嬰兒用品

跳至

首頁
12345...25

尾頁

男爵府

我都覺得係, 加咗cheese煲geh粥仔/粉, 琋琋特別鍾意吔, 加得越多越鍾意

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 10:35 發表

我個兒科e生講, 我唔知你地兩個係6 個月geh 時候食固體食得如何, 因為佢地從小都係得奶味geh記憶, 所有好多食奶粉geh bb 係轉固體geh 時候有困難, 如果唔改善, 好容易有x食, 一x食身體抵抗力就無咁好, then 容易病 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

ada, 個姐姐個ref no係咩話??
oh, 原來未返工, 11點先再打
好期待睇吓你介紹嗰個係點
到咗港未ga? 有有得見吓ga?

下星期返學, 真係要問吓同學仔個家長先

個playgroup真係改變咗琋琋, 佢家陣見到樓下management team啲姐姐, 會對字人笑, 就算心情普通, 佢係咪2都會e吓笑吓, 雖然好快會收番個笑臉, 但都叫做冇以前咁cool, 總之凡係著suits嗰啲姐姐佢都會e咀笑

sat嗰日上堂, 仲會爬過去teacher面前聽人講嘢, 以前佢唔會ga, 點都唔肯離開我超過10cm

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 10:44 發表

咁呢個姐姐都好好下喎
姐姐湊得bb好, 真係好緊要, 佢地對住姐姐geh時間重多個我地mouth:

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

放工返到屋企, 早的話都7點幾, 琋琋差不多要瞓, 咁我會陪佢去瞓囉
係朝早起身就會陪佢玩, 6點幾/7點玩到大約8點
但我8覺我陪佢時佢唔會坐定定, 鍾意周圍爬周圍搞
我老公抱字佢 (其實好難, 佢成日都想走番嚟我度), 佢會坐定定, 睇住daddy陪佢掀書

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 10:49 發表

果姐姐train得佢好好..
karie, 你放工仲有無時間同琋琋玩...

男爵府

乜唔係話唔知幾多歲geh小朋友, 跟字大人入就唔使收錢咩??
我好多年冇去過, 唔知仲係唔係呢

原文章由 chunchunbb 於 08-10-6 10:54 發表

頭先上網睇過唔洗.....

男爵府

但mani b冇好似琋琋咁喎, 你屋企又冇黑面煲粥王
係我屋企有嗰件嘢, 先睇到琋琋有比較大轉變啫
琋琋返緊嗰個pg, 主要唔係學嘢, 係令佢開心啲啫, 我知有好多人話返呢間係好嘥錢, 因為佢唔似坊間嗰啲著重認字/學嘢, 亦唔似幼潛嗰類
不過對我嚟講, 個仔開心就乜都值番晒, 唔可以用錢衡量
話時話, 新一期(11月-12月班) 開始接受報名喇, 我都報咗, 唔知會會同mani b做同學仔呢

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 10:56 發表

比你講到我心郁郁....想比manib返pg

男爵府

多謝提醒, 其實...............我都好一段日子冇成日祈禱喇, 有時臨瞓會祈祈吓瞓著咗, 一紥醒要同主say sorry & 由頭祈過

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 11:01 發表

No. PS079 -未到港係印尼training centr..
你問下佢呢個有無, video 睇下. 我果時果個都係憑相同信心.
我地都祈禱好多, 信神會安排

BB 識應力好強, 同外交好有反應.
琋琋亦都好 . 琋琋雖要一個有 ...

男爵府

咁.........我可能要轉軚
chun ma, 海浪公園又咩價錢呀??

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 11:07 發表

海浪公園真係吸引過迪迪尼

男爵府

ee, 呢方面琋琋冇慢過心明喎
我睇書, 佢話bb喺一歲前後會特別痴身, 係正常ga, 佢哋會記得對上一次同你分離佢係幾咁唔開心, 所以而家你一行開少少, 就算望到你, 佢都會喊定先

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 11:12 發表

我都係覺得比個返去玩下, 開心下多過學野.

最近心明開始大, 佢知道我係屋企就特得扭計,好痴身.
有少少事都會無啦啦同埋一5 如佢意就8 脾4. ...

男爵府

www.kindermusik.com
我個人睇法, 第日佢返學總會學到, 佢而家要識就係佢geh事, 但我唔會刻意教佢, 咪第日俾咁多學費做咩呀
愉快學習最重要, 令佢開心返學, 好過佢咩都識但唔肯返學
佢geh學習之路有10幾廿年, 第日有排佢嘆, 家陣就培養佢開心學習先
不過, 琋琋對住陌生人都唔會即刻笑, 佢比較慢熱, 俾人抱就更加唔得啦, 不過我覺得咁都好, 冇咁2俾人拐咗去
你睇心明, 就算佢係happy baby, 可以同你玩同你笑, 但你夾硬抱咗佢去, 見唔到ada, 佢都唔肯啦

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 11:13 發表

有無website比我參考...

manib對字陌生人就好有問題,
會唔比人抱, 喊...

你講得好m, 返pg係想bb開心, 接觸多d人,

無諗過要bb咁快認字,
我同事話e+要開始教佢地認顏色... ...

男爵府

佢細個嗰時就有, 每次佢吔奶前我都會同佢一齊祈禱, 多謝主賜佢奶奶, 求主令佢飲快啲, 飲多啲, 做大隻b

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 11:14 發表

有無試過同琋琋一齊祈禱

男爵府

做咩解話? 你又知我諗咗去邊??
咁亞仔真係好多嘢都慢過心明同mani b嘛

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 11:38 發表

我意思係話, 係你覺得琋琋慢o者...

男爵府

我哋返central嗰間, 試堂唔使錢
kt嗰度試堂收收錢呀?
琋琋返緊village (6mths to 1.5y/o)

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-6 11:58 發表

個個b都唔同...

當佢踏入新階段真係好開心,

karie, 你返個pg係米tko...
我見佢地係kwuntong都有miss 開班..
琋琋返果個係咩課程???

男爵府

係係浸信會ga?

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 12:10 發表

Karie ~~~我會visit 我同事果church, 係tko ( Po Lam ).

你有無興趣 ? , 我未定which sun.

男爵府

我都想平日去, 但平日就要帶埋4姐=我超唔想

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-10-6 12:56 發表

我都有咁諗, 帶就舒服d, 唔帶就可以慳d, 反正lo仔都大個咯, 唔再係bb會好湊d

男爵府

我超懶 !!!
不過我覺得喺家居佈置方面, 我已經唔覺意做到step 1, 琋琋啲玩具/書全部都就咁放喺我屋企個地平線上, 全部都係佢reachable geh, 佢每次落地玩, 第一件事就係將所有佢geh嘢pat晒喺地, 平均分佈晒喺廳, 用佢geh嘢去宣示佢geh領土同主權
有時佢會顯示佢geh侵佔行為, 用人哋geh嘢擺喺自己領土

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 13:08 發表
Karie / Ivy

兒童無限─蒙特梭利playgroup 資料.
我想讀下家長班, 唔知好5好

http://infinitychildren.com/c_Program.aspx

男爵府

要俾埋佢錢俾佢玩

原文章由 chunchunbb 於 08-10-6 13:13 發表

叫佢放假咪得囉~有咩問題??

男爵府

ada, 我睇咗個課程大綱, 已瞓著一半喇

原文章由 awesomeada 於 08-10-6 13:08 發表
Karie / Ivy

兒童無限─蒙特梭利playgroup 資料.
我想讀下家長班, 唔知好5好

http://infinitychildren.com/c_Program.aspx

男爵府

平日我老公冇放假, 咁我一個點帶亞仔呀

原文章由 chunchunbb 於 08-10-6 13:13 發表

叫佢放假咪得囉~有咩問題??

男爵府

但係.........其實唔怕話你知, 好多嘢都係得我同個仔去ga咋, 好多時都見人哋一家大細....
好似pg 咁, 次次都係我同琋琋去, 人哋好多daddy都一齊, 我老公, 就算喺屋企得閒佢都唔會去

原文章由 chunchunbb 於 08-10-6 13:27 發表

咁咪又孖住其他朋友一齊去咪得囉

男爵府

但琋琋連企都未識...........

原文章由 chunchunbb 於 08-10-6 13:36 發表

上次我都係自己帶俊俊去迪迪尼反~我地兩個不知幾開心~影晒相

首頁
12345...25

尾頁

跳至