自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

(一)我唔想戴有色眼鏡看人,但唔該某種顏色人士自重。

話說一行6人連老闆一起午飯,老闆話要一起坐不分枱,大家都知6人一枱即係6個人都要用安心出行唔可以寫紙仔,咁我都提示了要預備。

1號話我無下載安心喎!我個心一沉,你講比我知做咩?你只需要話比我知你去或不去,其他其實係癈話,最後佢再話比我聽佢下載了個app啦!想我比咩反應?讚佢叻?

2號沒有任何表示,我當佢接受。

3號在預約時唔答,但係在行去餐廳途中話一定要用呀?唔用得唔得?我唔用㗎喎!頂!關我义事!理得你!係你話要同老闆食飯咋!

字數有限,待續~

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

(二)

午飯當天一起到餐廳,好多人塞在門口,我自己掃了安心出行,徑自行入餐廳入面,1號亦跟手掃了,2號和3號站在一邊,我無理佢哋有無掃,理得佢哋!

你們公司有無這些煩人?

子爵府

stagea 發表於 21-8-26 13:26
其實佢地可以唔去...洗乜向你交代有無裝安心呢?
加上佢有選擇權利既, 唔洗俾面老闆就得架啦

係呀!你都講咗重點,唔使同我交代佢有無裝安心出行嘛!只要答我去唔去就得,我要訂枱嘛!某些回覆真係奇奇怪怪,我又無唔比佢哋唔去,同我講咁多無謂嘢做咩?

子爵府

chauhonna 發表於 21-8-26 13:21
咁咪唔好一齊食囉,無必要煩

相信大家都只是想和老闆食飯,我唔係想同佢哋食飯,佢哋亦唔係想同我食飯,唔係我想煩

子爵府

kittybig123 發表於 21-8-26 13:19
理得人吖!自己裝咗咪得囉,人哋裝唔裝都要理,佢哋都唔會話你有裝啦!
...

我唔想理,但我要訂枱,同我講咁多無謂嘢做咩?

子爵府

小詠 發表於 21-8-26 13:49
舊公司有呢啲人約咗下個禮拜一齊食飯佢哋 全部都冇裝安心出行冇打針

如果4人一枱無問題呀

子爵府

noodle_noodle 發表於 21-8-26 15:41
我以為你問咩顏色嘅人種同事最煩,我差d想答你“大陸同事最煩”

我公司有不同種族同事,明顯煩人唔關種族事,係個人問題,話自己係香港人的煩人更加多

子爵府

namnamnamlolo 發表於 21-8-26 17:20
為咗個安心。唔知要糾結幾多年
令自己唔方便幾多年先心息

最大問題係唔止佢哋自己唔方便(當然佢哋未必覺得唔方便),佢哋知唔知會帶唔方便比人?但咁睇班自私精唔知囉!自私鬼點會知啫!

子爵府

chemlo0920 發表於 21-8-26 21:06
咁究竟2號3號最後有冇入去餐廳呀?
入到咪即係佢哋裝咗

有入去食飯,有無裝或有無掃我唔知喎!都無人查!

子爵府

tansyneko 發表於 21-8-26 21:24
最後分兩枱?

一枱

首頁

尾頁

跳至