自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要記住,冇咁大隻夾乸隨街跳。。。
最初我見該樓主話剛學塔羅,想練手幫人算問題,原本想提下佢唔好,因為幫人算塔羅牌係要花費精力,以前我學果陣個導師話要有嘢交換,例如你幫我洗碗,請我飲咖啡等,越麻煩嘅占算越要費神。有段時間我唔只幫係算塔羅,仲開星盤算性格,好多人都話準,我就真係一蚊都冇收過,純粹練習,果陣都有喺版面幫bk jm算,後來又係一發不可收拾,而且費太多神,好攰之餘,病咗我一個星期,自此謝絕一切,唔再幫人算,人問一句,我要計三幾個鐘,實在係攞苦嚟辛,特別係我唔係為賺錢就更無謂。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 23-12-9 11:47
我覺得果位樓主無計咁多
純粹開牌見乜講乜

塔羅係講直覺,我話計嘅係開星盤睇性格,要續個星座位去對,邊個星座坐邊個位,偏多偏少麵有分別,所以非常費神。

玩塔羅都攰架,雖然係直覺,但要集中精神,正式應該要面對面,占牌人同當事人有交流先準。

王國長老

angiehouse 發表於 23-12-9 11:49
要比時間吾系塔羅Jm, 好似系另一個奇門盾甲post, 塔羅Jm好用心解加,不過d人真系煩,問一生運程甘,人地點 ...

塔羅只能問目前或就近少少嘅嘢,唔係預測未來,而且好大程度上係要睇問嘅人嘅意願,問問題都有限制。

王國長老

bb2 發表於 23-12-9 11:44
其實當時我都有諗過提樓主我自己都係自學八字紫微果d,開頭真係好想幫人睇試 ...

所以一向都有人話天機不可洩漏,呢樣真係,我有個好有天份嘅朋友,算咩都準,佢年少氣盛,見人講得無寧兩可,佢會直接話人呃飯食,拆人招牌,後來有個老人家(係做算命嘅) 苦口婆心勸佢,叫佢唔好幫人算,要算都只能講最多5成,否則會反噬,佢從此收山。

王國長老

bb2 發表於 23-12-8 20:27
我而家都唔敢幫人睇請問下幫屋企人睇又怕唔怕

我朋友話個老人家同佢講天機不可洩漏,講得太多太盡的話,報係自己身上,果個老人家係一生孤寡,冇結婚冇仔女,晚年仲斷咗一隻腳,朋友同佢個侄女由細同班同學,非常之好感情,老人家自細睇到佢大,朋友發現自己有呢方面天份係大概15/16歲,佢讀書唔多,但睇D命理古書無師自通。朋友冇講到話幫唔幫屋企人睇,但我覺得如果你見到有劫數,唔會唔出聲,咁就算係受到部份惡運都覺得有價值啩。

有需要的話,我會幫屋企人或好熟朋友算吓,但已經比較少深究,感覺係時也命也,雖然好多事都話自己選擇自己受,不過近年見到好多人做咗衰嘢,點知最後可以甩到身,仲要好運接住嚟,當時我覺得天無眼,但我又相信(亦希望)只係時辰未到,做人點都係要說好話、存好心、做好事。

王國長老

stagea 發表於 23-12-8 21:10
應同你個句:捉心理+順風順水點會走去問!

呢啲係睇人心理關口 ,如果心理係強大,根本唔會去查究。

同好多年前興起嘅人生課程原理一樣,如果生活如意,事業順利,愛情得意的話,無端端搞咩學習人生課題?我身邊有三個好朋友都有去報讀,沉迷果陣真係見到佢地變得積極,成個人好有衝勁,好似上咗鍊嘅電兔咁,全身充滿力量,課程中知道佢地話認識到自己嘅弱點,心中嘅陰暗脆弱無所遁形,反映出佢地當時係邊方面不如意;後來時間過咗,有一個變得衰過以前,因為見識到自己差嘅地方,跳唔返出嚟,覺得再努力都唔會有幾好,加上親人因為遺傳病一個一個離開,最後得番佢一個,佢選擇逃避,遠離所有識得嘅人。

另外兩個就打回原型,好多年過後同佢地傾番,佢地話雖然唔後悔參加過果個課程,但如果有得再選擇,未必會花果筆錢。我問過佢地,點解冇sell我去上堂,佢地俾咗個相同答案,話我當時樣樣都一帆風順,本身個性已經好強,夠晒硬淨,唔知叫我去做咩,所以就冇叫我去。

王國長老

jwy2 發表於 23-12-8 21:47
所以佢答到晚年係點我都覺有啲奇怪,同埋佢果副係奧修禪牌問感情關係會好一點,問其他事可能用偉特牌會岩 ...

初學普通會用Rider-Waite,比較容易睇到有關嘅各種原素,Osha Sen 學完Rider-Waite再進修,
我用慣Rider-Waite,或者係我學藝未精,Osha Sen冇咁大感應。以前多數幫人睇牌自己睇牌唔只係關於感情。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊