,我請印。同埋agent話而家未完約好難攞新visa,成日覺得呢啲報導作大多。不過我只請 ...
請海外通常都唔會特別叫高價,但海外而家真係要有時間等,本地完約好難會搵到基本價,仲要agent 費用都過萬。朋友剛請回舊印傭,我都提佢小心agent,因為個工人斷現僱主約,50歲,但agent 話可以做到約

翡翠宮

諾諾BABY 發表於 22-5-10 14:07
我上年四月做咗10年嘅姐姐話要返鄉下,當時請海外要隔離21日頭都痕埋,點知佢介紹佢個friend喺香港啱啱完約 ...
真係好好彩,最難得唔單單係人工價,係仲要個工人好,冇麻煩。而家好多工人都係只會不斷比較,但唔會去諗自己有冇先做好本份。
我而家個工人就完第2個約,日常工作一點都唔忙,佢都可以簡中瞓晏覺,懵懵鬆鬆樣走嚟同我講,話未煲飯,可唔可以晏d 先食晚飯。。。。

翡翠宮

DorothyTsang 發表於 22-5-12 00:10
好多中產家庭都移咗民,都放咗一批工人出嚟,好似我個屋苑,工人姐姐少咗一半,所以啲雇主真係唔好高價盲搶 ...

唔係想盲搶,我最近都搵工人,搵到3間較合理agent,in左十幾個,亦有用helpers app,最低叫價5500,好幾個都話現合約已收緊呢個價

我家超易做,先會5500都肯in,好多需要搵工人嘅家庭,都‘‘被揀工’’,有老有嫩的話,明白唔係盲搶,而係的確好難搵人

海外而家要3~4個月,仍有未知數,唔係個個等得

翡翠宮

qpalzm 發表於 22-5-17 18:51
海外除左agent fee, 隔離酒店費外, 最怕投資左2萬幾蚊等幾個月, 轉個頭2個月唔做最終得個吉。
...

其實都係博,本地完約,agent都收萬5左右,仲要最低叫5500,就算計隔離費用,海外收基本工資的話,其實都係幾個月已平數

朋友一家3口,雙職+中學生,只係搵到2個肯5500,想簽時已比人出價請左,唯有另簽一個5700,做左唔夠一個月玩走佬,而家唯有再簽海外,等

翡翠宮

sky_blue618 發表於 22-5-17 16:51
我自己上網搵姐姐,全部本地完約都開$5500/$6000/$6500, 除咗開高價,態度真係不敢維,招呼都唔打,第一句 ...

我都用過好多次helpers app請人,對上一轉4年前,現時嘅,同你所講一樣,態度真係好差,問佢可唔可以介紹自己現工作內容,乜都冇答就回一大堆問題....

要5500至6000,放假唔要限時回家,要food allowance,周未幾多人食飯.... 好嚇人

首頁

尾頁

跳至