自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 21-3-25 04:37
好像17/18年個陣仲有標中國人心,我老公已經話唔比去,話去玩唔洗搵命博,呢兩年又疫症都無出門,我有同學 ...

咁得意,去馬來西亞讀書,果邊有錢嘅都出國讀,最多去澳洲,一來近過去歐美,返國唔駛咁耐飛機,二來比歐美學費平,以前有幾個朋友去澳洲讀書都話好多馬來西亞同學,好多都幾有錢吓。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 21-3-28 05:31
係中山買咗個洋樓高層單位,屋苑有高2層送埋地庫別墅,同家中男人討論過,我地意見一致,不會買別墅,內地 ...

以前有個同事買屋,佢話要搵一層過冇地庫冇樓上嘅果種town house,我問佢點解唔搵有兩層果種,樓下客廳飯廳廚房,樓上睡房,咁油煙唔會入房嘛,佢話年紀大咗唔想行上行落,多一層樓梯就多一個機會會跌倒,諗下又係道理,我老公有個年老親戚就係喺屋企嘅樓梯跌倒失救,入醫院第二日就走咗。

另一個朋友住喬治亞州,果邊D屋價平,佢話租同買每個月都俾差不多錢,點解唔買,佢間屋有兩層加一個土庫,話如果整好個土庫可以有總共三千呎居住面積,仲有一個後花園,但佢話唔整啦,咁多地方得佢一對手打掃,淨係掃地吸塵洗廁所都想死,不過因為冇咩好中菜食,佢由一個只會煮即食麵嘅變到會自己整麵包蛋糕煮到幾味小菜嘅煮婦。

王國長老

SandyKL 發表於 21-3-28 18:08
上樓梯冇落樓梯咁易出意外,老咗腳冇力,落樓梯好易滾落。

至於煮食,馬死落地行,會得嘅,問題係好唔好 ...

上樓梯落樓梯都可以有意外,有親戚就係上樓梯時扑倒,口鼻都要縫針,佢住果度係三層樓嘅公寓,樓梯比較直,同埋有金屬包邊喺樓邊,所以一扑落去就爆缸,好彩係好多人住嘅公寓,一聽到聲左鄰右里好快出嚟睇佢,之後送佢去醫院。我爸爸都試過過馬路,隻腳唔夠力踩上路邊個curbside果級,結果扑落地,街上有行人,即刻打911叫救傷車,咁啱果日我老公請假有嘢整,整完準備返工,經過果頭見到有一堆人圍住一個阿伯,望真D原來係佢外父,於是就即刻去公司接我去醫院。

馬死落地行呢樣唔只係煮食,基本上咩嘢都係,如果下下靠人整唔係唔得,但有時要等,不過等都已經成為生活上一部份,去銀行排隊要等,開個戶口兩個火鐘,等排去teller櫃位半個鐘,超市排隊俾錢睇你好彩定唔好彩,不過買唔過10件嘅可以去express line,而家又有好多設有自助付賬。。。我最初移民都唔係好慣,點解銀行職員同D客咁多嘢講,點解Starbucks買個咖啡要問我叫咩名,點解巴士司機請假唔會有下一班嘅可以頂替早D開工,點解紅燈過馬路司機仲要讓行人,點解。。。住得耐咗就發覺不如著眼欣賞下慢活同種種點解後面嘅意義。

王國長老

FJmom 發表於 21-3-28 18:50
住過加拿大5年+, 如果賣樓,有人睇樓,屋主要離開間屋,淨係agent 帶入屋睇,屋主同買家冇機會見面。

另外 ...

咁其實家家有求嘅,朋友車你一程,你下次車番朋友一程,我老公同佢D朋友都係咁。睇新聞見過話有Uber司機車完個客去機場,之後返轉頭爆格,但因為個客屋企有裝防盜,send咗訊息提示去佢手機,於是報警拉咗個Uber司機。有朋友提醒我,如果有用GPS,記得唔好打屋企地址做定位,試過有朋友俾人喺某個遊樂場偷咗鎖匙,因為鎖匙有佢車匙,於是偷埋車,之後用車上GPS定位搵到佢屋企,順便爆埋格。

王國長老

FJmom 發表於 21-3-30 10:47
再講一個真實case, 有朋友的鄰居,晚上去dt 食飯,車被爆格,車内通常放有車保險(即會有住址資料), 個賊 ...

車房遙控都唔安全,只要有人試到個remote code就可以開到車房門,我最近work from home, 聽到有人開車房門,仲以為係我老公早放工,咁啱我同同事講緊電話,等咗一陣唔見我老公行入嚟,我走出去睇,見到車房門開咗,側門開埋,我行出去睇下,見到一個唔識嘅人喺我個電標煤氣標度前面,我叫住佢,佢話佢嚟抄電標,當時我因為冇拎鎖匙,側門又反鎖咗,完全係shocked, 唔識即刻報警,結果俾果個人走咗(應該話佢係逃走) ,後來我老公打去電煤供應商度投訴,但佢地話睇唔到有人報我地電標煤氣標嘅reading, 當然冇啦,仲敢報?不過我老公已經話如果再發現有人break in, 唔理係咩人,佢一定會報警拉人。

首頁

尾頁

跳至