自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

好唔好無客觀標準,食係幾少選擇,貴都唔一定好食。天氣唔係人人都鍾意,英國人開場白通常講天氣,南面天氣好 d,多 d 陽光。
倫敦同香港相似,其他地方生活比較似鄉郊,鍾意鄉郊嘅生活,就會鍾意英國。

水晶宮

三國1 發表於 23-9-11 00:33
天氣我仔反而中意,唔太凍又唔算熱(佢好怕熱),有一半時間落微雨,但唔大雨
...

我個仔適應得幾好,無咩投訴

水晶宮

mandy952 發表於 23-9-11 06:57
唔係全部都有呢,好多都冇

可以集運,咩都買到,淘寶深圳集運倉,再寄英國,同平時集運返香港一樣,運費當然有分別。
而家好多網購海味、日韓貨品。比起廿幾年前,方便好多好多。
其實英國咩都有,真係好睇個人選擇,唔一定要淘寶。

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-11 07:33
咁其實去深圳都可以住大屋。福田1000呎4房都係1萬租。生活多姿多采好食好玩。點解要去破產城市。
...

咁平?租到咩質素?

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 07:54
4-50% 稅
我真係唔會考慮
英國d 屋 其實好細

英國屋細?同香港比,富有區對富有區,窮區對窮區,點會細過香港?英國嘅屋仔,都大過好多香港私樓,朋友嘅 houses / flats 普遍都過2千尺,一家幾口好多空間。

水晶宮

Vengerov 發表於 23-9-11 07:40
幾好質素,可以去「房天下」app望望
深圳租樓平,但買不平

唔該晒

水晶宮

brother4 發表於 23-9-11 08:03
歧視,欺,丐兒也不少,地鐵不太方便。。。但福利好

你 d 仔遇過?

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 08:53
係啊
英國屋真係好鬼細
又屋貼屋 呢樣真係好難搞

英國好大,一樣有你講嘅 houses,好闊落嘅一樣有。根據你嘅形容,好可能係排屋,算係環境比較差。屋貼屋難搞,好過香港窗貼窗,好容易了解鄰居生活作息。排屋屬於廉價 d 住房,所以用返香港廉價住房比較。
世界好大,美國、加拿大、澳洲嘅住屋,我認知非常有限,只係知親戚/朋友住嘅地方,係好大好闊落。

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:01
讀完書返香港搵錢
到時回流吊高黎賣

係嗰個年代,香港經濟起飛,機會多,即使香港畢業,一樣好多高薪厚職。

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:03
但我見移民去英國嘅朋友們
或者住左係英國好耐既親戚
都係住緊屋仔

我嘅朋友錢銀比較鬆動,見佢地住嘅地方,好貴。

水晶宮

annie133 發表於 23-9-11 09:14
咁一定大過香港,香港都數一數二細

所以我奇怪另一位 jm 話英國屋細,喺 bk 我假設大家喺香港住,對比香港點會細。

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:13
所以我就係唔明囉
其實喺香港賣咗樓
都揸成幾百-千萬去

倫敦,樓價同居住面積,同香港好相近,升值潛力亦相近。
喺倫敦5百萬港幣,會買到幾大?
你寫5,000,000萬,應該唔係500億?

水晶宮

LedTV 發表於 23-9-11 09:18
好貴

我仲以為阿哥5xx 萬係貴

TBH,5百萬港幣買倫敦樓,budget 算 tight

水晶宮

Abull 發表於 23-9-11 09:31
manchester如何?都係天氣唔好的嗎?

No, 南面好 d

水晶宮

mln 發表於 23-9-11 09:52
這麼說,英國的apartment 同大陸的住宅公寓係差不多的。大陸的住宅多數800呎至1200呎有3房2廁2廳,英國都 ...

大陸 800呎至1200呎屬於細單位(唔計北京上海),同非倫敦 apartment 比較,接近。
大陸同英國都有其他類型房屋,大陸都有別墅。

水晶宮

LekGirl 發表於 23-9-11 10:06
學校果單嘢係關於啲物料,政府當年嘅知道d物料唔襟嘅,大約可以用到2、30年左右,但成本比較低吖嘛!咁宜 ...

夠期唔係等於冧,要檢查,有需要嘅更換/加固。同香港嘅鋁窗(是但一個例子)差唔多,舊咗要檢查。隻物料本身唔係 structural elements,檢查咗95%無事,應該唔係用咗嚟做 structural support。成件事最差係檢查得咁慢,唔趁暑假做咗檢查先,仲要開學嚟停課。

水晶宮

bbc2018 發表於 23-9-11 10:11
係呀!根本一早知到期,都要拖咁耐,真係無言. 其實唔少建築物都唔知過期幾耐,還繼續用緊

生命 ...

可能你住嘅地方太高尚,唔察覺香港都唔見得快,而家時不時都有石屎跌落街。
唔係認同英國政府,只係50步笑百步,個個政府差唔多。

水晶宮

bbc2018 發表於 23-9-11 10:23
英國點止學校有問題,包括唔少醫院、警局,工廠、公共建築都有問題

都係講緊隻物料,本身係 non-structural elements,唔係高風險得咁緊要,有即時生命危險。聽講其他建築物檢查比學校快,呢百幾間學校係 5% 嘅學校。
政府係做得唔好,唔使誇大到嚇人,講到隨時冧樓咁 ~

水晶宮

薯圈 發表於 23-9-11 10:26
咁唔同階層嘅人有唔同嘅用錢標準,李家誠會覺得每月使6萬咁少,我地呢d普通人家湊兩個都係每月使2萬幾仲有 ...

理財有道

水晶宮

okgoodla 發表於 23-9-11 10:38
如果香港啲只有30 樓齡嘅樓話我知有石屎剝落, 我諗香港人嘈到拆天!

英國嗰啲果然係順民! 而有啲人又 ...

都話 non-structural elements,你明唔明係咩呀?香港 design 60年,講緊結構60年,大廈好多 non-structural elements,都唔會有60年。
英國好多屋都過百年歷史,冧晒?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊